Witam!
Używam sprzętu Linksys`a od paru lat. Jednak zawsze, gdy coś nie działa w sposób zaplanowany sądzę, iż winę ponoszą ustawienia konfiguracyjne lub wersja softu alternatywnego. Jednak do rzeczy. Chciałbym wyjaśnić pewne sprawy odnośnie WRT54GL.
1) W jaki sposób użyć funkcji "Wireless Bridge" jako bezprzewodowy switch. Moje ustawienia kończą się na przestawieniu funkcji z AP na WB i ustawieniu SSID. No i niby działa, wszystko ok. ale każdy klient widziany jest od strony serwera jako MAC Linksys`a a nie własny. Czy można to ustawić np. w zakładce Routing (czy tam coś się zmienia?). Testowałem na DD-WRT i Tomato. Na Tomato to wyraźnie widać w "Device List" gdzie zaobserwujemy Mac i obok IP klienta.
2) Przyznam, iż również zaobserwowałem ostatnio częste zawieszenia radia pracujących w funkcji "Client" lub "WB" do AP. Oba urządzenia fizycznie pracują, gdyż z obu stron można na nie wejść. Jednak tu sądzę, iż jest to wina konfiguracji samego AP. Wygląda to tak. Podpinając się funkcją "Client" lub "WB" do AP wszystko działa do czasu. Wyszukuje SSID i wpisuje no i działa. Po chwili obserwacji od strony klienta zauważam zanik sygnału radiowego. Wył. i wł. urządzenia klienckiego nie pomaga. Klikam funkcję RSurveyR1; no i wyszukuje nadajniki ale nazwy pod, który był podpięty nie widać. Czasami potrafi się samo odwiesić i działa a zdarza się również, że pomaga dopiero wyłączenie i włączenie nadajnika AP. To zawsze pomaga dlatego sądzę, iż jest to wina AP. Dopowiem tylko, iż z tym nadajnikiem współpracuje również Linksys w trybie WDS i zaniku radia nie ma. Co jest grane? Nie dotyczy sprawa jednego nadajnika i przypadku tylko wielu i w różnych miejscach. Testowane tylko na DD-WRT zarówno na urządzeniu w trybie AP, Klient i WDS.
3) Co też nakłania mnie do osądu działania AP w poprzednim punkcie to fakt, że nie znalazłem innego sprzętu (innego niż Lnksys), który poprawnie współpracowałby zarówno jako klient jak i jako AP. Miałem D-Linka działającego jako most z funkcją RinfrastructureR1; No i podłączając się nim do AP Linksys`a po jakiś 10-20 min wisiało radio Lnksys`a no i trzeba było resetować. Inny D-Link pracował jako AP a Linksys w funkcji WB no i po paru min działania Linksys ponownie wisiał. Tutaj pytanie czy są jakieś sprzęty które poprawnie współpracują z Linksys`em. Najbardziej chodzi mi o jakiegoś prostego klienta, który nie maskuje MAC`ów i w pełni jest przezroczysty. Znam takie d-linki, bardzo prosty ale nie działają mi z AP Linksys`a no chyba, że to wina ustawień w AP w zakładce Wireless. Testowane tylko na DD-WRT w Linksys`ach i org. sofcie w d-link`u z funkcją infrastructure.
4) Najlepszym działającym trybem jest WDS. Jednak znajomy zwrócił mi uwagę abym przetestował pewien mankament. W urządzeniu klienckim w trybie WDS podłączyłem dwa komputery pod dwa porty w Linksy`sie i gdy włączam pobieranie chociażby pliku przez WWW na pierwszym komputerze to jest ok. do momentu kiedy nie zacznę pobierać czegoś na drugim komputerze. W tym momencie pierwszy komputer a dokładnie plik zatrzymuje się. Gdy ponowie pobieranie zaczyna pobierać jednak zatrzymuje się na komputerze drugim. Zaobserwowaliście taki przypadek? Jak to rozwiązać. Korzystam z DD-WRT i konfiguracja Linksys`ów kończy się wpisaniu MAC`ów WDS w urządzenia nic nie przestawiam w zakładce RRoutingR1;. Nie wiem jak rozwiązać problem.
5) Słuchajcie do czego służy zakładka "Routing"? Chodzi mi dokładnie czy jeśli Linksysy pracują tylko jako AP, Klient, WDS to wykorzystuje tą funkcje? Czy dopiero gdy służy jako router z podpiętym przewodem pod WAN. Prosiłbym o wytłumaczenie konfiguracji tej zakładki.
Edytowany przez Aniol dnia 19-01-2007 18:12
Heh stegano na te pytania nie znalazlem odp. Jestem zdania, że lepiej wyjaśnić wszystkie problemy w jednym temacie a nie 20. Byłoby mniej do czytania - pozornie
Edytowany przez Aniol dnia 19-01-2007 18:13
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?