26 Listopada 2024 02:33:43
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.23.38
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Problem z dyskiem USB
RafcioS
Cześć,
Zgłosiłem ten problem na tomato.groov.pl pod Bugs Report (po angielsku, bo tak jest mi łatwiej), ale nie jestem pewien czy nie powtórzyć tego tutaj. Przepraszam z góry jak nie będzie to bardzo poprawnie napisane, bo z kraju wyjechałem prawie 25 lat temu i na co dzień nie mam do czynienia z polszczyzną, a zwłaszcza nowymi terminami z dziedziny informatyki.

A zatem o co chodzi? To chyba nie dotyczy tylko oprogramowania rozprowadzanego przez Shibby, ale tego akurat używam. Co jakiś czas pada mi serwer NAS, więc postanowiłem zaglądnąć "do środka", czyli do logu. Tam okazało się że router nie może komunikować się z napędem USB, więc parokrotnie wyłączyłem zasilanie tego dysku żeby sprawdzić, czy to pomoże. Niestety nie pomogło, ale po podłączeniu napędu do komputera wszystko działało poprawnie, więc na pewno nie był to problem z napędem.

Wydaje mi się, że oprogramowanie obsługujące USB nie jest przygotowane na jakieś pakiety SCSI (że się tak wyrażę z braku lepszego polskiego określenia w moim słowniku), i po tym pada bezpowrotnie. Trzeba uruchomić router ponownie, by mógł komunikować się z napędem USB.
W logu znalazłem następującą sekwencję:
Oct 24 19:32:50 rafal-router user.info sd-idle[373]: spinning up /dev/sda after 23 hours 41 mins 33 secs
Oct 24 19:36:10 rafal-router user.err kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: fatal error
Oct 24 19:36:10 rafal-router user.err kernel: ehci_hcd 0000:00:04.1: HC died; cleaning up
Oct 24 19:36:10 rafal-router user.info kernel: usb 1-2: USB disconnect, address 2
Oct 24 19:36:10 rafal-router user.info kernel: sd 0:0:0:0: [sda] Unhandled error code
Oct 24 19:36:11 rafal-router user.info kernel: sd 0:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x01 driverbyte=0x00
Oct 24 19:36:11 rafal-router user.info kernel: sd 0:0:0:0: [sda] CDB: cdb[0]=0x2a: 2a 00 44 7e 21 c8 00 00 f0 00
Oct 24 19:36:11 rafal-router user.warn kernel: end_request: I/O error, dev sda, sector 1149116872
Oct 24 19:36:11 rafal-router user.err kernel: Buffer I/O error on device sda1, logical block 143639353
Oct 24 19:36:11 rafal-router user.warn kernel: lost page write due to I/O error on sda1

Potem to już tylko konsekwencje tego błędu. Więcej z loga przytoczyłem w oficjalnym raporcie o którym wspomniałem na wstępie.
Aha, mój router to RT-N16, ale to chyba nie ma znaczenia.

shibby
ten problem nie ma nic wspolnego z tomato. powody takich bledow moza byc dwa:
1) dysk ma za malo pradu - napisz co to za dysk, jak jest podpiety i czy jest po drodze jakis hub
2) dysk ma bledy partycji, ma bad sectory lub jest zwyczajnie uszkodzony. Jaki masz na nim system plikow? probowales podpiac go pod kompa i puscic jakas diagnostyke i naprawe?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

RafcioS
No nie jestem pewien czy to nie ma nic wspólnego z oprogramowaniem Tomato. Jak już napisałem jak "dysk" padł wyłączyłem mu zasilanie (jest to 3.5 calowy dysk z własnym zasilaniem) i włączyłem ponownie. Dysk nie pokazał się pod Attached Devices. Powtórzyłem tą czynność parokrotnie i dalej nic. Więc odłączyłem dysk od routera i podłączyłem do komputera. Voila! Dysk działa jak gdyby nigdy nic. Podłączam z powrotem do routera i dalej dysku nie widać. Restartuje router i wszystko jest z powrotem w najlepszym porządku.

Dysk (a w zasadzie obudowa) jest firmy Azio, łącze jest typu USB 2.0 podłączony jest bezpośrednio do jednego z portów na routerze. System plików jest NTSC, niedawno (parę dni przed ostatnim padnięciem) podłączałem go do komputera, puściłem diagnostykę i naprawę (coś tam znalazł, ale niewiele) i nawet przeprowadziłem defragmentację. Takie padnięcia zdarzają się, ale niezbyt często. Czasami dziesiątki gigabajtów przetransferuję i nic się nie dzieje, choć przy większych transferach podłączam dysk bezpośrednio do komputera, bo nie mam cierpliwości do "super szybkiego" transferu w przypadku podłączenia do routera.

