jak się podłaczyć do servera uruchomionego na tomato ? czym jak? jakimś programem ? uruchomiłem sobie server vpn , wygenerowanym statycznym kluczem przez program openvpn, ale nie mam zielonego pojęcia jak się podłaczyć.
W google jest tylko info jak wygenerować klucze itp, ale nie mogę nic znależć jak się podłaczyć i czym
mam windows seven 64 bit
Asus RT-AC3200 Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S Alienware m15 Vu+ Solo2
Postępuje dokłądnie według tego poradnika :
http://www.networkservices.pl/baza-wiedzy/instalacja-i-konfiguracja-openvpn-w-windows
"2. Połączenie z wykorzystaniem współdzielonego klucza"
- Bez problemowo utworzyłem klucz, wpisałem go w odpowiednie miejsce w routerku (foto 1)
- utworzyłem plik w folderze domyślnym "C:\Program Files\OpenVPN\config" > client.ovpn
(jego zawartość edytowana notatnikiem)
dev tun # rodzaj interfejsu R11; dla routera zawsze TUN
remote xx.xxx.xxx.xxx # adres IP serwera (przeczytaj dodatkowe uwagi na dole strony)
# "remote" określa tryb pracy tego końca tunelu jako klient
proto udp # rodzaj wykorzystywanego protokołu
port 1194 # używany port
ifconfig 10.8.0.1 10.8.0.2 # adres IP klienta, adres IP serwera (dla utworzonego połączenia)
secret secret.key # nazwa pliku z kluczem
# można podać pełną ścieżke, np.:
# secret "c:\\Program Files\\OpenVPN\\config\\secret.key"
persist-tun # podczas restartu utrzymuje podniesiony wirtualny interfejs
persist-key # podczas restartu nie będzie ponownie wczytany klucz
keepalive 10 120 # restart w przypadku braku połączenia
# wysyła ping co 10 sekund z timeout=120s.
cipher AES-256-CBC # ustawienie zalecanego algorytmu szyfrowania
# ustawienie musi być identyczne na kliencie i serwerze
comp-lzo # algorytm kompresji, zmniejsza zużycie transferu
verb 1 # poziom szczegółowości logowania
Oczywiście w domyślnym folderze mam również secret.key
- Klikam prawym na pliku client.ovpn > "start OpenVpn on this config file".
po paru sekundach mam takie info (foto 2)
wiec rozumiem że jest coś z portami, daje screen z przekierowania portów z tomato (foto 3)
Oco chodzi :o !?
ps. Widze pomieszały się obrazki ;/
ps2. 192.168.1.1 to adres routera w sieci wewnętrznej i oczywiście mam zewnętrzne ip
Maniek91PL załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Asus RT-AC3200 Rocket M5
Ale portów nie trzeba przekierowywać, usuń ten wpis, wyłącz pptp i spróbuj połączyć się z sieci zewnętrznej a nie ze swojego LANu.
Edytowany przez khain dnia 11-09-2013 10:10
wyłaczyłem server pptp na tomato. Wywaliłem tamte przekierowania portów,
Nie mogę wejść wcale przez zewnętrzne ip na stronkę, przez putty odrazu działa.
A przy podłaczaniu przez openvpn mam takie coś (screeny w załączniku ) przy próbie podłaczenia się przez plik config i przy próbie właczenia openvpn gui > podłacz
Czyli ciągle nic nie działa.
Połączony z 12 wrzesień 2013 21:20:58:
a wiec z innego ip poszło odrazu , lecz nie wiem jak wejsć na sambę
wpisuje po ip zewnętrznym, po ip przydzielonym do karty przez openvpn.. nic nie widze..
Maniek91PL załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.
Edytowany przez Maniek91PL dnia 12-09-2013 21:20
Asus RT-AC3200 Rocket M5
Chcesz wejść na sambę na routerze czy na kompie podłączony do LANu routera? Jeśli na router to musisz próbować na adres LAN routera. Ja mam skonfigurowany serwer TUN OpenVPN i na androidzie mogę dostać się przez sambę poprzez tunel VPN. A co to znaczy "nic nie widzę" - może po prostu nie masz nic udostępnione?
wszystko działa jeśli wywale z pliku client.ovpn
linijkę z "ifconfig 10.8.0.1 10.8.0.2 "
bez niej łączy się odrazu i przydziela numerki z puli routera.
Teraz pytanie z troszkę innej beczki. Pomyślałem że można połaczyć mój router ze znajomym (mamy internet od jednego dostawcy neta), gdzie u nas idzie cały transfer między moim pc a jego po wifi (czyli max łacza wifi) bo jesteśmy podłaczeniu do jednej sieci.
Teraz przyszedł mi do głowy pomysł aby jakoś przez vpn połaczyć nasze 2 routery abyśmy mogli razem korzystać z naszego neta (on ma 4 mb, ja 6mb) w nocy x2 prędkości.
Jest taka możliwość ? coś ala podłaczenie vpn ?
bo jak jestem podłaczony lapkiem u niego do mojego routerka ,wchodze w config i widze swoje ip. Coś możę w ustawieniach z wykorzystaniem łacza ? sam nie wiem. Jest taka możliwość?
Asus RT-AC3200 Rocket M5
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?