26 Listopada 2024 06:38:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.146.178.81
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Porty VOIP
macos87
Problem: Mam dwa telefony A510IP w mojej sieci (2 oddzielne bramki) przez hotspot działa to elegancko, po połączeniu:

netia -> netia spot (bridge) -> tomato (3500L) -> 2 tel

to słychać tylko jak dzwoni po odebraniu nic nie słychać.

Dziwne jest to że przekierowując porty czy nie i dzwoniąc na echo test wszystko ok.

A w sieci lipa.

W zakladce "Port forwarding" wpisuje:
w ext 3478-3479, 5004-5020, 5060-5070 i na adresy tel1 i tel2. (nie dziala)

triggered to samo :/

Sprawdzałem netia spot'a i ma wylaczone praktycznie wszystko, robi tylko za modem.

Nie wiem co blokuje bo ustawien telefonow nie zmienialem i na tej konfiguracji dzialaly na spocie i na tp-linku tez troche gorzej ale dzialalo a tu nic :/

domeld
Pamietaj ze VOIP uzywa UDP tylko.
Przekieruj 5060, 10000-20000 na jeden z telefonów i zobacz czy dziala, jaki base station masz?

jarek7714
Firewall Tomato Sad , z jednym telefonem może być problem (z tym że jak na WAN Tomato jest zewnętrzne IP i wykonamy stosowne przekierowania to powinno działać). Osobiście używam 2-tel. IP (Siemens IP470 bezprzewodowa słuchawska-obsługuje 5kont i Polycom331 przewodowy-2konta) na routerze z Open-WRT absolutne 0 problemów. Przekierowany mam port stun serwera 3478 na IP470 i otwarty na całą sieć port 5060-autoryzacji SIP. Oj chyba bez zmiany firmware na DD-WRT/OpenWRT się nie obędzie. Wink
jareq

macos87
#domeld
Przekierowywałem i to UDP, baza A510IP ma napis to komplet był.

#jarek7714
Już mi się zaczynało podobać Tomato i jednak nie :/

Dziwne, że na początku do tej niemki (echo test) nie mogłem się dodzwonić teraz dzwoni i nawet mój głos odpowiada i to na dwóch słuchawkach, wyłączone UPnP, to co wpisywałem w przekierowania też powyłączałem i nadal słychać niemke i mój głos, nawet jak 2 tel naraz się łączą. Ale między sobą za cholere :/

Może w tel na twardo inne zakresy portów ustawić?

Połączony z 16 lipiec 2013 11:38:36:
Problem rozwiązany

Zmiana portów nic nie daje i tak SIP to 5060 a RTP 5004-5020 i lata jak chce ten tel przebije się chyba przez wszystko. Stun wyłączony.

Telefony ożyły gdy:

Advanced -> Tracking / NAT Helpers -> SIP/RTSP (odznaczyć)

I to wszystko.

Pytanie mam lekki szum w słuchawkach przy połączeniu VOIP ( mniejszy był na netia spocie).

QOS mam ustawiony po MAC (telefonów), sfq, class VOIP, zaznaczyłem ACK.

Coś inaczej może ?
Edytowany przez macos87 dnia 16-07-2013 11:38

jarek7714

Cytat

macos87 napisał(a):
wyłączone UPnP, to co wpisywałem w przekierowania też powyłączałem i nadal słychać niemke i mój głos, nawet jak 2 tel naraz się łączą. Ale między sobą za cholere :/

Może w tel na twardo inne zakresy portów ustawić?
UPnP zostaw włączone w bramkach. Co do przekierowań to zasadniczo jw. podał @domeld przy jednym telefonie w sieci lokalnej UDP-3478 stun, UDP-5060 autoryzacja na SIP serwerze, UDP-10002-20000 transmisja głosu. Jak mamy 2 w sieci to jedynie tak jak napisałem wyżej, dodatkowo możemy ustawić stun serwer na 2-tel., bramce działający na porcie 10000 (stun.sipgate.net:10000). Telefony IP są uniwersalne-mają dodatkowe ustawienia które możemy wykorzystywać w sieciach firmowych gdy mamy do dyspozycji własny serwer SIP (wówczas porty możemy sobie ustawiać jakie nam odpowiadają). Wink
jareq

macos87
Jednak nie jest tak różowo :/

Po tak średnio 2 dniach w słuchawce słychać ciągły dźwięk jeśli dzwonię na drugą bazę w tej samej sieci ( do niemki mogę się dodzwonić i pogadać)