Powiedziałbym, że padnięcie serwera NAS (bo tak to się generalnie objawia) zdarza się raz na 2 do 3 miesięcy, więc niezbyt często, niemniej jednak sadzę że to błąd w kodzie Tomato. Gdyby było inaczej, to po uruchomieniu dysku od nowa wszystko powinno działać, a tak nie jest. Poprzednimi razami (a było ich kilka w tym roku), gdy jeszcze nie wgryzałem się co może być przyczyną padania serwera zawsze restartowałem router (bez dotykania dysku, bo wtedy jego nie podejrzewałem, a on ma własne zasilanie, więc restartowanie routera na dysk nie wpływało) i to wystarczyło, żeby problem rozwiązać. No chyba żeby coś działo się z komunikacją USB w obudowie, ale wtedy odłączenie wtyczki i ponowne włączenie powinno to zresetować, a tak się nie stało. Zresztą podłączyłem dysk do komputera i komputer go rozpoznał od razu.

Bardzo dawno temu (będzie ze 20 lat) też byłem programistą (w języku C i kilku innych) i zastanawia mnie ten wpis "Unhandled error code". Analiza tego SCSI CDB "cdb[0]=0x2a: 2a 00 44 7e 21 c8 00 00 f0 00" powinna rzucić nieco światła na naturę rzeczy, choć ja nie posiadam wiedzy żeby tego dokonać samemu.

A przy okazji to wielkie dzięki za to oprogramowanie. Jest super! Grin
Przy okazji... czy w Polsce można kupić router Rosewill L600N? Bardzo fajny, tani, dwupasmowy, tylko ma niewielką pamięć. Właśnie próbowałem zainstalować najnowszą wersję przeznaczoną na ten router, ale oprogramowanie firmowe nie wpuszcza pliku trx, nawet po zmianie rozszerzenia. Nie wiem jak to zrobić, bo nie doszukałem się sposobu załadowania softu przez TFTP, jak to jest możliwe w przypadku RT-N16. Jakiś sposób na ten router?
W sumie w ramach "wdzięczności" mógłbym Ci sprezentować router L600N, to miałbyś na czym testować, tylko musiałbyś skombinować jakiś adapterek żeby przejść z wtyczki amerykańskiej na polską, bo załączony zasilacz jest na uniwersalne napięcie, więc transformatora nie potrzeba.

hermes-80
Problem może być w samym systemie NTFS bo chyba to miałeś na myśli pisząc NTSC i jego obciążeniem jaki generuje dla routera.
Sprawdź systemy ext2/3 czy to samo występuje.
Oraz wyłącz sd-idle - różnie to działa z obudowami.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

RafcioS
Oczywiście że NTFS (NTSC to standard telewizyjny). Sama obsługa dysku nie obciąża procesora w routerze prawie wcale (bo obserwowałem statystyki podczas transferu), więc generalnie dziwię się że prędkość transferu jest w granicach 10% tej jaka jest przy bezpośrednim podłączeniu dysku do komputera. To jest zresztą zupełnie inny temat i wydaje mi się, że był wałkowany nieskończoną ilość razy bez większego skutku, więc sobie dam spokój.

Fakt jest taki, że jakakolwiek by była tego przyczyna, USB w routerze pada i trzeba router zrestartować żeby się z tego wykaraskać. A to już jest błąd. Czegoś to oprogramowanie się nie spodziewa, i w momencie jak to nastąpi oprogramowanie podnosi ręce do góry i poddaje się (mówiąc obrazowo).

Wyłącznie dysku jak jest nieużywany też nie jest tego przyczyną. Dane z loga pokazują, że "dysk" padł po ponad 3 minutach od czasu jak dysk został "powołany" do pracy. Gdyby to była przyczyna, to dawno bym zauważył. Nie jest to też obsługa NTSC. Wyraźnie jest napisane "ehci_hcd", które to (EHCI) jest standardem USB 2.0. Sam się przyznaje, że padł ("HC died"). HC to chyba jest Host Controller, a reszta jest oczywista.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 68

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,811,793 unikalnych wizyt