Połączenia AP Clienta do Modemu z Routerem W Neostradzie(prośba o pomoc w konfiguracji)
|
leszekLBL |
Dodano 05-05-2013 20:37
|
User
|
Proszę o pomoc w konfiguracji połączenia AP Clienta do Modemu z Routerem W Neostradzie.
Męczę się z tym od jakiegoś czasu szukałem ,próbowałem wielu ustawień ale nic z tego nie wyszło.
Wygląda to następująco....
Mam Podłączoną Neostradę do modemu z routerem Asus Dsl-N12U
połaczenie Neostrady działa Router miał IP adres
192.168.1.1 który który zmieniłem na 192.168.1.2 dlaczego napiszę później.
Ma włączone DHCP i przydziela od 192.168.1.100 do 192.168.1.254.
Po LAN podłączyłem do niego Multiroom NC+ do LAn1, LAN2 i LAN3 i to też działa.
w otoczeniu sieciowym widać Serwer Multiroomu nboxa. Widać też Laptopa
podłączenego po WIFI
Jeżeli podłączę komputer po LAN 4 też go widać oraz
inne urządzenia podłączone po WIFI też są widoczne.
Chociaż nie raz w tym Asusie w połączeniach widać że dekodery są podłączone
a nieraz ich nie widać(Dziwne..)zawsze jest 192.168.1.175 Serwer nbox na Foto
na dole powyżej LAPTOP 192.168.1.163. A jeszcze wyżej jest 192.168.1.179
Ten AP Client połączony przez WIFI.
AP Clientem jest Asus Rt-N16 Z Zainstalowanym tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-108-PL-AIO
Nie chciałbym z niego rezygnować działa dobrze pod tym Tomato.Mam tam Uruchomione
Transmission ,Serwer SAMBY, pliki na podłączonym Dysku.
Tak poustawiane jest na tym Asusie połaczenie Client do Sieci tej Pierwszej
do Asusa Dsl-N12U.
Miałem także ustawiane zeby automatcznie pobierał IP z włączonym DHCP
z wyłączonym DHCP na Statycznym IP z Włączonym DHCP wyłączonym DHCP różne kombinacje.
Wyłączony NAT ..........itd.
Nie widać w otoczeniu sieciowym tego na poczatku opisu rys 3 w otoczeniu Pierwszego routera
Asusa DSL-N12U tam gdzie jest Laptop ani dysku ani komputerów podłączonych do 2 Routera
Asusa Rt-N16 tego AP Clienta.
Tak wygląda Otoczenie sieciowe widoczne na Komputerach podłączonych do AP Clienta
Sa komputery podłączone, syna i mój stacjonarny, Dysk Podłączony jako Unknown.
Jak to ustawić żeby wszystko było widoczne w otoczeniu sieciowym na 1 Asusie Dsl-N12U ?
Kończy mi sie cierpliwość i pomysły jak to ustawić.
Zależy mi na tym żebym np po podłączeniu się Laptopem Widział Dysk podłączony do Asus Rt-N16.
abym mógł dodać Torrenta,a także zalogować się do 1 lub 2 routera.Lub też z komputera
z tej 2 Sieci(która teraz jest) mieć dostęp do wszystkich komputerów i dysku.
Żeby to wszystko było w jednej sieci i widoczne nawzajem.
Na sofcie Asus Dsl-N12U nie ma Ustawień DDNS np. darmowego No-IP tylko płatne np DYNDNS i inne.
Chciałbym na tym drugim routerze z Tomato Asus Rt-N16 ustawić DYNDNS z darmowego No-IP.Też
Prosiłbym o pomoc Jak to ustawić co i gdzie przekierować.Mieć dostęp np także z zewnątrz do dysku.
Jestem zwykłym użytkownikiem nie pasjonatem ,nie mam wykształcenia informatycznego
to co dla niektórych jest oczywiste i proste dla mnie jest nieraz niezrozumiałe.
