Witam, jako iż wydaje mi się, że powinno być lepiej z powierzchnią jaką pokrywa zasięg Wi-Fi to chciałbym prosić o zweryfikowanie ustawień, moze wystarczy cos zmienić i bedzie znacznie lepiej...
Teraz w odległości 10-12 metów przez jedna ściane mam w telefonie siec, jednak ledwo/na granicy zerwania...
Dodatkowo pytanie czy dałoby coś zamontowanie zewnętrznych anten ?
Router Netgear 3500Lv2
Wiem, że do tego modelu można zamontować ale czy jest to miarodajne ?
Jak mówie, nie mam pojęcia o tym, więc prosiłbym o zweryfikowanie ustawień czy można cos tutaj lepiej ustawić ?
Jeżeli w odległości 10-12 metrów przez jedną ścianę masz w telefonie sygnał słaby, na granicy zerwania, to widzę 3 możliwości:
1. telefon ma bardzo słabą antenę/odbiornik WiFi - sprawdź w tym samym miejscu z innym urządzeniem - laptopem, tabletem itp.
2. ściana jest bardzo gruba lub z innych powodów mocno tłumi sygnał WiFi. Sprawdź w podobnej odległości, ale z innej strony, tak żeby sygnał nie przechodził przez tą ścianę.
3. Są silne zakłócenia sygnału pochodzące z innych urządzeń WiFi lub innych urządzeń, które sieją zakłóceniami, nie spełniają norm, są uszkodzone, "podkręcone" itp.
Dla pewności możesz sprawdzić z innym routerem ustawionym w tym samym miejscu, na tym samym kanale itp i zobaczysz, jaka będzie łączność z telefonem przez ścianę.
Jakie masz łącze? Masz duży ruch w Lanie? Może N-ka wcale nie jest potrzebna i G by starczyło. Spróbuj jeszcze taki zestaw:
- szerokość kanału na 20Mhz
- kanał 6
- moc nadawania na 0 (domyślna moc radia)
- WMM wyłączone
O ile mi wiadomo zmiana mW nadajnika nie działa w tym routerze (zresztą nie tylko w tym). W każdym razie u mnie nie ma żadnej różnicy niezależnie od tego, co tam wpiszę.
Szerokość kanału 20 MHz w uproszczeniu odpowiada WiFi N150. Szerokość kanału 40MHz to N300. Szerszy kanał -> zajmujesz większy obszar z dostępnego pasma. Jeżeli jesteś w domu na pustkowiu, gdzie nie ma żadnej innej sieci WiFi po horyzont i nie ma żadnych kuchenek mikrofalowych, ani innych urządzeń zakłócających, to jest super. W bloku, gdzie jest pełno sieci WiFi wkoło używanie 40 MHz naraża i ciebie i sąsiadów na to, że sygnały zachodzą na siebie i wzajemnie się zakłócają.
Jeżeli chodzi o zakłócenia pochodzące od urządzeń działających nieprawidłowo, przesterowanych, siejących kuchenek mikrofalowych, uszkodzonych lub nie spełniających norm zasilaczy i czego tam jeszcze, to takich zakłóceń nie pokaże Ci wireless survey na Tomato.
Jeżeli na laptopie komunikacja jest dobra, a w tym samym miejscu na smartfonie sygnał ledwo ledwo, to moim zdaniem sprawa jest prosta - smartfon ma słabiutką antenę WiFi. To jest dość częste. Nawet gdybyś mógł zwiększyć moc "siania" ze strony routera, to niewiele da, ponieważ telefon nadal będzie tak samo słabo nadawał i komunikacja z routerem będzie kulała.
Sprawdź z innym smartfonem/tabletem innej firmy w tym samym miejscu.
Kanał wybieraj najmniej zajęty z tych: 1 lub 6 lub 11. Czyli najlepiej jeśli jest pusty, ew, największa ujemna wartość. Czyli -86 dB, to znacznie lepszy kanał niż -40 dB.
Ale jeszcze jedna sprawa - Tomato pokazuje Ci jakie sieci i z jakim natężeniem sygnału wyłapuje w tym miejscu, gdzie stoi router. Natomiast w sąsiednim pokoju, w którym jest Twój smartfon ze słabą anteną może być już dużo mocniejszy sygnał sieci sąsiada, która pracuje na tym samym kanale co Twoja. Tomato pokaże Ci, że poziom zakłóceń na tym kanale jest niski, a smartfon nie będzie w stanie wyłapać właściwego syngału spośród zakłóceń. Więc musisz sprawdzić w obu pomieszczeniach, który kanał jest najlepszy.
Edytowany przez Kontrolny dnia 05-12-2013 23:53
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?