Qos- czy warto ?
|
jacbelfer |
Dodano 08-01-2007 01:23
|
Power User
|
Motorola 850g v3.- działa jako AP-klient.
Statyczny IP i klon MC Adres
Soft DD-WRT sp2.
Do motoroli po Lanie podpięty AP (3 com0).
AP (3com) "sieje" sygnał na 2 kompy radiowo oraz mojemu udostępnia sygnał przez LAN.
W 3 com -wyłączone DHCP.
W motoroli- włączone.
DHCP ( w motoroli) pokazuje naszą trójkę.
Mój komp (LAN) jest najważniejszy
Klienci (od 3com po WiFi) to moje dzieciaki.
Dzieci- czasami bearshare.
Ja p2p -często.
Wielokrotnie- wspólnie w sieci.
łącze -240 kbps
Wymagania- płynne(w miarę możliwości) działanie www (oczywiście u mnie )
NEO- odpada- wieś i stare łącza.
Czy warto ustawić tutaj qos i czy to w ogóle zadziała w takiej sieci ?
Jeżeli warto to jak ?
Proszę nie piszcie, że trzeba było szukać- szukałem i nie znalazłem.
Proszę nie piszcie, że trzeba było zainstalować Tomato- miałem i wcale zadowolony nie byłem....
Pozdrawiam
Jacek
GG:8121910 |
|
|
|
stegano |
Dodano 14-01-2007 22:03
|
SysOp
|
Jasne że warto, zwłaszcza przy takim łączu !
Asus WL-500gP Tomato 1.06 (RouterQoS_only)
5xLa Fonera DD-WRT v24 (Bridge)
1xLa Fonera DD-WRT v24 (AP-baza)
VoIP - Actio + PAP2T - firmware 3.1.16
Buffalo HS-DHGLBB0 500GB firmware 2.06 beta
Pomocy udzielam jedynie na forach
|
|
|
|
jacbelfer |
Dodano 28-02-2007 23:40
|
Power User
|
Tak się zastanawiam @stegano czy masz rację...
Po co mi stosowania Qos, skoro tylko ja używam p2p. W każdym programie ustawię przecież max dla wysyłania.
To samo zrobię u dzieciaków.
Jaki będzie zysk z qos ? Czy routerek nie traci w tym momencie czasu na filtrowanie pakietów zamiast natychmiast dostarczać je tam gdzie musi ?
Mam tak przez Ciebie chwalony soft Tomato.
Działa SUPER sprawnie na mojej motoroli już prawie 10 dni (uptime).
Wykresy Qos oraz klasyfikacje- w najlepszym porządku. W 99,9 % poprawna klasyfikacja pakietów.
Problem w tym, że bez Qos to wszystko sprawniej się kula....
Może warto w takim razie ogłosić, że w sieciach domowych (w których możemy ogarnąć zasoby wszystkich maszyn), stosowanie qos jest ...zbędne ?
Ale może jest zasadne tylko ja kombinuję ?!!
Piszę dlatego, że bez sensu jest narażanie nabywców routerków na ładowanie w nie oprogramowania, które tak naprawdę nic im nie da, poza tym, że mogą "uwalić" swój router.
|
|
|
|
stegano |
Dodano 01-03-2007 00:53
|
SysOp
|
Jest zasad - jeżeli coś dział i komuś odpowiada, to niech nie kombinuje. Alternatywne rozwiązanie stosowane są tam, gdzie tradycyjne metody (w tym przypadku firmware) zawodzą, lub nie dają satysfakcjonujących rezultatów.
|
|
|
|
jacbelfer |
Dodano 01-03-2007 15:49
|
Power User
|
Cytat Jest zasad - jeżeli coś dział i komuś odpowiada, to niech nie kombinuje.
Odwracasz kota ogonem. Jeżeli coś działa to każdy chce, żeby działało jeszcze lepiej. A skąd ma wiedzieć, że może być lepiej ? Proste- czytając np. to forum. A jeżeli taki ktoś przeczyta, że:
Cytat Jasne że warto, zwłaszcza przy takim łączu !
to wgrywa najlepszy soft obsługujący taką funkcję. A potem uwala sobie sprzęt, choć mógł tego nie wgrywać bo nie daje mu to nic...
