26 Listopada 2024 06:48:22
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.96.17
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato dla WNR3500L a partycje NTFS
gadom
Witam,
mam pytanko odnośnie partycji ntfs. Czy tomato dla rutera WNR3500L wykrywa po usb takie partycje bezproblemowo?
Nie chcę się bawić w faty (nie obsługuje dużych plików) ani w systemy plików od linuksa (telewizor takich nie będzie widział).
Pytam się, gdyż ten router jest dość ciekawą opcją. Założenie sieci w domu jest takie:
internet od UPC do ich modemu
z modemu skrętka do routera
z routera po kablu do tv i dekodera
kilka urządzeń po wi-fi
dysk 3,5 cala z zewnętrznym zasilaniem podpięty pod router

Interesuje mnie aby ten dysk był widoczny dla tv i pc po kablu oraz lapka po wi-fi. Wg. mnie jedyną opcją jest system plików ntfs, aby mi obsłużył duże pliki oraz aby każde urządzenie go widziało.

shibby
Tomato obsługuje NTFS ale musisz liczyć się z 2x mniejszą szybkością odczytu/zapisu w porównaniu z ext2/3. NTFS to nie jest linuxowy system plików (a tomato to wkoncu linux) i jest wspierany natywnie, przez co bardzo obciąża on procesor routera co w widoczny sposób przekształca się na znacznie niższe prędkości.

Cytat

Interesuje mnie aby ten dysk był widoczny dla tv i pc po kablu oraz lapka po wi-fi. Wg. mnie jedyną opcją jest system plików ntfs, aby mi obsłużył duże pliki oraz aby każde urządzenie go widziało

do tego nie potrzebujesz NTFSa a wręcz odradzam. Śmiało można sformatować dysk na ext2 lub ext3. Wszystkie te urządzenia będą widziały dysk po Sambie, ew TV dodatkowo może widzić media dzięki DLNA (serwer multimediów).
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

ox1de
Dysk będzie widoczny dla wszystkich urządzeń nawet jak bedziesz miał format plikow ext3, grunt aby uruchomić odpowiednia usługe w tomato dla danego urządzenia, dla TV DLNA dla lapka i PC SAMBE. Mówiłes ze masz internet z UPC pewnie z niemałymi transferami. NTFS bedzie generować wieksze obciązenie dla routera także polecam ext3 jesli nie masz zamiaru odpinać dysku od rutka.
Druga kwestia ze musisz liczyc sie z tym ze nie osagniesz super transferów z takiego dysku. Ja osiągałem przy dysku 3,5 cala maks 4,5 MB/s przy dysku 2,5 cala na USB3 w porywach 8MB/s i po kablu.

EDIT: Stwórca mnie wyprzedził Smile
Router
- Asus RT-AC1900U

NAS
- Raspberry pi 4 | Raspbian Buster Lite, Docker
- Switch TP-Link TL-SG108
- 2x IcyBox IB-RD2253-U31 2x2,5'' RAID USB 3.1
- 4x Seagate ST2000LM0007 2,5" 2TB

HTPC
- Nvidia shield 2018

gadom
OK, co do transferów to na to się nastawiałem po przeczytaniu kilku tematów na forum. Takie transfery wystarczą do oglądania bez przycinek na tv dużych plików, najczęściej w formacie MKV?

shibby
to zależy od bitrate filmy. Dobre fullHD waży ok 25GB co daje średni bitrate ok 33Mbps a to daje ok trochę ponad 4MB/s stałego transferu. Tyle z NTFSa nie wyciągniesz.

Bardzo dobre fullHD (zgrane z bluray) waży ok 50GB i ma bitrate ok 66MB/s a to już ponad 8MB/s. Z takim transferem możesz mieć problem nawet podpinając dysk na ext2/3 do netgeara.

