Witam, mam wielki problem z internetem. Posiadam Linksysa x1000, internet multimo na łączach TP. Problem polega na zawieszaniu się routera, zawiesza się wtedy, kiedy obciążone jest łącze, np bufforowaniem filmiku na YT, albo pobieraniem przez torrent, lub innych plików. Jak to wygląda ? normalnie działa działa, po chwili się rozłącza, pojawia się trójkącik żółty koło zegarka, natomiast na routerze wszystkie lampki się świecą, tak jakby nic się nie stało... jedyne co pomaga to wyłączenie i włączenie internetu, wtedy długo się synchronizuje i po około 3 minutach internet jest znowu. Kiedy router się zawiesi nie mozna wejść do ustawien przez przegladarke, no nic nie mozna zrobic oprócz resetu. Tego linksysa kupiłem po tym jak panowie wlasnie z multimo mi to zasugerowali, zebym zmienil router, bo na poprzednim (Tp link 8950ND) rownież się zawieszało, tak jak na linksys. Więc router zmieniłem i nic to nie dało, mało tego, kupiłem kartę sieciową nową do kompa, też nic, podłączyłem laptopa i obciążyłem łącze, też się zawiesza... nie wiem już co mam robić...
tutaj macie tematy na innym forum, może tam was coś zaciekawi :
Sprawdź w modemie parametry:
1. SNR Margin (stosunek sygnału do szumu): musi być od 6dB w górę.
2. Line attenuation (straty na sygnale): powinno być poniżej 20dB, Im mniej tym lepiej.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
Trudno mi cos powiedzieć na ten temat...specem od lini nie jestem, ale bym stawiał na problem z synchronizacją.
Wypadałoby dostać sie podczas zwiechy do routera i sprawdzenie co mu dolega, ale jak wspominasz jest to niemożliwe.
Jeżeli nie próbowałes wcześniej to może spróbuj w czasie "zwiechy" modemu w komputerze odnowić IP, moze załapie i dostaniesz sie do webgui routera
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
Kliknij przycisk Start, a następnie kliknij polecenie Panel sterowania.
W sekcji Wybierz kategorię kliknij łącze Połączenia sieciowe i internetowe.
W oknie Połączenia sieciowe i internetowe, w sekcji lub wybierz ikonę Panelu sterowania kliknij ikonę Połączenia sieciowe.
Kliknij prawym przyciskiem myszy połączenie sieciowe, a następnie kliknij polecenie Napraw. Jeśli polecenie Napraw jest niedostępne, upewnij się, że jest podłączony kabel sieciowy i połączenie sieciowe jest włączone.
System Windows XP spróbuje naprawić połączenie sieciowe. Jeśli to się nie powiedzie, zostanie wyświetlony komunikat z opisem problemu. Gdy proces zostanie zakończony, kliknij przycisk Zamknij.
Oczywiście odnawiasz wtedy gdy masz problem z internetem. Celem jest próba dostania sie do interfejsu routera żeby sprawdzic co tam sie pokazuje.
Ewentualnie spróbuj w komputerze ustawić ręcznie ustawienia połączenia. Jeżeli router ma 192.168.1.1 to wklep ip komputera 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, brama 192.168.1.1
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?