Cześć,
Właśnie projektuję wifi do domu i potrzebuję porad odnośnie sprzętu.
Do tej pory wykorzystywane były 2 routery edimax br-6524n - jeden podstawowy drugi jako repeater. Zasięgiem obejmowały cały dom (parter rozbudowany+piętro, oba były na parterze), niestety były 3 problemy:
-zastane przeze mnie więc nie miałem dostępu do zarządzania (musiałem zresetować
-szyfrowanie wep tylko działało w tym trybie, o wpa2 mogę zapomnieć w trybach wdc, repeater, client
-w trybie repeater transfery w sieci były na poziomie ... kiepskim
W chwili obecnej sporą część domu obiąłem wnr3500l v2 (oczywiście dzięki pracy shibby'ego ). No ale nie starcza, na obrzeżach mam rssi ok 90.
Internet od UPC - Thomson (wifi off) z 4 portami.
Mam kilka pomysłów odnośnie objęcia domu:
-dokupić jeszcze jeden jakiś router, wpiąć obydwa skrętką do modemu upc. Tutaj pytanie czy da się zrobić tak żeby obydwa nadawały w domu tą samą sieć i przepinanie następowało w trakcie chodzenia po domu (jeśli tak - jaki tryb i jaki sprzęt dokupić).
Czy dam radę to zrobić będzie zależało od tego czy uda mi się przenieść fizycznie modem upc do innego gniazda niż jest teraz
-dokupić AP i w trybie klient go postawić w innej część domu, do niego podpiąć router/AP który na piętrze będzie miał tą samą/inną sieć
-dokupić AP/router i w trybie repeater ustawić analogicznie jak było (czy nie jest tak, że tutaj zawsze drastycznie będzie spadała wydajność w całości?)
-dokupić coś w stylu HomePlug i powłączać - działa to w ogóle?
I tutaj pytania - jaki sprzęt kupić, jaki AP/router
Kasa szczególnie mnie nie ogranicza (tzn, ogranicza, bez przeginania, ale np. takie rt-n16 wchodzi w grę).
Warunki konieczne:
-wydajnie,
-da się rozbudować (więcej urządzeń dokupić, np. AP w trybie klient i do niego podpiąć kablem urządzenia typu xbox, popcorn hour.
-802.11n
-WPA2
-pewnie fajnie jak się da powgrywać tomato ale warunkiem absolutnie to nie jest.
Wiem że strasznie dużo pytań, ale zawsze w domu nawet udawało mi się wszystko obskoczyć jednym urządzeniem, ewentualnie coś szło po kablu.
Połączony z 13 maj 2013 20:44:10:
Ok, jeśliby kogoś interesowało bo miałby podobny problem, ostatecznie:
-kupiłem asus rt-ac66u, obejmuje mi cały dom zasięgiem. Cudów w zakamarkach nie ma, ale wszyscy domownicy szczęśliwi bo jest nawet tam naprawdę nieźle
-docelowo przeciągnę kabel po ścianie żeby podłączyć w innej części domu swojego wnr3500l i rozszerzę wifi (ten sam ssid, to samo hasło i szyfrowanie, inny kanał - działa bardzo dobrze, sprawdziłem roboczo)
-po wielu testach repeater okazuje się niewypałem - żaden sensownie nie obsługuje wpa2, do tego wydajność spada drastycznie.
Będę miał jeszcze pytanie do forumowiczów ale to inny wątek założę żeby tytuły miały sens.
Edytowany przez przemekwarszawa dnia 13-05-2013 20:44
Wybrałeś rozwiązanie najprostsze, chociaż nie najtańsze.
Innym możliwym rozwiązaniem byłoby kupić Access Pointa, np. Netgear WN802T (gigabit i N300) lub coś tańszego, podłączyć kablem ethernet do Routera (ówcześnie WNR3500L) oraz ustawić obydwa urządzenia w odpowiednich miejscach w domu, tak aby razem pokryły zasięgiem cały dom.
Wybrałeś rozwiązanie najprostsze, chociaż nie najtańsze.
Innym możliwym rozwiązaniem byłoby kupić Access Pointa, np. Netgear WN802T (gigabit i N300) lub coś tańszego, podłączyć kablem ethernet do Routera (ówcześnie WNR3500L) oraz ustawić obydwa urządzenia w odpowiednich miejscach w domu, tak aby razem pokryły zasięgiem cały dom.
Wiem, ale była szansa na to, że obejmę jednym urządzeniem cały dom (i tak się w sumie stało, choć nie w całym działa super wydajnie - do przeglądania web wystarczy). Gdyby była gdzieś możliwość wypożyczenia sprzętu, sprawdzenia konfiguracji i wybrania najlepszej - ech.. marzenia
Być może też tak zrobię a wnr3500l użyję jako ap client w miejscu gdzie kabli nie mam kompletnie jak dociągnąć - muszę przetestować czy zadziała mi tak jak chcę, czyli bez NATu na porta ethernet.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?