Proszę o prosty opis wytłumaczenie pomoc co , jak i gdzie.
Pozdrawiam Forumowiczów. |
|
|
|
andrzejw3 |
Dodano 05-05-2013 23:03
|
User
|
Witam. W tej konfiguracji nie ma prawa to działać.
Możesz zrobić tak: Na routerze Asus RT-N16 wyłaczasz port WAN i DHCP. Radio ustawiasz w trym AP Klient i działa ale z małym ALE bo bo na wszystkich urządzeniach będziesz miał adresy z pierwszego routera ale za to samba i inne przestaną działać. Ja bym to zrobił tak: Przełączył bym ten modemo router N12U w tryb mostu czyli bridge. Następnie puściłbym skrętkę z N12U do portu WAN N16 Na asusie N16 skonfigurował bym całe połączenie z internetem po stronie WAN tak aby to on był twoim zarządcą całej sieci w domu. I teraz to co najlepsze ale naprawdę działa. Z asusa n16 puściłbym z powrotem kabel obojętnie z którego portu LAN do obojętnie którego portu LAN modemu N12U. W ten sposób N12U będzie rozdawał adresy nawet przez swoje WIFI całą podsieć z asusa N16. Ja mam tak zrobione i to na jednym kablu bo jak wiadomo do połączenia sieciowego wykorzystane są tylko 4 z 8 żył więc zbędne było dla mnie targanie drugiego kabla. Po prostu po jednej i drugiej stronie z kabla wystają po dwie wtyczki Moim modemo routerem jest Linksys WAG200G a routerem NETGEAR WNR3500L
Połączony z 05 maj 2013 23:30:44:
PS
Jest to bardzo przydatne połączenie bo modemo router który jest przełączony w tryb mostu więc automatycznie ma też wyłączony serwer DHCP może funkcjonować jak switch i AP WIFI, a nie tylko bezużytecznie jako modem. Zalecałbym też zmianę adresu tego N12U na 10.0.0.1. W tedy w tomato po wpisaniu tego samego adresu w miejscu gdzie jest adres IP modemu będziesz miał również dostęp do N12U. A dlatego taki adres aby oba urządzenia były w innych podsieciach.
Edytowany przez andrzejw3 dnia 05-05-2013 23:30
Wrt54gl Tomato by shibby
WNR3500L x2 Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-128-BTgui-VPN
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G
|
|
|
|
leszekLBL |
Dodano 06-05-2013 00:00
|
User
|
Czy mógłbyś opisać jak przełączyć Tego N12U w ten tryb Bridge?Obszukałem cały interfejs i nic takiego nie widzę może opisane to jest w inny sposób?
To co piszesz z tą skrętka to interesujące.Próbowałem też LAN tego N12U podłączyć z WAN RT-N16 ale nie do końca umiałem skonfigurować.Podłączyłem też do LAN RT-N16 i też nic z tego.W jednym przypadku Było widać w otoczeniu sieciowym drugie komputery ,ale nijak nie mogłem ustawić żeby był internet na podłączonych komputerach.Ustawiałem także IP na sztywno nie przez DHCP i też nic nie wychodziło. |
|
|
|
andrzejw3 |
Dodano 06-05-2013 00:46
|
User
|
Aby przełączyć go w tryb mostu musisz wejść w WAN/Połączenie internetowe następnie wejść w edycję połączenia i przy drugim kroku tej edycji masz do wyboru kilka opcji w tym na samym dole jest "Bridging" Sprawdzałem na WL-AM604G, ale mam w nim zmienione oprogramowanie na te z doktorkiem wiec jest niemal identyczne jak twoje Zachowaj gdzieś ustawienia do neostrady bo będziesz musiał po tym zabiegu je wszystkie wpisać w RT-N16
Wrt54gl Tomato by shibby
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G
|
|
|
|
leszekLBL |
Dodano 06-05-2013 01:16
|
User
|
Znalazłem jest tam gdzie opisałeś.Jutro będę próbował i napiszę co z tego wyszło.Opiszę pokrótce co za sprzęt kupiłem i mam jeszcze może coś z tych rzeczy modemo-routerów bardziej by się nadawało.
