22 Listopada 2024 17:17:13
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.96.17
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Router do 200zł z usb, aplikacją torrent i udostępnianiem mediów
grabakrs
Witam,

Po przeczytaniu kilku tematów na forum postanowiłem się zarejestrować i zapytać ludzi, którzy znają się na temacie.
Nadszedł czas na wymianę mojego leciwego routera Netgear wgr614v7, który powoli zaczynać pracować niestabilnie, nie pomagają restarty czy przywracanie ustawień fabrycznych.

Dlatego też mam wizję unowocześnienia mojej sieci o router w obsługą dysków twardych i klienta torrent. W sieci na dzień dzisiejszy będą pracowały jeden PC podpięty po kablu, 2 laptopy i w porywach do 4 telefonów i x-box 360.

Teraz jakie zadania czekają przed moim nowy routerem:
- dobry zasięg obecny router na "drugim końcu" mieszkania nadaje za słaby sygnał dla komórek, laptop daje sobie rade, ale jakość jest słaba
- sprawnie pobieranie torrentów
- sprawny transfer z / na dysk
- możliwość udostępniania mediów z owego dysku do konsoli i oglądanie z niej filmów

Budżet jakim dysponuję to 200zł i jest nieprzekraczalny chyba, że na prawdę dokładając niewiele dostanę o wiele lepszą jakość.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy pomogą mi w wyborze odpowiedniego sprzętu.

shibby
używany netgear wnr3500L (v1). Ewentualnie możesz poszukać czy okazyjnie nie uda ci się kupić 3500L v2 lub najlepiej Asus RT-N16
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

grabakrs
@shibby dzięki za podpowiedź. Co do Asusa to kwota raczej za wysoka. Czy możesz mi mniej więcej streścić podstawowe różnice między V1 a V2?

shibby
v2 ma więcej ramu, większy flash, delikatnie szybszy procek.

jak trafisz na v2 w dobrej cenie to warto dopłacić. Przede wszystkich flash jest ważny bo v1 ma raptem 8MB i coraz ciężej zmieścić w nim "bogate" tomato.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Kontrolny
V1 ma 8 MB flash, 64 MB RAM, 450 MHz CPU
V2 ma 128 MB flash i 128 MB RAM, 480 MHz CPU

V1 nie posiada sprzętowego wyłącznika WiFi na obudowie, taki wyłącznik jest w V2. Z tym, że ten wyłącznik działa puki co tylko pod OFW, w każdym razie nie działa pod Tomato.

V2 posiada gniazda do montażu anten na płycie głównej, V1 ma anteny wlutowane na płytę na sztywno.

Są jeszcze jakieś różnice dotyczące chipsetu, czy też procesora, do końca nie kapuję o co w nich chodzi. W każdym razie plik instalacyjny Tomato dla V1 nie nadaje się do V2, ani odwrotnie (pomyłka może skutkować uwaleniem routera).
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

balagaan
mam na sprzedaż Netgara 3500v2,
http://allegro.pl/router-netgear-wnr3500l-v2-tomato-usb-i3576735867.html

cena nie jest super atrakcyjna, ale zawsze to taniej.
-----------------------------------------------------------------------------------------

tamtosiamto
ja mam v1 jakbys byl zainteresowany Smile .
nic nie mam

SynC
Za ile jeden i drugi?
Mają gwarancję, papiery w zestawie?

jarek7714

Cytat

grabakrs napisał(a):
W sieci na dzień dzisiejszy będą pracowały jeden PC podpięty po kablu, 2 laptopy i w porywach do 4 telefonów i x-box 360
Jak masz czysty eter w paśmie 2,4GHz możesz brać jeden z Netgear-ów, jeżeli nie omijaj jeden i drugi. Zastanów się nad TL WDR3600 lub w wersji lite WDR3500 (bez gigabit ethernet) a do tego firmware OpenWRT/Gargoyle by obsy. Smile
jareq

Kontrolny
Co do 5 GHz, to do niezakłóconych szybkich transferów zdecydowanie wolę gigabit ethernet. Po drugie, aby 5 GHz miało jakikolwiek sens, to oprócz routera z 5 GHz trzeba mieć jeszcze urządzenia klienckie, które mają radio 5 GHz.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

grabakrs
Dzięki za propozycję. Ten zakup ma być na najbliższe 4/5 lat chyba, że się szybciej uwali router Wink
W tym momencie skłaniałbym się do TP-Linka niż do Netgear. 5GHz może nie wykorzystane na początku może się przydać za rok może dwa.
Mam jeszcze pytanie co do pamięci flash bo 8MB a 128MB to znacząca różnica i jak to wygląda przy doinstalowaniu dodatkowych "wtyczek" typu klient torrent czy też serwer www?
I czy nie zabiję routera wykonując na nim w tym samym czasie: ściąganie plików torrent, odtwarzanie z dysku filmu na xboxie, i dodatkowych 2 urządzeń generujących ruch stronami www?

