23 Listopada 2024 18:21:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.53.151
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Download Master asus N66U
Malojk
Witam!

Od wczoraj jestem posiadaczem asusa N66U i probuje skonfigurowac Download Master do pobierania torentow.Mam problem z dyskiem twardym do niego podlaczonym.otoz gdy dysk jest zamontowany mam strasznie wysoki ping i praktycznie nie moge przegladac neta.Dzieje sie tak nawet jak download master nic nie pobiera.
Wie ktos w czym problem?po odlaczeniu dysku ping wraca do normy.

grz3si3k
spróbuj zainstalować Toamto i zobaczyć jak będzie, i czy przypadkiem system plików to nie NTFS ??
RT-AC68U

Malojk
Tak system plikow ntfs.Ma to zwiazek z tym problemem?Na jaki sytem najlepiej zmienic?Narazie zostane przy oryginalnym i zobacze jak pracuje ...

grz3si3k

Cytat

Malojk napisał(a):
Tak system plikow ntfs.Ma to zwiazek z tym problemem?Na jaki sytem najlepiej zmienic? ...

Może ale nie musi, nigdy nie miałem OFW na tym modelu rutera, ale na tomato działał dobrze nawet z ntfs. Chociaż moje testy ograniczały się tylko do sprawdzenia.
Poczytaj na forum, jest wątek o transsmission

BTW. wbij na konsolę i odpal top albo z poziomu GUI zobacz jakie jest obciążenie w czasie jak masz podpięty dysk lub poszukaj takiej opcji Redukowanie zakłóceń USB 3.0 jeśli jest to: Włącz albo Wyłącz

Redukowanie zakłóceń USB 3.0 - nie wiem na 100% czy jest dostępna dla tego modelu
Edytowany przez grz3si3k dnia 10-01-2014 23:12
RT-AC68U

Malojk
zmieniłem system plików na ext3 ,wygląda że sytuacja się poprawiła ale chyba nie do końca.Otóż gdy nie pobieram przez Mastera ping jest w normie ale gdy uruchamiam pobieranie ping wzrasta od 200 w zawyż .To normalne czy można to jakoś wyregulować w ustawieniach tak żebym mógł przeglądać strony i jednoczenie pobierać pliki z torentów ??
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia czemu dysk nie prxechodzi w tryb standby?
Edytowany przez Malojk dnia 11-01-2014 18:47

grz3si3k
zależy z jaką prędkością pobierasz? Bo jak masz ustawione na max pobieranie, to sorry ale ruter to nie komp czy serwer, trzeba raczej przycinać, bo zamula mu pamięć proces zapisu na dysku plus natowanie ruchu.
RT-AC68U

Malojk
ok dzieki za wskazówki czyli muszę przydzielić jakiś limit na pobieranie.ale dziwne jest też to że ping odrazu rośnie tak wysoko jak pobiera się jedynie parę kb/s.
a pytanie odnośnie dysku to czy nie powinien przypadkiem przechodzić w tryb standbay jak nie jest używany bo u mnie kręci się non stop?
Sprawdziłem teraz transfer po wifi 5GHz z laptopa na dysk odległość około 3 mprędkość przesyłania pliku na dysk to około 5.6 MB/s to dobrze czy powinno być więcej ,plik 10 GB ?
Edytowany przez Malojk dnia 11-01-2014 20:40

grz3si3k

Cytat

Malojk napisał(a):
a pytanie odnośnie dysku to czy nie powinien przypadkiem przechodzić w tryb standbay jak nie jest używany bo u mnie kręci się non stop?
Sprawdziłem teraz transfer po wifi 5GHz z laptopa na dysk odległość około 3 mprędkość przesyłania pliku na dysk to około 5.6 MB/s to dobrze czy powinno być więcej ,plik 10 GB ?

Z dyskiem są różne opinie, pewnie powinien ale nie używam klient torrent na ruterze więc ci nie napisze że powinien lub nie,
co do transferów, no mocno za mały. Jak byś napisał, że martwi cię 15 MB/s to można by pomyśleć jak to podnieść Smile
Napisz jaką masz kartę w laptopie, to może da nam obraz i czy na pewno łączysz się po 5GHz?
Edytowany przez grz3si3k dnia 11-01-2014 22:13
RT-AC68U

Malojk
tak na pewno łącze się na 5GHz,moja karta to intel wifi link 4965AGN2

grz3si3k

Cytat

Malojk napisał(a):
tak na pewno łącze się na 5GHz,moja karta to intel wifi link 4965AGN2

Powinna osiągać do 20 MB/s, raz wyciągnąłem na niej 22 MB/s ale to raczej był cud.
Ten model to stara karta i jedna z pierwszych Intela na paśmie 5 GHz
RT-AC68U

Malojk
Co wtakim razie moge zrobic zeby polepszyc transfer ?Jakie ustawienia zmienic ?5GHz mam na kanale 36 przy 40 Hz.Te 20 MB to transfer uzyskany z bliskiej odleglosci?i czy na tomato ?i jaki powonien byc mniejwiecej na 2.4?Ogólnie wydaje mi sie ze router slabo pokrywa mieszkanie ,okolo 40 m2.

grz3si3k
Generalnie 5 GHz używa się przy małych odległościach od rutera, natomiast 2,4 GHz na większych.
-Transfer 20 MB/s około 2 m od rutera
-Tomato i Merlin (tylko to miałem wgrane)
-na ruterze RT-N16 miałem na 2,4 GHz około 9 MB/s
-kwestia pokrycia sygnałem, to wiele czynników: ściany, umiejscowienie rutera, zakłócenia , itd...
RT-AC68U

Malojk
Jeszcze raz sprawdziłem transfer 5GHz z laptopa do usb ,po drodze zero przeszkód ,odległość 2 m wyciągam max niecałe 6MB.Z USB na laptopa na 5GHz 8 MB
Czy oryginalny soft tak by mulił,mam wersję 3.0.0.4.374_979 ?
Jak nie poradzę sobie z tym będę próbował z innymi softami ?
Edytowany przez Malojk dnia 12-01-2014 18:37

grz3si3k

Cytat

Malojk napisał(a):
Czy oryginalny soft tak by mulił,mam wersję 3.0.0.4.374_979 ?
Jak nie poradzę sobie z tym będę próbował z innymi softami ?

Nigdy nie miałem na tym ruterze OFW, wgraj Merlina, pokombinuj z karta ...aha
na co Ty te transfery mierzysz? z czego do czego ?
RT-AC68U

Malojk
tak jak pisałem transfer po wifi z laptopa na dysk podpięty do routera i na odwrót .

grz3si3k
zmierzyłeś transfer zapisu na dyskSmile
transfery testuje się z i do urządzenia np. nas <-> komputer z wifi, czy jak ja popcorn <-> laptop
Taki test to żaden test
RT-AC68U

Malojk
a taki transfer zapisu jak wypadł w tym przypadku ??

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,431,601 unikalnych wizyt