26 Listopada 2024 10:36:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.133.146.94
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
zewnętrzne IP
fangel
Witam,
mam modem od dostawcy internetu, który wg. serwisanta nie może pracować jako mostek, mam przydzielony własny zewnętrzny IP, do modemu podłączony jest router ASUS RTN10u z tomato usb. Chciałbym tak skonfigurować router żeby apache podpięty pod ASUS'a był widoczny na zewnętrznym adresie IP.

belliash
musisz na modemie przekierowac port
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

fangel
Nie mam dostępu do modemu, a serwis niechętnie współpracuje... Sad

Drag
Paradoks. Masz publiczny adres, a dostałeś modem, którego nie pozwalają Ci skonfigurować? Ten adres to chyba tylko na papierze, skoro nie możesz go wykorzystać Wink

Spisz WAN IP routera i mac (kto wie), pod modem wepnij kompa zamiast router, jesli dhcp nie nada adresu to ustaw stały jaki spisałeś i spróbuj do modemu dostać się przez admin/admin. A jak nie to wyczaj model i google z nadzieją, że nie zmienili hasła.

evangelion69
A co to za dostawca?
Mikrotiki

jack78
I jaki modem?

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

fangel
Witam,
dostawca to duża firma dostarczająca net/tv/tel w naszej mieścinie (ale admin wydawał się nie rozumieć co do niego mówię- albo mówiłem za szybko albo zbyt zawile albo jedno i drugie). Modem - ARRIS

dervih
Nie ma to jak traktowanie przez ISP klientów jak zło konieczne, którzy nie mają prawa chcieć więcej niż czytać onet i oglądać youtube.
Pamiętacie może czasy, że nie wolno było nawet podłączyć do jednego kabla więcej niż jednego komputera Grin

A z tym zewnętrznym IP, jeśli płacisz za to jakieś dodatkowe pieniądze, to jest kpina. I chyba rzeczywiście pozostaje Ci tylko włamać się do tego modemu i go przekonfigurować.

Ja jedyny internet jaki uznaję, to dostarczony klasycznym ethernetem. Reszta sposobów, to jest zbędne kombinowanie przysparzające kłopotów.
Szczerze współczuje tym, którzy są na takie sposoby skazani.
Edytowany przez dervih dnia 07-05-2013 12:36
Asus RT-N66U

shibby
czesto do takich modemów jest konto ograniczone user/user. Sprawdz czy uda ci się zalogować. Czesto taki user ma prawa wlasnie tylko do przekierowywania portów. Np tepsa tak robi w swoich DSL`ach.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

maxikaaz
@dervih - co masz na myśli pisząc "klasyczny ethernet"?

@fangel - mógłbyś bez kombinowania odpowiedzieć, jaki to dostawca i jaki modem? I jakim medium masz dostarczaną usługę?
Dużych firm dostarczających net/tv/telefon w mieścinach jest sporo, a Arris produkuje przynajmniej kilka modeli modemów.

rysiu453
Ja mam taki problem, że obojętnie czy podłączę do routera modem z aero2 czy play, to nie mogę w ogóle spingować z zewnątrz adresu ip aero2 lub play, mogę go spingować tylko i wyłącznie z sieci lokalnej, ale poza nią nie, świeżo zainstalowane tomato(wersja vpn-tor), co może blokować?

dervih
@maxikaaz - rzeczywiście mało precyzyjnie
Chodziło mi bardziej o klasyczne TCP/IP: podaje się statyczne ip, maskę, bramę i dns-y albo DHCP jak kto woli/musi i to wszystko.

Właściwie to nie rozumiem, dlaczego ISP-y nie dają modemów, które są zwykłą przejściówka na ethernet re-kodującymi do standardu PPPoE itp.
Edytowany przez dervih dnia 07-05-2013 18:12
Asus RT-N66U

andrzejw3
@rysiu453 Oczywiście rozumiem że masz włączone w FIREWALL odpowiadaj na pingi??? Bo z tego co pamiętam to domyślnie jest to wyłączone i tyczy się właśnie pingowania od strony WAN.
Wrt54gl Tomato by shibby
WNR3500L x2 Tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-128-BTgui-VPN
TP-LINK TL-WA5210G
MT RB711 Level 4
WAG200G

jarek7714

Cytat

rysiu453 napisał(a):

