Odpalał ktoś to ?
Zamysł : stacja bazowa na trzech sektorach,łączących się po wdsie do innych wrtków na Tomato , po lanie do serwa na NDD z masą usług/poczta,ftp,www/
Jak to ja z nudów złożyłem coś takiego:
1)
Wgrałem mikrotika 2.9.27 -takie se stare jajco masę zbędnych konfigów, konsola "autorskie" polecenia,no i cena za legala /dla tego zamierzenia/ a i problem z obsługą kart na ralinkach i 900+AP w kliencie / te chce wymienić na sinusy /
2)
NND - obsługa wifi ralink i atheros iwszystko z pod konsoli -czas to zmienić
3)
DD-WRT x86 free dd-wrt_public_vga.image najnowsze i... nie mogę podnieść wlan, brak zakładki wireless
No forum dd-wrt czytam ze obsługuje te atherosy, ki pies ?
no i powiedzmy iż na tym odpalamy lokalne web-proxy, jak nie ma tego co chce user do po bridgu dopiero pcha przez radio z głównej maszyny
Tak to wygląda: http://margonet.info/sprzet/mikro/statusx86.JPG
Ruszamy ? B)
Edytowany przez SuSe dnia 07-01-2007 18:51
MT x 15 PC, level 6 : 12x aw6600 i klony (oswavehomemod)
Sk?adak by suse silent : jajco 2.6,pentiumII 350Mhz,512ram,sd 1Gb
pr?do?erno?? < 60W
Hotspoty x 4
Magazyn :21x wrt-54 v. mix, Siemens x 6 ,Motka x3
A aktywowałeś tę wersję? Ja szczerze mówiąc nie odpalałem tego jeszcze no ale musisz grzecznie poprosić BrainSlayera o klucz bo wersja x86 jest zabezpieczona. W teorii ma to być zabezpieczenie przeciwko masowemu wykorzystywaniu przez firmy ...
A faktycznie, wgrałem wersję free i jest ona okrojona z obsługi wifi
Szkoda że nie mam dostępu do tej "full", już wku... mnie polityka sebastiana, soft beta zrobić płatny a betatesterzy robią za czapkę śliwek dzieląc się uwagami z wyłapanych błędów.
Kogoś na tym forze opierdzieliłem odnośnie spolszczenia dd-wrt, spolszczenie jest lecz kto to uczynił w stopce brak.Chociaż w ten sposób "autor" softu doceniłby wysiłek innych a tak to piankę spija.
Niniejszym żarliwie PRZEPRASZAM autora spolszczenia za moje wybryki i ataki .
On - Slayer, naprawdę sądzi, że jakiś tam klucz uchroni go od czegokolwiek (?) , przykład :svesasoft /na co, swego czasu on sam larum podnosił/ , mikrotik.
Poszukam na necie,może jakiś dobry człowiek podzielił się pełną wersją w necie, nie będę płacił za coś na próbę i co nie jest finalny produktem a jedynie namiastką upstrzoną bugami- świat jest mały.
P.S
Jeśli pojawi się Tomato x86 , to ja i zapewne wielu innych pożegna się bez żalu z dd-wrt ,tak jak uczyniłem to na wrt54g a i sam B.S. przejrzy-straci (?), tak jak to było ze specjal .
Edytowany przez SuSe dnia 08-01-2007 10:14
pr?do?erno?? < 60W
Hotspoty x 4
Wybacz ale 120 zl to nie jest duza suma za software z extra HAL em do ATHEROSA i jak narazie tylko mikrotik oferuje taka opcje !
Extra channel
szerokosc kanalow
itp
Zapomnial bym dodac do 15 Virtualek na jednym IF i kazda moze pracowac z innym kluczem i jeszcze kilka innych opcji ktorych nigdzie nie uswiadczysz naprawde to nie jest duzo za taki software z tym kernelem, polowa polski oszalala na punkcie Mikrotika ktorego wydajnosc z racji zastosowanego kernela nie jest rewelacyjna.
@wirefree - wybacz to jest finalna/stabilna wersja? Nadal widzę ją w beta releases ta w sklepie to wyjątkowa ? Na forum w dziale x86 wrze od zgłaszanych błędów.
Jak ma się sprawa ponownego generowania klucza w "sklepie dd-wrt" po resecie apa lub upgrade-reset ?
Ja jestem oszalałym na Mikrotiku , wrtki zmagazynowane w piwnicy a tak "dla jaj" to nie za bardzo chcę wydać 2x120 zeta aby sprawdzić jak to chodzi bridge-AP bo w podobnej cenie mam sprawdzonego MT level 4.
Odnośnie super kanałów to polskie ustawodawstwo ma się tu trochę inaczej. Rozumiem że i anteny prawidłowo pracujące w poszerzonym paśmie są bez problema dostępne i spełniają dopuszczalne normy ?
Ale to nie ten dział, ups
pr?do?erno?? < 60W
Hotspoty x 4
Faktem jest ze to Beta ale pojawila sie 3-4 lata po premierze Mikrotika .
Zauwaz drobne roznice pomiedzy Mikrotikiem a DD-WRT, jednak WRT to w miare normalna dystrybucja ze standardowym shelle'em a co za tym idzie kazdy da rade.
Konfiguracja tego jest banalnie prosta , mikrotika juz nie .Zrodla sa dostepne i mozesz szalec z wlasnymi modyfikacjami u mikrotika juz nie . Moim Skromnym zdaniem nie reklamujac DD-WRT Mikrotik to Dinozaur wsrod WRT.
Z doswiadzcenia zeby nie reklamowac o co pewnie niektorzy mnie posadza do RYGI tam gdzie "robia" mikrotika sprzedalem kilkaset MB z DD-WRT na pokladzie, tylko i wylacznie dlatego ze mial 100% wieksza wydajnosc.
Mikrotik moim zdaniem to tylko Driver do Atherosa'a ktory DD-WRT bedzie pewnie mialo na dniach.
Wszystko fajnie,lecz nadal nie otrzymałem wyjaśnień dla moich wątpliwości.
Zauważ, iż wielu ten temat przegląda a mało w nim konstruktywnych spostrzeżeń.
Brak promocji ? Nieufność ?
Jakoś trzeba wejść na rynek ale nie "przymuszaniem" do rzucania się na głęboką wodę za 120 zeta na próbę.
Fakt, dd-wrt /raczkuje/ 3-4 lat po MT lecz przez tyle lat na żywym organizmie, poznano bolączki tego ostatniego oraz antidotum na nie.
Jak myślisz , ilu userów przeszło na tomato i co się wydarzy z dd-wrt przy ew. distro Jonathana Zarate na PC ?
Ja poczekam.... czy na marne ?
A może lepiej nie blokować obsługi wifi / w wersjach na wrtki sp1;sp2 ,teraz sp3 problemy z obsługą radia - tryby,kodowanie/ a raczej opcję routera zabezpieczyć kluczem ?
pr?do?erno?? < 60W
Hotspoty x 4
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?