Ponawiam pytanie:
Może warto w takim razie ogłosić, że w sieciach domowych (w których możemy ogarnąć zasoby wszystkich maszyn), stosowanie qos jest ...zbędne ?
Jacek
|
|
|
|
qba |
Dodano 01-03-2007 16:12
|
Maxi User
|
piszesz że dzieciaki mają właczone czasami bearshare a co jak właczą i zapomną wyłaczyć albo zniosą limit uploadu ? no chyba że masz zawsze czas i zawsze chęci naprawiania wszystkiego. |
|
|
|
stegano |
Dodano 01-03-2007 16:48
|
SysOp
|
@jacbelfer - przepraszam, ale dla mnie pierniczysz takie brednie, że naprawdę wolę Ci nie odpowiadać.
W dziale Download i nie tylko, jest na czerwono i wyraźnie napisane:
"Aktualizacji do alternatywnego oprogramowania dokonujesz na własne ryzyko !"
Wybacz ale Twoje kaprysy nie zostaną wzięte pod uwagę.
Edytowany przez stegano dnia 01-03-2007 16:49
|
|
|
|
arteq |
Dodano 01-03-2007 17:08
|
VIP
|
Warto uzywać QoS. Sam osobiscie nie jestem fanem p2p, ale czasami co nieco "dodam do pieca" i sciagne Chociazby LOSTa Taki QoS bardzo poprawia parametry łącza, czasu dostępu itp. Dlatego jezeli jest wiele klientów to warto zastosowac QoS, czególnie w przypadku gdy zalezy nam na konkretnej uslug np http(kto stronek nie oglada).
Kazdy AP ma swój najlepiej dzialający soft. W przypadku Motoroli to IMO OpenWrt, sa tacy co uzywaja DD-Wrt(tu QoS podobno to zenada).
Pozatym kolego jacbelfer uzywanie alt. jest niekonieczne. Jezeli "zadowala" Cie soft oficjalny chwala tobie bo nie tracisz gwarancji Jednak nie na próżno powstaja alternatywy, dodaja duzo mozliwosci co wiaze sie czasami z padem AP, za co odpowiada juz właściciel.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
|
|
|
|
jacbelfer |
Dodano 01-03-2007 21:13
|
Power User
|
@stegano- Ty udajesz, że nie rozumiesz o co pytam- prawda ? ...
@qba - a to jest argument- masz rację to mogłoby decydować. Ale jak sam włączę te ograniczenia to takie coś zdarzyć się nie może.
@ArteQ -oprogramowanie alternatywne to wspaniały wynalazek. Gdyby nie ono to mój sprzęt stałby na szafie. Oryginał nie ma APC.
Dlatego jeżeli jest wiele klientów to warto zastosować QoS ponieważ nie jesteśmy w stanie kontrolować inaczej takiej sieci.
Chodzi mi o to, że miałem na początku dd-wrt. Nie przestraszyły mnie te czerwone teksty...
@stegano pisze- WŁĄCZ Qos- warto !
Ale wszyscy na forum piszą, że qos w dd-wrt jest zj...bany. A inni rozpływają sie nad Qos w Tomato.
Jeżeli ktoś to poskłada do kupy to wgra Tomato- czy nie ? Nie zrobi tego tylko idiota, który woli aby jego sprzęt działał na pół gwizdka.
A przecież w opisanym przeze mnie przypadku (moim zdaniem) nic mu to nie da.
Zdaniem @stegano poprawi to jakość łącza. Zgoda- przecież nie będę się kłócił z mistrzem.
|
|
|
|
stegano |
Dodano 01-03-2007 21:23
|
SysOp
|
Twoje "argumenty" nie trzymają się kupy, jeżeli nie masz takiej potrzeby to nie używaj QoS-a, jeżeli chcesz sobie tylko popisać bez celu, to nie zawracaj tutaj nikomu głowy, od tego jest forum Free Zone.
temat uważam za zamknięty
|
|
|