Ja mam taki problem, że obojętnie czy podłączę do routera modem z aero2 czy play, to nie mogę w ogóle spingować z zewnątrz adresu ip aero2 lub play, mogę go spingować tylko i wyłącznie z sieci lokalnej, ale poza nią nie, świeżo zainstalowane tomato(wersja vpn-tor), co może blokować?
W przypadku sieci komórkowych Play,Aero2 ruch z zewnątrz jest blokowany przez serwer proxy operatora (jesteśmy dostępni pod zewnętrznym IP-ale ruch nie jest w pełni routowany i nie dostaniemy się z żadnego innego adresu IP, ani też nie odpowie on nam na wysłany ping). Usługa publicznego w pełni routowanego IP jest dostępna w Plusie za dodatkową dopłatą (5zł dynamiczne, 15zł statyczne, ceny netto) oraz w Orange i T-Mobile.
jareq

maxikaaz
@dervich - ale przecież dają. Sam używam takiego modemu od Dialogu.

rysiu453

Cytat

jarek7714 napisał(a):

Cytat

rysiu453 napisał(a):

W przypadku sieci komórkowych Play,Aero2 ruch z zewnątrz jest blokowany przez serwer proxy operatora (jesteśmy dostępni pod zewnętrznym IP-ale ruch nie jest w pełni routowany i nie dostaniemy się z żadnego innego adresu IP, ani też nie odpowie on nam na wysłany ping). Usługa publicznego w pełni routowanego IP jest dostępna w Plusie za dodatkową dopłatą (5zł dynamiczne, 15zł statyczne, ceny netto) oraz w Orange i T-Mobile.

ale aero2 przecież to jest darmowy internet i chyba nic tam nie jest blokowane, a jeżeli jest to jak włączyć ta usługę w aero2?

Cytat

@rysiu453 Oczywiście rozumiem że masz włączone w FIREWALL odpowiadaj na pingi??? Bo z tego co pamiętam to domyślnie jest to wyłączone i tyczy się właśnie pingowania od strony WAN.

respond to icmp nie dotyczy pingowania od zewnątrz adresu wan playa lub aero 2, bo nawet jak to włączyłem to nic nie dało.
Edytowany przez rysiu453 dnia 07-05-2013 19:08

maxikaaz
Pierwsze - Aero2 nie jest usługą darmową. Wszyscy jako naród zapłaciliśmy za to przyznając koncesję na robienie niezłej kasy Panu S.
Dodać trzeba, że kasy tym większej, że koncesja na taki kawał pasma to dobro unikalne, jednostkowe, ten kto ją kupił nie tylko dostał możliwości, ale też zablokował konkurencję. Dziś nie musi się z niczym spieszyć, bo i tak wie, że ma przewagę na kilka lat.

Usługa Aero2 ma charakter misyjny. W założeniu ma umożliwić dostęp do internetu obszarom, gdzie nie ma możliwości doprowadzenia usług inną drogą, choćby ze względu na opłacalność.

@rysiu453 - a Ty wymagasz od czegoś, co w założeniach ma być jedynie minimalnym minimum, bycia usługą z pełnym wypasem... Nie da się tak.
Chcesz mieć dostęp od zewnątrz - wykup usługę do tego przeznaczoną, jak najbardziej komercyjną.

jarek7714

Cytat

maxikaaz napisał(a):
Chcesz mieć dostęp od zewnątrz - wykup usługę do tego przeznaczoną, jak najbardziej komercyjną.
Co do większości tekstu postu wyżej mam odmienne zdanie ale z zacytowanym fragmentem @maxikaaz zgadzam się w 100%. Chcesz mieć zewnętrzny w pełni routowany adres IP korzystając ze stacji Aero2? Nie ma żadnego problemu-kup sobie iPlus abonament, wykup dodatkową usługę i będzie to działać (Plus oferuje swoje usługi na tych nadajnikach-sprawdzone to działa na 100%). Smile
jareq

Kontrolny

Cytat

dervih napisał(a):

@maxikaaz - rzeczywiście mało precyzyjnie
Chodziło mi bardziej o klasyczne TCP/IP: podaje się statyczne ip, maskę, bramę i dns-y albo DHCP jak kto woli/musi i to wszystko.

Właściwie to nie rozumiem, dlaczego ISP-y nie dają modemów, które są zwykłą przejściówka na ethernet re-kodującymi do standardu PPPoE itp.

Chyba przynajmniej niektórzy dają - np. UPC tak ma?
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1

belliash
UPC tez - daje modem kablowy ze zlaczem RJ45.

Pozatym modem nie jest jakas tam przejsciowka a juz na pewno nie rekoduje pakietow...
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 83

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,847,908 unikalnych wizyt