Porty SIP, RTP, STUN przekierowane, SIP i RTP są inne dla drugiej bazy - pomogło na 2 dni. STUN na jednej słuchawce wyłączone - tylko to i tak nic nie zmienia.

I dziś znów problem kilka restartów routera i trybi. Patrzyłem w logi to tel z którego dzwoniłem jakby nie istniał nie bylo go w logach ani allow ani blocked. UPnP włączone.

Teraz ustawiłem przekierowanie both (wcześniej UDP) i znów działa. How long?

Drodzy forumowicze macie jakieś pomysły ? Bo przy następnej takiej akcji przechodze na openwrt.

Kontrolny
Miałem podobny problem z moim WNR3500L v2 i Tomato by Shibby. Mam bramkę PAP2T-NA i podłączone do niej dwa telefony z osobnymi numerami. Obecnie problem jest całkowicie rozwiązany i wszystko hula aż miło. Jak mam ustawione:
1. QoS wyłączony,
2. przekierowania portów 5060, 5061 i jakichkolwiek innych pod SIPa wyłączone,
3. włączone Advanced -> Conntrack/Netfilter -> Tracking/NAT helpers -> SIP (zaptaszkowane).

Na bramce mam na obu liniach ustawiony kodek G726-32.

I hula - jakość dźwięku jest bardzo dobra i bez żadnego problemu można prowadzić rozmowy na każdej linii jednocześnie lub też rozmowy między jedną linią a drugą.
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

Kontrolny napisał(a):
3. włączone Advanced -> Conntrack/Netfilter -> Tracking/NAT helpers -> SIP (zaptaszkowane).
Raczej nie będzie to działać jak powinno-kolega ma 2-telefony IP nie linie telefoniczne (każdy z nich obsługuje 6 linii IP + PSTN+giaset.net). Tutaj wskazany jest otwarty port UDP-5060 na świat dla całej lokalnej- przykład z OpenWRT http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigur...nfiguracja+stosownie od wymagań serwerów SIP porty komunikacji stun serwerów UDP3478/UDP10000. Mnie na OpenWRT reset telefonu robi PGE (nie ma że coś nie działa się wylogowało), w tej chwili wygląda to tak

IP Address:     192.168.2.110
Product Model:     GXP2000 (HW0.4)
Part Number:     N/A
Software Version:     Program-- 1.2.5.3    Bootloader-- 1.1.6.9
System Up Time:     11 day(s) 12 hour(s) 25 minute(s)
System Time:     8:18
  Wednesday, 24 July, 2013
Registered:     Account 1 Registered
  Account 2 Registered
  Account 3 Registered
  Account 4 Registered
PPPoE Link Up:     disabled
:)
jareq

Kontrolny

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Cytat

Kontrolny napisał(a):
Raczej nie będzie to działać jak powinno-kolega ma 2-telefony IP nie linie telefoniczne

No jasne - PAP2T-NA to oczywiście jest bramka voip (SIP), nie linie telefoniczna. Tzn. oczywiście linie telefoniczne są na obudowie bramki, czyli z punktu widzenia omawianego problemu - konfiguracja Tomato pod voip - prawie dokładnie do samo, co telefon IP, czyż nie? Inaczej cała rozmowa nie ma sensu, przecież mówimy o połączeniu przez LAN. Chyba, że czegoś nie rozumiem.
A korzystanie z serwerów STUN w dzisiejszych czasach nie jest potrzebne, ani zalecane przez operatorów SIP. I ja nie korzystam i wszystko hula doskonale.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