Kontrolny
Gdzie mieszkasz - w bloku w dużym mieście, gdzie jest w każdym mieszkaniu WiFi, czy raczej w domu jednorodzinnym, gdzie nie ma innego WiFi w zasięgu? Jeżeli bliżej tego drugiego, to 5 GHz jest Ci do niczego niepotrzebne. Ja mieszkam w bloku, w którym jest w każdym mieszkaniu czynne WiFi, czyli mam widoczne ok. 10 w porywach do 15 sieci, nie mam 5 GHz i nie narzekam. Po pierwsze mam tylko jedno urządzenie, które ma radio 5 GHz i to urządzenie jest przez zdecydowaną większość czasu pracy przypięte gigabitem. Pozostałe urządzenia WiFi (starsze laptopy, smartfony, tablety) nie mają 5 GHz, więc to na nic. W tym gąszczu sieci na 2,4 GHz owszem, zauważam spowolnienie łączności w "godzinach szczytu", kiedy działają okoliczne biura. Ale to spowolnienie polega na tym, że tablet w dalszym pokoju nie osiąga łączności z routerem na poziomie 144 Mbit, tylko osiąga 62 Mbit, co nie ma żadnego realnego wpływu na korzystanie, ponieważ łącze internetowe jest 30 Mbit, a sam tablet nie jest w stanie szybciej renderować facebooka, czy podobnych stron.
Jeżeli chodzi o wydajność routera przy jednoczesnym pociąganiu tortów i odtwarzaniu DLNA i jeszcze coś tam na raz, to każdy router za 200 zł będzie przymulał, jeśli go obciążysz. Potrzebujesz prawdziwego NASa, typu ReadyNAS i przyzwoitego routera, typu WNR3500L v2 i wtedy nic nie będzie przymulać.
Flash 8 MB jest za mały na instalowanie wypasionych pakietów.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

grabakrs
Mieszkam w bloku jest kilka widocznych sieci, ale jest ich może 4-5 więc tłoku nie ma.
Czyli jednak Netgear był by lepszym produktem jako podstawa do budowy sieci. Szczególnie przemawia do mnie te 128MB flasha, które dają możliwość rozbudowy o nowe funkcje, o których jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że będą mi potrzebne.
NAS jest w planach na przyszłość, ale to za jakiś czas (trzeba ukrywać koszty przed narzeczoną). Cool
Chodzi mi o to, aby sieć chodziła sprawnie bez, żadnych zrywanych połączeń itp. Do tego DLNA czy torrenty mogą na razie chodzi na przemian w razie poważnych przycinek. Strumieniowanie nie będzie wykorzystywane codziennie i też w określonych godzinach, najpewniej wieczornych aby obejrzeć sobie jakiś film.

Kontrolny
Te 8 MB flasha można częściowo obejść poprzez utworzenie na dysku przypiętym do USB partycji, która będzie przeznaczona na instalowanie tego, co potrzeba. Minusem jest wtedy, że jeśli odepniesz dysk USB z jakiegoś powodu, to wtedy może się zrobić Sajgon. W sumie uważam, że warto dać te kilka groszy więcej za V2 i mieć spokój.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

grabakrs napisał(a):

Mieszkam w bloku jest kilka widocznych sieci, ale jest ich może 4-5 więc tłoku nie ma.
Czyli jednak Netgear był by lepszym produktem jako podstawa do budowy sieci. Szczególnie przemawia do mnie te 128MB flasha, które dają możliwość rozbudowy o nowe funkcje, o których jeszcze nie zdaje sobie sprawy, że będą mi potrzebne.
Co do flash i tak z jego 128MB nie skorzystasz-o czym nie dostałeś wzmianki natomiast w tych 8MB flash w TL mieści się spokojnie Transmission,3500L/1/2 to router który do blokowisk się zupełnie nie nadaje przy wielu klientach korzystających z WiFi. Widzę jak @Kontrolny wpuszcza Cię w maliny z tym Netgearem. Przeczytaj sobie informację z linków: http://www.frazpc.pl/artykuly/923420-...ych-modeli, http://www.frazpc.pl/artykuly/923420/...ych-modeli, http://openlinksys.info/forum/viewthr...wstart=120. Wink
jareq

Kontrolny
Już raz pisałem, ale napiszę jeszcze raz - jeżeli mamy jakieś urządzenia na 5GHz oprócz routera, to wtedy super. Jeżeli wszystkie posiadane urządzenia klienckie są na WiFi 2.4 GHz, to wtedy posiadanie routera z radiem 5GHz daje nam nic, czyli zero, ponieważ sam ze sobą nie będzie się łączył...
A 4 - 5 widocznych sieci w okolicy, to jest nic. Gdyby było 25 sieci, to wtedy jest tłok.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714
Nie wiem po co tu robisz zamieszanie wokół pasma 5GHz o którym tutaj w ogóle nie pisałem (to nie jest kwestia tylko kart lecz propagacji fal w tym paśmie co powoduje jeszcze większe ograniczenia). To że sieci AP widzi 4-5 nie oznacza że nie ma ich więcej w otoczeniu ale ważniejsza jest tu liczba potencjalnych klientów (z WiFi w tych modelach użytkownicy mają problemy przy zestawieniu z jednym klientem a co dopiero przy kilku-wystarczy przejrzeć posty tutaj na forum). A już zestawienie wydajnościowe WDR3600 do 3500L v2-pod każdym względem przegrywa. Dodatkowo mamy energooszczędny router (4-6W) z 3-letnią gwarancją.
jareq

