Witam! Zacznę może od tego, że posiadam internet 30Mb/s. Przed Netgearem miałem podpiętego do modemu z Toya Linksysa WRT-54GL na Tomato 1.28. Niestety po tym routerze osiągałem około 23Mb/s. Karta jaką posiadam w laptopie to Broadcom 802.11n (nigdzie nie mogę znaleźć konkretnego modelu tej karty). W związku z zaistniałą sytuacją kupiłem WNR3500L v2 z Tomato 110 PL by Shibby. Podłączyłem sprzęt i na speedteście prędkość jaką teraz osiągam jest zadowalająca, bo jest to pełna prędkość łącza 30Mb/s. Miałem jednak problem z tym, że strony ładowały się dość wolno, więc wyłączyłem WMM i jest już ok, QoS jest całkowicie wyłączony. Kiedy jednak włącze PS3, zaloguję się do PSN, nic nie pobierając na PS3 to prędkość na kompie na Speedteście mam 4Mb/s. Kiedy z kolei podłączę się telefonem przez WI-FI to prędkość na kompie nadal jest ok, bo 30Mb/s i tu mam pytanie co powoduje, że po włączeniu PS3 do menu na kompie tak drastycznie spada prędkość? Na Linksysie widzę, że też spada, ale tylko o ok 2-3Mb/s. Ponadto z wiadomych przyczyn na Netgearze sygnał nie jest tak mocny jak na Linksysie i tu pojawia się moje kolejne pytanie do jakich bezpiecznych wartości można podkręcić w tym sprzęcie radio, bo widzę, że taka możliwość istnieje w Tomato? Mam wrażenie, że zasięg nie jest stabilny ponieważ ściągając plik widzę, że prędkość skacze, natomiast jeśli przejdę z pokoju komputerowego do pokoju gdzie stoi Netgear to prędkość pobierania się stabilizuje i wszystko jest ok. Ponadto te Windowsowskie kreseczki przy połączeniu z Netgearem nie są na fulla, jednej brakuje, więc tu już widać, problemy z zasięgiem. Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
Chciałbym jeszcze dodać, że mam możliwość wymiany tego Netgeara na Asusa RT-N16, więc pytanie czy w wyżej wymienionej sytuacji nie lepiej będzie wziąć troszkę droższy sprzęt? Z tego co czytam to RT-N16u ma bardzo mocny i stabilny sygnał.
Edytowany przez smokin_aces dnia 16-07-2013 19:05
Nie pomogę ci w kwestii problemów z PS3, ale co do mocy nadajnika radiowego, to nie licz że się coś zmieni. Ta funkcja nie działa wcale, przynajmniej ja tego nie stwierdziłem od czasów przejścia z Linksys WRT-54G na nowsze routery.
Co do anten w WNR3500L v2 to są to zwykłe ścieżki wytrawione w laminacie. Ja u siebie zainstalowałem 2 pigtaile i dodatkowe antenki, niestety wiąże się to z modyfikacjami obudowy.
Sygnał poprawił się znacznie, ale nie na tyle żeby mnie zadowolić. Mam w jednym pomieszczeniu 3 urządzenia, które korzystają z wifi i z NAS, więc dla mnie przepustowość była priorytetem.
Jeśli możesz wymienić Netgear-a na Asusa, to ja bym się nie wahał.
Ja kupiłem Ubiquiti Unifi LR i moje problemy z zasięgiem i stabilnością łącza radiowego się skończyły. Ale to niestety wydatek około 350zł. Na szczęście tego nie żałuję i polecam taką konfiguracje.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
Tak pewnie zrobię, że wymienię na tego Asusa. Pytanie tylko czy tam są jakieś problemy z żywotnością zasilacza w tym routerze, bo coś gdzieś tutaj czytałem na forum, ale nie mogę znaleźć konkretnych informacji... Jednym słowem chciałbym router zbliżony niezawodnością, żywotnością i jakością sygnału zbliżoną do WRT54GL, tyle że z 802.11n. Mam nadzieje, że RT-N16 będzie dobrym wyborem, bo na tym Netgearze się trochę zawiodłem. Mam małe mieszkanie, a mimo to zasięg nie jest najlepszy... Z tą prędkością przez włączenie przez PS3 to zauważyłem, że jak na Linksysie włączę Afterburner to dzieje się tak samo, tyle że na Netgearze jest wyłączony, więc coś innego musi to powodować...
Napiszcie mi plz skrótowo czy ten Asus będzie dobrym wyjściem, czy jest w nim coś nagminnie awaryjnego, itp. Będę bardzo wdzięczny!
Co do żywotności, to już dawno minęły czasy, kiedy to producenci robili rzeczy " na zawsze". Teraz liczy się żeby urządzenie dotrwało do końca gwarancji i padło.
Jeśli idzie o zasilacze to nie wielki problem, bo nawet jak padnie to ten Asus ma zasilacz 12V 1,25A, a więc nowy dostaniesz za około 20-25zł. Gorzej ze starymi Asusami gdzie zasilacz 5V 3A mógł kosztować 40-50zł i w dodatku były tylko na zamówienie.
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
Asus zamówiony, jutro go będę miał, a Netgeara zwracam. Pytanie mam tylko odnośnie Tomato: Wszedłem na stronkę www.tomato.groov.pl, ale są tam dwie wersje: tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR1-110-AIO, a druga to: tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-110-AIO i nie wiem, która będzie odpowiednia dla mojego sprzętu. Pomożecie?
MIPSR2, ale może być w wersji RT lub RT-N, czyli z nowym sterownikiem wifi. Jedno mówią że na nowym sterowniku działa im gorzej wifi, więc musisz sam spróbować.
Mikrotik hAP ac2
Na Netgearze, którego miałem przez 2h miałem RT-N i tak jak wyżej coś mi nie pasowało z działaniem tego WI-FI, więc nie będę pewnie ryzykował i zainstaluję stary, sprawniejszy. Dzięki wielkie za podpowiedź!
Na WNR nie wgrasz innego softu niz RT-N. Jezeli przy zew antenach zasieg poprawia tak samo jak jakosc polaczenia. Mimo wszystko polecalbym bardzien Netgeara, ale to kwestia gustu i wlasnego wyboru... U mnie router spisuje sie swietnie i mam stabilne polaczenie w calym domu.
Ja się przesiadłem z Asusa WL-500W na WNR3500L v2, i gdyby nie to że Netgear ma gigabitLAN, a w Asusie go brakuje, to wróciłbym do starego Asusa, właśnie z powodu radia. Mimo wykonania moda z zewnętrznymi antenami, nie jest on w stanie konkurować ze starym Asusem. Wiadomo Asus ma 3 anteny, Netgear tylko 2.
Ale więcej zastrzeżeń do Netgeara nie mam. Działa bardzo stabilnie, aktualny uptime 152 dni.
Mikrotik hAP ac2
Mam już Asusa i wgrałem na niego Tomato by Shibby. Zasięg jest nieporównywalnie lepszy od tego co oferował Netgear WNR3500L v2 czy nawet Linksys WRT54-GL gdzie zawsze ceniłem sobie pracę jego radia i anten. Jestem bardzo zadowolony z Asusa, a jak długo to już czas pokaże
Mam tylko pytanie czy WMM lepiej jest mieć wyłączone czy włączone, bo sam już nie wiem... I co ewentualnie trzeba przestawić żeby sieć szybciej pracowała, bo w Overview pokazuje mi na chwilę obecną między 65, a 72 Mbps?
Dzięki raz jeszcze za doradzenie Asusa! Zasięg rządzi
Edytowany przez smokin_aces dnia 18-07-2013 15:08
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?