Witam,
Zakupiłem 2 sztuki RT-AC66U i mam pytanie:
czy ktoś już próbował DD-WRT na pokładzie?
http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=159637&postdays=0&postorder=asc&start=615
Widzę, że praca wre...
Dokupiłem dodatkowo Linksysa WUMC710 jako bridge i chcę przetestować A6200 Netgeara jak to z tym chodzi.
ja wgrałem na chwilę. Zaskoczyła mnie wwrsja kernela 3.x. Sterowników oczywiście ddwrt nie udostępniło w źródłach. Wydajności radia nie testowałem, wydajność usb będzie na takim samym poziomie co w N66u. Największy problem to często sypiące się gui ddwrt.
Polecałbym sprawdzić ddwrt i soft od merlina. Fajnie jakbyś dał znać o swoich doświadczeniach
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Jak maja dostep do repo broadcoma, to sobie kompiluja co chca i z czym chca...
A Ty dostepu nie masz, wiec mozesz tylko binarke zapozyczyc i modlic sie by dzialala
ja wgrałem na chwilę. Zaskoczyła mnie wwrsja kernela 3.x. Sterowników oczywiście ddwrt nie udostępniło w źródłach. Wydajności radia nie testowałem, wydajność usb będzie na takim samym poziomie co w N66u. Największy problem to często sypiące się gui ddwrt.
Polecałbym sprawdzić ddwrt i soft od merlina. Fajnie jakbyś dał znać o swoich doświadczeniach
Nie wiem czy nadaje się to do tego działu, ale wrażenia na gorąco.
Routery chodzą na tym samym SSID na roamingu jako AP.
Czekam na dodatkowe urządzenia na AC (bridge i modem USB) więc nie powiem jak jest na AC, ale na N, czy G jest widoczna różnica. Na iperf, transfer jest na pewno większy o parędziesiąt Mbit/s, powiedziałbym, że jest to normalne łącze LAN 100Mbit/s jak po kablu.
ASUSy pracują tylko jako AP (używam HP N40L jako serwer na Debianie, z dodatkową kartą RAID5, więc on robi czarną robotę), więc nie wiem jak się zachowują jak się wsadzi dodatkowe usługi.
Oba pracują na modzie Merilina (chyba spróbuję DD-WRT niedługo). Mod wszedł bez problemu, nie trzeba robić 30/30/30 (readme w jasny sposób opisuje instalacje).
Zasięg, jest po prostu wszędzie (na WNR3500l ginął), w domu i wokoło (mam blachę na dachu i sporo betonu),. Mogę położyć laptop na trawniku i transfery ciągle są do zaakceptowania (na starym sprzęcie, transfer leciał w dół, albo zasięg ginął).
To tak pokrótce
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?