Kontrolny
Sieci, które są niewykrywalne dla kary sieciowej, ale one tam są - od tego momentu dyskusja staje się trudna i nie podejmuję się dalej jej prowadzić w tym kierunku. Dla mnie, jeżeli karta sieciowa WiFi (a nie APek) nie widzi sieci, to znaczy że jej sygnał jest tak słaby, że nie ma żadnego znaczenia.
Netgear również jest energooszczędny, ale przy tym daje większy prąd na USB - większy jest więc wachlarz dysków, modemów 3G i innych urządzeń USB, które mogą pracować z tym routerem bez własnego zasilacza.
Pakowanie się w dzisiejszych czasach w router, który ma switcha 100 Mbit to nie jest dobry pomysł.
Natomiast jeśli chodzi o łączność z klientami WiFi - mam dwa WNRy 3500L v2. Jeden chodzi w domu na Tomato by Shibby. Ten miał najwięcej 4 klienty WiFi na raz i bez uwag w tym temacie. Drugiego mam w firmie, chodzi na OFW. Tam bywało 30 klientów WiFi jednocześnie i połączenie działało bez zastrzeżeń. Na co dzień działa tam laptop, który jest 72 metry w linii prostej od WNR3500L v2 przez 3 sciany z cegły. Poziom sygnału wykazywanego sygnału wyświetla się jako "słaby", ale działa to normalnie.
Ja nie gdybam, tylko mam 2 takie routery w użyciu na stałe.

A - i jeszcze gwarancja: nie wiem, jak jest w TP-linku, ale na Netgeara nie tracisz gwarancji po wgraniu Tomato. Netgear wspiera ten model, jako router open-source i nawet założył w tym celu specjalny portal http://www.myopenrouter.com/
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

Kontrolny napisał(a):
Pakowanie się w dzisiejszych czasach w router, który ma switcha 100 Mbit to nie jest dobry pomysł.
...
Ja nie gdybam, tylko mam 2 takie routery w użyciu na stałe.
Lansujesz swoje i wmawiasz że jest super-na jakiej podstawie że masz 2, może 10 tj. ok?! Mogłeś się chociaż zainteresować przedstawionymi wyżej linkami z testami routerów (tak Netgeara 3500L/1/2 nie ma bo raz nie ma dualband, dwa poza Asusem RT-N53 za bardzo by odstawał od grupy), to nie pisałbyś nie prawdziwych informacji- WDR3600 jest z gigabitem.
jareq

Kontrolny
Przeczytałem co jest napisane pod podanymi przez Ciebie linkami, ale nic tam nie ma takiego, co by wymagało dodatkowego komentarza. W artykule, który jest porównaniem routerów open-source w ogóle nie testowano WNR3500L.
Wypowiadam się na podstawie tego, że mam dwa, bo mam akurat dwa. Nie mam dziesięciu, bo mi nie potrzeba więcej niż jeden w domu i jeden w firmie.
Zaczynam się trochę gubić - raz piszesz, że tylko 5GHz ma sens, w następnym poście piszesz, że to nie jest ważne, a w sumie ta technologia ma ograniczenia (słaba propagacja sygnału), a w kolejnym znów podkreślasz 5GHz. Nigdy nie twierdziłem, że WNR3500L ma 5 GHz (dualband) - zawsze twierdziłem, że nie ma i tego się będę trzymał.
Natomiast piszesz, że "ludzie mają problem z podłączeniem nawet jednego klienta po WiFi" do WNRa. Może ktoś miał, możliwe. Różne przypadki się zdarzają. Zdarza się uszkodzony router, zdarza się że coś jest nie tak z firmwarem. Najczęściej coś jest nie tak z konfiguracją, albo są zakłócenia w tej konkretnej okolicy. Gdyby faktycznie w tym modelu był problem z połączeniem po WiFi, to nie byłoby tysięcy sprzedanych egzemplarzy tego modelu, z których znakomita większość po prostu działa dzień po dniu w zaciszu domowym u swoich właścicieli, którzy nigdy nie weszli nawet na żadne forum o routerach. Ten modem jest bestsellerem we wszystkich sklepach internetowych handlujących routerami. Wystarczy sprawdzić liczbę i treść komentarzy pod tym modelem w popularnych sklepach polskich i zagranicznych typu morele, newegg. Były problemy _u_ _niektórych_ ze spowalnianiem transferu po WiFi pod Tomato, ale jak pewnie wiesz jest już dawno nowy sterownik radia w Tomato by Shibby dla tego modelu i śladu po tych problemach nie zostało. Może powiem teraz coś niepopularnego na tym forum, ale na OFW zasięg WiFi z tego routera jest po prostu bardzo dobry. Wiem, bo posiadam taki router w dużym budynku magazynowo-biurowym.
Bez gigabitu jest oczywiście WDR3500, którego proponowałeś wcześniej.
Router bez gigabitu stanowczo odradzam, to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 102

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,272,029 unikalnych wizyt