Kontrolny napisał(a):
No jasne - PAP2T-NA to oczywiście jest bramka voip (SIP), nie linie telefoniczna. Tzn. oczywiście linie telefoniczne są na obudowie bramki, czyli z punktu widzenia omawianego problemu - konfiguracja Tomato pod voip - prawie dokładnie do samo, co telefon IP, czyż nie? Inaczej cała rozmowa nie ma sensu, przecież mówimy o połączeniu przez LAN. Chyba, że czegoś nie rozumiem.
A korzystanie z serwerów STUN w dzisiejszych czasach nie jest potrzebne, ani zalecane przez operatorów SIP. I ja nie korzystam i wszystko hula doskonale.
Tu lansowanie czegokolwiek nic nie da, odnoszenie się do nie precyzyjnie nazwanego urządzenia również (PAP2T-NA,EU... jest bramką VoIP obsługującą 2 linie telefoniczne IP-konta SIP i Siemens IP510 jest również bramką VoIP z bezprzewodową słuchawką). Korzystanie z serwera stun na 100% jest zbędne gdy udostępnimy bramce/telefonowi IP publiczny adres w innych przypadkach w komunikacji za NAT w zależności od serwera SIP i jego konfiguracji oraz samego urządzenia końcowego (np.telefony IP Polycom takiego wsparcia nie potrzebują) wskazana-czasami tylko do wysyłania pakietów "but send keep-alive" (ma to na celu jedynie podniesienie skuteczności w przypadku połączeń przychodzących w urządzeniu za NAT-em). P.S Dołączony wyżej screen ze statusu pracy urządzenia mówi sam za siebie. Smile
jareq

Kontrolny
Być może coś bym z tego zrozumiał, gdybyś używał znaków przestankowych. A tak, to jest bełkot.

Podsumowując: przekierowanie portów na Tomato nie jest konieczne, ani potrzebne do prawidłowego działania voip lub SIP. Natomiast włączenie NAT-helpera dla SIP w Tomato rozwiązuje problem, wbrew temu co wielokrotnie czytałem na ten temat, że powinien być wyłączony. Przynajmniej tak jest u mnie, na wersji 105 by Shibby.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

jarek7714

Cytat

Kontrolny napisał(a):
Być może coś bym z tego zrozumiał, gdybyś używał znaków przestankowych. A tak, to jest bełkot.
Jak nie masz nic nowego do powiedzenia to się wstrzymaj i nie bełkocz. http://www.myfon.pl/pl/faq/1_najcz%C4...d_281.html, http://www.alekontakt.pl/faq-szczegol...lemow.html, http://www.extravoip.pl/pomoc/brak_po...hodzacych/. Także poczekaj na to czy koledze @macos87 zadziała Twoje rozwiązanie w konfigu Tomato i daruj sobie dalsze wypowiedzi-gdyż widać że poza PAP-2T z żadnym innym urządzeniem SIP-IP nie miałeś styczności. Grin
jareq

Kontrolny
Jak piszesz posty po pijanemu, to miej pretensje do siebie.
--
Netgear WNR3500L v2 × 3
ReadyNAS Duo v1

domeld

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Cytat

Kontrolny napisał(a):
Jak nie masz nic nowego do powiedzenia to się wstrzymaj i nie bełkocz. http://www.myfon.pl/pl/faq/1_najcz%C4...d_281.html, http://www.alekontakt.pl/faq-szczegol...lemow.html, http://www.extravoip.pl/pomoc/brak_po...hodzacych/. Także poczekaj na to czy koledze @macos87 zadziała Twoje rozwiązanie w konfigu Tomato i daruj sobie dalsze wypowiedzi-gdyż widać że poza PAP-2T z żadnym innym urządzeniem SIP-IP nie miałeś styczności. Grin

Jak widać, kolega konfigurował czystego asteriska, a nie potrafi wstawić przecinka Wink

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 69

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,829,612 unikalnych wizyt