Ale jaki masz router, jaki na nim soft?
Czy w okolicy faktycznie jest tyle sieci WiFi, że nie ma gdzie palca wcisnąć? A może zakłócenia pochodzą od czegoś innego - niesprawnej kuchenki mikrofalowej, zepsutego zasilacza, albo ktoś w okolicy bez zezwolenia używa sprzętu.
Config masz standardowy, więc nie w tym problem. Kilka propozycji sprawdzenia co powoduje taki niski Rate:
1) Sprawdź jaką masz prędkość nadawania sygnału przy odłączonych klientach Wifi (u mnie bez klientów pokazuje 300Mbps a gdy podłączę klienta to pokazuje 65Mbps), więc może masz uszkodzoną kartę Wifi w kompie/laptopie lub karta źle współpracuje z tą wersją sterownika w tomato - spróbuj z innymi kartami sieciowymi.
2) Spróbuj przenieść router w inne miejsce (np. do drugiego pokoju) + sprawdź czy antena nie jest uszkodzona/odłączona.
3) Skan sieci bezprzewodowych (np. inssiderem) + wybór wolnego kanału (lub takiego o najsłabszym sygnale).
4) Zmiana oprogramowania na starsze, a jeśli nic nie pomoże to spróbuj na oryginalnym sofcie Asusa.
5) Zawołanie Urzędu Komunikacji Elektronicznej w celu zbadania czy ktoś nie zagłusza pasma 2,4GHz (bezpłatne).
6) Sprawdź transfery WiFi na najnowszym oryginalnym firmware
R7000 V1.0.3.80_1.1.38 "back to stock"
Dell 7720 + karta WiFi AzureWave AW-CE123H na Broadcom BCM4352
Dell E7240 + WiFi na Broadcom BCM4352
2x WRT54GL w szafie na sprzedaż ...
Problem rozwiazany.
Problemem okazaly sie kamery zamontowane pietro nizej u sasiada.
Kamery pracowały o dziwo na 27MHz ale efekt byl taki jaki byl - po wylaczeniu kamer interferencja nie wystepuje.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie dotyczace konfiguracji wifi.
Teraz w koncu moge to normalnie ustawic bo w koncu siec dziala i tak:
Wireless Mode Access Point
Wireless Network Mode Auto
Interface Status Up (LAN)
Radio Enabled
SSID Tomato24
Broadcast Enabled
Security WPA2 Personal (PSK) + TKIP / AES
Channel 1 - 2.412 GHz
Channel Width 40 MHz
Interference Level Acceptable
Rate 58.5
dlaczego tak niski Rate jest?? czy tak ma być???
Do podlaczonego do routera dysku przesylam pliki (film) z komputera stacjonarnego z pokoju obok i predkosc oscyluje na poziomie 3,6MB/s czy to jest dobry wynik??
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?