23 Listopada 2024 18:03:41
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.112.169
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
WL-500GP V1 uszkodzony router
karas
Korzystałem z routera Asus WL-500GP przez 6 lat. W między czasie wymieniłem zasilacz ponieważ dożył swoich dni ale nie w tym tkwi problem. Pewnego dnia router po prostu przestał pracować. Otworzyłem go aby sprawdzić co się mu mogło stać zauwazyłem 3 lekko wypukłe kondensatory więce je wymieniłem (pojemność oczywiście się zgadza, napięcie przebicia jest nieco wyższe ponieważ akurat nie mieli identycznych w elektronicznym). Wymina spuchniętych kondensatorów nie pomogła, router nie włącza się nie mogę wejść w save mode, pin 9 też nic nie daje. Co moge zrobić? Router po podaniu napięcia załącza diody LEDy portów LAN1-4 i WAN, Power nie świeci wcale WLAN świeci delikatnie. Kolejnym objawem jest to iż mimo podłaczenia kablem eternetowym do komputera komputer nie zauważa aktywności na tym porcie. Czy wykonanie JTAGa moze coś pomóc?
karas załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

shibby
podepnij najpierw kabel serialowy. Wygląda jakby wisiał na CFE.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

karas
dzieki za podpowiedź ale nigdy wcześniej tego nie robiłem czy mógłbyś dać mi kilka wskazówek. Jesli wykonam kabel RS232 to jak mogę postępować dalej? Jak wysłać tomat przez serial'a?
karas załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

shibby
nie rs232 tylko TTL potrzebujesz. Najlepiej nadal się chińskiej produkcji kabelek CA-42 od nokii.

karas
Ok kabel kupionyn ale co dalej jak bootloadera wrzucic w asusa?Wybaczcie za zawracanie gitary ale szukalem po googlu i nic konkretnego nie moge znalezc.

shibby
najpierw zobaczymy co kabelek pokaże w ogóle.

maxikaaz

Cytat

karas napisał(a):

Ok kabel kupionyn ale co dalej jak bootloadera wrzucic w asusa?Wybaczcie za zawracanie gitary ale szukalem po googlu i nic konkretnego nie moge znalezc.

Uwalony bootloader w v1 to koniec tego sprzętu, ze względu na brak JTAG-a.
Owszem, można się szarpać i wyciągać kostkę do zewnętrznego programatora, ale to w ramach hobby, bo ekonomicznie jest nieopłacalne.

Ale... patrząc na objawy opisane na początku tematu - stawiałbym na problem w sekcjach zasilania, lub jego konsekwencje.
Jaki ma pobór prądu ?
Edytowany przez maxikaaz dnia 24-12-2013 12:34

karas
nie mam teraz konkretnego amperomierza, dopiero po świętach będę miał dostęp do sprzętu pomiarowego, może i wtedy kabelek dojedzie. "MAXIKAAZ" mówisz że już asus niezyje? Wiesz raczej hoobistycznie chciałem go ranimować ponieważ aktualnie korzystam z ASUS N66U + Samsung 250GB + WD 750 + drukarka Brother DCP-7030 + VPN i całość za UPS'em APC 1000

shibby
jak się nie da odratować to szkoda, bo sprzęt jak na swoje lata fajny i łatwo rozbudowywalny do N`ki. Może jako router do szybkiego łącza nie da rady już ale jako AP czy printserver czy nawet orałka da rade jeszcze.

karas
to trochę lipa że kupiłem już kabelek od nokii, no ale zobaczymy może akurat ruszy. Tak jak mówiłem już sie zamortyzował więc bardzo płakac po nim nie będe ale tak jak powiedział Shibby sprzęt można wykorzystac jako print serwer.

maxikaaz
Też mam nadal WL-a, i jest aktywnie wykorzystywany, jest po RAM-modzie, wymianie gniazd USB, wymianie kontrolera LAN, dołożeniu chłodzenia, wymianie WiFi i dołożeniu anteny...
Oczywiście nie jest to podstawowy router w miejscu zamieszkania.

Tylko jako printserwer to byłby lekko niewykorzystany, ma sporo większy potencjał.

Ja bym swojego reanimował, oczywiście we własnym zakresie.

Zresztą... nie jest dziś na tyle drogi, żeby się nie pobawić nim doświadczalnie, i nie poszukać tego JTAG-a.

karas
znalazałem cosik takiego http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Image:Asus_wl500g_jtag.jpg

maxikaaz
Niewiele Ci to daje, bo to nie ten model.
Dla Premium v1 do tej pory nie opublikował nikt wyprowadzeń JTAG.

karas
ok, mam już kabelek CA-42 tylko czy mogę prosić o bliższe wskazówki. Zakłdam iż kabel trzeba rozciąć i dolutować pojedyńcze przewody GND,TX,RX do płytki. Byłoby fajnie gdyby ruszyło. Shibby czy mógłbym prosić się o opis jak postepowac przy połączeniu TTL?

Połączony z 31 grudzień 2013 16:19:11:
chyba niestety nic z tego. Podłączyłem kabelek próbowałem przez putty, próbowałem realmterm (program do sprawdzania komunikacji na portach com) i niestety ani na chwile nie pojawił się chociaż znaczek. szkoda.

Połączony z 31 grudzień 2013 16:26:39:
zauważyłem jednak ciekawą rzecz, zasilacz 5V 2A po podłączeniu do routera napięcie spada i to dość znacząco bo do 3,5V może tu jest problem?Pobór prądu na poziomie 50mA, nie 0,5A tylko 0,05A strasznie mało. Może po prostu nie możę wystartować procesor?
Edytowany przez karas dnia 31-12-2013 15:26

SzalonyPtak
Ja w swoim wl-500 przerobiłem zasilacze. Srednio pada mi co roku jakiś Sad
Raz mi padł zasilacz i miałem taki sam objaw jak u Ciebie. Tzn świecące sie diody. Sprawdz dobrze zasilacz.

jarek7714

Cytat

SzalonyPtak napisał(a):

Ja w swoim wl-500 przerobiłem zasilacze. Srednio pada mi co roku jakiś Sad
Też w swoim oryginalnym od WL500gp v1 zasilaczu wymieniałem kondensator (spuchnięty), bo router nie startował. Ja go kupowałem na rynku wtórnym za niewielką kasę, natomiast jak dobrałem się do oryginalnego zasilacza to złapałem się za głowę-jak do tak kiedyś drogiego sprzętu Asus mógł dawać taką szałasową chińską tandetę?! Wink
jareq

karas
No i rewelacja. Poza kondensatorami w routerze nalezało wymienić dwa dodatkowe kondensatory w zasilaczu i wszystko gra i buczy. Widocznie trzeba sie będzie pogodzić z tym że co dwa lata prewencyjnie należy wymieniać kondensatory na nowe i tyle. Koniec tematu wszystkim serdecznie dzięki za pomoc.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,429,812 unikalnych wizyt