Może by mi ktoś coś doradził może można coś z nimi zrobić abym osiągnął to co opisałem, ale żle to robię albo nie wiem jak ustawić lub gdzie szukać tak jak z tą funkcją Bridge w Asusie N12U ?
Kupiłem też w miejsce tych dwóch Asusów dwa Fritzboxy Modele 7570 z antenami wewnętrznymi i Fritza 7240 z dwoma antenkami.Oba sa na annexA.
Myślałem że w trybie WDS podłącze dwa ze sobą i podłączyłem ale... na podłączonym jako Repeater na Tym FB 7240 nie było Internetu na podłączonych
w gniazda LAN komputerach.Poza tym Na tych Fritzach ten tryb WDS jakiś taki dziwny.Wszędzie w opisach jest że mają mieć taką samą nazwę SSID tutaj
dopiero działało jak były Inne nazwy.W opisach jest że jeden Np stacja Bazowa IP np. 192.168.1.1 a drugi 192.168.1.2 tutaj właśnie jak były całkowicie
różne dopiero zadziałało.Ogólnie nie mogłem ustawić tego drugiego co był jako repeater żeby po LAN na kablu był internet.Laptop Podłączony przez WIFI
miał internet i działało.Nie mogłem podłaczyć APclienta np asusa rt-n16 żeby miał internet
Odwrotnie Podłączone np tak .. Modem z FritzBox 7240 odbierał Neostradę a przez WIFI Był Bazą WDS dla FritzBoxa 7570 było to samo.A pozatym Wszystkie
komputery były widoczne.Na 7240 Jest Samba ale nie można nijak ustawić aby była widoczna w otoczeniu sieciowym.Mimo że to jest Soft z 7270 tylko
z wyciętym ISDN-em.Próbowałem doinstalować Transmission ale nic z tego nie wyszło.
Za to Można było ustawić np.No-ip i serwer ftp i zasoby były widoczne z zewnątrz.Ale na Lanie po kablu nie było Internetu na Drugim Repeaterze.Ani na jednym
Ani drugim nie można doinstalować Transmission.
Próbowałem Też i do jednego jak i drugiego Podłączyć się tym Asusem rt-n16 jako APclient ale nie mogłem tego ustawić i nie działało.Ani też
Tryb WDS w Asusie nie działał z tymi Fritzami.Tzn Połączyłem się .Połączenie Było ale nijak nie mogłem ustawić żeby był internet.
I co najważniejsze jakoś to odczuwalnie gorzej chodziło niż na tych dwóch Asusach co sa aktualnie podłączone.
Generalnie Kasa wyrzucona w błoto.
Przed tymi Fritzami Kupiłem też Netgeara z DSL.Na tym Działało Ale po podłączeniu po Lanie tych Nboxów.Podłączeniu po Wifi Laptoa lub dwóch i Jako WDS
robił się czerwony i trzeba było go schładzać i nie wyrabiał się.
Jedynie co sie sprawdziło i było widoczne w otoczeniu sieciowym to asus rt-n16 z zainstalowanym DD-wrt w trybie repeater
Wszystko było OK np dysk był widoczny w otoczeniu sieciowym,komputery wszystkie też ale.... Nie potrafiłem doinstalować
tego Transmission i to auto-montowanie dysku albo pendrive'a takie niedopracowane.Raz montowało drugi raz nie.Instalowałem
Różne mody tego DD-wrt jakieś Kong i inne ale zainstalowałem zpowrotem Tomato tam Transmission Dysk, Samba dopracowane i działa ale
za to są inne problemy.
Pomału tracę nadzieję że będzie to działało.