Mniejsze pliki, takie do 10GB będą się odtwarzać z NTFSa raczej bez problemów.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

gadom
raczej chodziło mi o te mniejszeSmile) Przeważnie oglądam wersje 720p, które ważą między 4 a 9 giga

ox1de
Przy tym routerze możesz miec problem z indexacją dużych plików, Może być tak ze router nie bedzie odpowiadał przy indexacji, lub sie zwiesi. Nie oszukujmy sie, nie jest to sprzęt do tego typu rzeczy. możesz próbować, ale nie oczekuj za wiele. Ja odpuściłem sobie stream z routera właśnie ze wzgledu na problemamy z indexacją dużych plików, pozostał tylko torrent, oraz mpd z kolekcją muzyki na dysku.
Router
- Asus RT-AC1900U

NAS

HTPC
- Nvidia shield 2018

Kontrolny
Jeżeli chcesz obciążyć router jak tylko się da i zobaczyć co się stanie, to tak - przy najbardziej obciążających zadaniach będzie się dławił.
Przy typowych filmach i do tego jeszcze po kablu, to będzie śmigało.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

ox1de
Różnie bywa, ja przy avi ~ 350 MB na plik, ale plików sporo bo 9 sezonów Z Archiwum X, router zaliczał glebe, tak więc nie ma moim zdaniem reguły. Próbuj i zdaj relacje co udało Ci się osiągnąć.

Co do transferów to tutaj nie ma różnicy (przy tym sprzecie) czy kabel czy WiFi jeśli oczywiście masz bardzo dobry sygnał WiFi.
Sporo tutaj zależy od rodzaju dysku jego podłączenia itp.
np:
Miałem dysk 3,5 cała SATA, zasilanie z gniazdka przez zasilacz i podłączony przez chińska przejściówkę http://allegro.pl/adapter-przejsciowk...22443.html, transfery MAX 4,5 MB/s

Potem dysk 2,5 w budzie natec (chinszczyzna) bez zasilania, dysk starszy 250GB, i rozłączał sie czasem przy transferowaniu danych, zazwyczaj przy dużych plikach (zbyt wysoki pobór prądu miał) transfery do 4MB/s max.

Teraz dysk 2,5 cala Seagate w fabrycznej kieszeni pod USB 3 i transfery dochodzą do 8,5 MB/s.
Także to tez kwestia jaka kieszonka na dysk (jakość elekroniki) i oczywiście sam dysk - tu prawdopodobnie pobór prądu jeśli jest to dysk bez zasilania zew.

Jak widać na jakość "nasa" pod tomato/optware wpływa sporo czynników, zastanawiałem sie tez swego czasu jak by to chodziło gdyby dysk był w obudowie sieciowej i rj45 podłączc dysk do rutka, dodać udział cifs i w ten sposób używac transmission i stream-ować, ale nie dorwałem takiej budy na dysk, niestety.
Router
- Asus RT-AC1900U

NAS

HTPC
- Nvidia shield 2018

Kontrolny
U mnie jest tania karta SD class 4 podłączona przez czytnik kart z Rossmana i wyciąga 8,5 MB/sek. Miałem przez jakiś czas dysk 2,5 cala PATA (nie SATA) w kieszeni 4World (tanizna jakaś) i też wyciągał 8,5. Ale uwaga: potrafi też dawać 4-5 MB/sek. Jednak według moich obserwacji zależy to bardziej od tego jakim softem ciągnę niż od karty/dysku/routera. Np. wgetem idzie 8,5 MB/sek. na NASa. Na tego samego NASa przez klienta FTP wbudowanego w Midnight Commandera idzie już tylko 4-5 MB/sek. Na starego laptopa z Win XP idzie 7 MB/sek. po SMB. Na nowego laptopa z Win7 8-9 MB/sek.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

ox1de
Nie mówie nie, moje doświadczenia dotyczą tylko SMB. ale tak jak mówiłem jakoś transferów zależy od wielu czynników Smile
Router
- Asus RT-AC1900U

NAS

HTPC
- Nvidia shield 2018

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 70

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,830,402 unikalnych wizyt