Witam
Czy ktoś/komuś z forumowiczów udało się skonfigurować podobny zestaw w taki sposób aby mieć dostęp zdalnych do routera (na początek bez różnicy którego czy to Sagema 2704 czy do pożądanego Netgeara) ?
Mam założone kont na no-ip.com, w DNS Netgera wpisane odpowiednie dane niestety próbując wywołać mojanazwa.no-ip.biz lub bezpośrednio wpisując adres IP z jakiegoś urządzenia/z innej sieci (np. mój telefon) nie ma żadnej odpowiedzi.
Robiąc taką samą czynność jednak z wewnątrz sieci, zarówno przez wpisanie do przeglądarki nazwy czy gołego adresu IP otwiera mi się okno logowania do Sagema.
W Sagemie nie ma możliwości wpisania DNS dla no-ip.com jest tylko dyndns i jeszcze jakiś inny płatny dostawca tej usługi, dlatego próbuję takiej dziwnej kombinacji jak wyżej.
Na forum znalazłem też informację na temat ustawienie tego modemu jako bridge'a http://openlinksy...ost_121460, ale jak wynika z opisu nie działa to do końca tak jak należy.
Spróbuj... powinno działać.
Od kwietnia jak ustawiłem tak działa nonstop i do sagema nie zagladam...teraz nawet nie mam fizycznego dostępu do sagema (aż do świąt), ale działa wciąż gdyż obsługa NAS czy zaglądanie do podłączonego do sagema rt-n16 przebiega bezproblemowo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
Ustawiłem Sagema w tryb bridge zgodnie z informacjami w poście z linka powyżej, tj: usunąłem połączenia ATM oraz WAN a następnie stworzyłem na nowo dla ATM:
a dla WAN:
W Netgearze ustawiłem WAN na PPPoE jak na zdjęciu:
Niestety nie łączy się z internetem, nawet po wybraniu przycisku connect jak na zdjęciu niżej, brak połączenia:
W Sagemie mam ustawiony adres 192.168.0.1, w Netgerze 191.168.1.1, nie mam problemu z łączeniem się do Sagema ale połączenia z netem nie ma w takiej konfiguracj.
Sapcio2 masz może zdjęcia ze swojej konfiguracji -mógłbyś je udostępnić?
pozdrawiam
wachu
Z sagema nie mam możliwości, bo brak dostępu fizycznego. Jedynie z rt-n16 z zainstalowanym Tomato.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Asus RT-N16 - tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-NEWDRIVER
@wachu tych ustawień się nie przepisuje...
To router powinien otrzymać na zew adres IP a otrzymuje go twój modem więc coś jest nie tak z ustawieniami modemu...
kamilj, to co powyżej to jeszcze jest ustawienie domyślne Sagema a nie w trybie bridge.
Zobacz na moje zdjęcia wyżej z Netgera, z ustawiania WAN w polu Static DNS jest 0.0.0.0 i moje pytanie jest czy w to i poniżej tego pola mam wpisać adres podstawowy i zapasowy serwer DNS, który pokazuje Sagem jak jest domyślnie skonfigurowany?
Połączony z 03 listopad 2013 16:43:03:
po przepisaniu dwóch DNS'ów w pole Static DNS, wyłączeniu i ponownym załączeniu Netgera jak na tą chwilę wszystko działa ok. WNR3500L łączy się z siecią, DNS z no-ip działa i mogę łączyć się zdalnie.
Dziękuję za zainteresowanie i wskazanie kierunku poszukiwania.
Edytowany przez wachu dnia 03-11-2013 16:43
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?