Może do Wan asusa rt-n16 podłączyć kablem LAN z Asusa 12U ? ale co i jak ustawić co przekierować i wyłączyć tak jak teoretycznie
być powinno i powinno działać nie działa.? BRAK SŁÓW !!!
Połączony z 06 maj 2013 08:32:17:
Czy opisałbyś jak taki kabel z podwójnymi wtyczkami zrobić? Tzn które z 8 przewodów gdzie w jednej i drugiej wtyczce podłączyć?Będą 4 przewody na każdą wtyczkę a 8 miejsc do podłączenia ,które są aktywne i gdzie trzeba podłączyć?
Edytowany przez leszekLBL dnia 06-05-2013 08:32
|
|
|
|
andrzejw3 |
Dodano 06-05-2013 10:11
|
User
|
Trzymając wtyczkę zapinką do dołu.
Od lewej strony mamy
WTYK NR 1
1-biało pomarańczowy
2-pomarańczowy
3-biało zielony
4-puste
5-puste
6-zielony
7-puste
8-puste
WTYK NR 2
1-biało brązowy
2-brązowy
3-biało niebieski
4-puste
5-puste
6-niebieski
7-puste
8-puste
Ten sam zabieg powtarzasz z drugiej strony kabla
Przy modemie N12U wpinasz obie wtyczki w np LAN 1 i LAN 2
Przy N16 jedną w port WAN a drugą w LAN-oczywiście w ten który jest najbliżej WANu żeby nie rozrywać za bardzo kabla bo oprócz działania niech to jeszcze jakoś wygląda
Jeśli zrobisz to tak jak napisałem w pierwszym poście to łacząc się obojętnie do którego z urządzeń będziesz w tej samej podsieci, a co za tym idzie będziesz miał dostęp do wszystkich jej zasobów. Jeśli chodzi o ten N12U to może lepiej zostaw mu adres 192.168.1.2 żeby sobie nie komplikować, a za to zmień w TOMATO adres LAN na np 192.168.254.1 i tak samo w przydziale DHCP który masz obok. Jeśli coś jest niejasne to pisz.
P.S.
Gdyby przy przechodzeniu w tryb mostu serwer DHCP jakimś cudem nie wyłączył się to zrób to ręcznie. W sieci może pracować tylko jeden serwer DHCP i w twoim przypadku na N16 z Tomato
Edytowany przez andrzejw3 dnia 06-05-2013 10:21
Wrt54gl Tomato by shibby
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G
|
|
|
|
leszekLBL |
Dodano 06-05-2013 11:29
|
User
|
Dzięki że mnie naprowadziłeś z Tym trybem bridge .Wróciłem do tego Fritza 7570 podłączyłem go ponownie, odbiera internet jako modem podłączyłem się przez WIFI Asusem RT-N16 z Tomato w trybie interfejs Ethernet i zatrybiło.Resztę ustawień spiszę porobię zrzuty i podam na forum na pewno się komuś przyda.Widać wszędzie otoczenie sieciowe.Można dodawać torrenty.
Wielkie dzięki za POMOC !!!! |
|
|
|
andrzejw3 |
Dodano 06-05-2013 12:58
|
User
|
Na pewno sprawniej będzie to biegało jak zrobisz to połączenie przez skrętkę bo wifi niestety, ale ma pewne ograniczenia zwłaszcza podczas kopiowania plików między komputerami w sieci. Druga sprawa to WAN działający od strony radia to też kiepski pomysł bo ma to wpływ na ping jak i prędkość internetu. No chyba że masz je obok siebie i sygnał jest 100% jednak ja jestem zdania że nie ma to jak kabel. Jeżeli będzie Ci mało portów LAN to w dowolnej lokalizacji czy to do N12U czy N16 możesz podłączyć jeszcze jeden ze swoich modemo-routerów oczywiście z wyłączonym serwerem DHCP. Ciesze się że mogłem jakoś pomóc
Wrt54gl Tomato by shibby
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G
|
|
|