Witam serdecznie,
chciałbym poprosić Was szanownych forumowiczów o pomoc w konfiguracji udostępnieania danych z dysku hdd na TV Samsung UE46D7000. Mianowicie na dysku mam dużo filmów, muzy itd. i problem jest taki, że w telewizorze poprzez dlna wyświetlają się tylko 3 katalogi na przykład z filmami i reszta się nie wczytuje. Na stronie rutera jest napis trwa skanowanie i tak trwa całą noc. W kompie widać wszystko super a ruter strajkuje. To samo jest ze zdjęciami 2 pierwsze katalogi i lipa. Nie wiem też co ustawić w opcji serwer multimediów jako baza danych - niby mam folder na hdd ale jest on pusty. Poza tym nie wiem dlaczego ale ruter stoi w pokoju 4 metry od tv a filmy, które uda mi się odtworzyć przycinają się.
Przepraszam za te dziwne pytania ale nie mam już pojęcia co zrobić.
Dziękuję za pomoc.
Wersja Tomato:
Oprogramowanie Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-115-PL K26 USB BTgui-VPN
Jeśli chodzi o połączenie TV z ruterem to jest ono przez WIFI, ruter przydziela adres IP dla TV poprzez skojarzenie z MAC`iem, więc TV posiada cały czas ten sam adres w sieci. Ruter znajduje się około 4 m od TV.
Dysk podłączony do rutera to seagate 2,5" 1TB z systemem plików NTFS (i tu pytanie czy NTFS nie obciąża za bardzo procesora rutera i czy nie warto by było przekonwertować na ext2).
Ruter to model WNR3500L ver1 oczywiście z portem USB z oprogramowaniem Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-115-PL K26 USB BTgui-VPN, być może uważacie, że inna wersja tomato będzie lepsza, albo też inne oprogramowanie np. open-wrt, zależy mi na tym aby jakoś to działało płynnie, gdyż od momentu zmiany softu w ruterze mam same kłopoty.
Pod ruter podłączone są jeszcze 3 urządzenia poprzez WIFI - 2 lapki i drukarka, one również mają stały adres IP w sieci tak jak TV.
Okazuje się również, że mam problem z WIFI, gdyż po włączeniu lapków nie bardzo chcą się łączyć z siecią, a są w tym samym pokoju. Czy nie wyczyszczenia NVRAM po instalacji tomato może mieć wpływ??
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?