Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie połączenia ze sąbą w sieci 2 routerów - Asusa Rt16N i NetgearWNR3500L v2. Wersja Tomato na obu routerach to 108PL.
Potrzebuję połączyć je w jednej sieci, ale tak abym mógł bez problemu korzystać z ich USB, poprzez internet i lokalnie.
Mam stałe IP, oraz domenę na dyndns. Próbowałem podłączyć wyjście LAN z Netgeara do WAN Asusa, wyrzuciłem w Asusie DHCP,
zmieniłem mu też adres IP na inny zakres, by nie było konfliktów. Ale nie za bardzo to działało. Czasem był internet na Asusie, a czasem nie. Nie wiem od czego to zależy. Jak poprawnie to skonfigurować? Zależy mi na wykorzystaniu w sumie 3 portów USB w routerach, bo routery będą na różnych piętrach.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Na początek spróbuj połączyć routery portami LAN:
pierwszy/główny router:
- DHCP włączone (np: 192.168.1.100-150)
drugi router:
- adres routera ustaw poza pulą serwera DHCP ale w tej samej podsieci (np: 192.168.1.90)
- DHCP wyłączone
- WAN wyłączony lub jako dodatkowy port LAN
- adres bramy = adres pierwszego rutera
Później możesz ustawić przekierowania portów na routerze głównym dla usług w Twoim LANie, itp.
Pozdrawiam
michalb
Edytowany przez michalb dnia 27-04-2013 00:39
witam!
koledzy dołącze się do tego pytania.
chcę połączyć dwa routery z tomato w jednej sieci lan.
z tym że chciałbym żeby port z 1 routera był zestawiony z portem 1 na drugim routerze i tak port 2 z 2 na drugim routerze i rzeby sie wzajemnie nie widziały.Żeby to były vlany wzajemnie sie nie widzące.tzn pakiety przechodzące przez pierwszy port nie były widziane na drugim i odwrotnie.
Koledzy czy tomato ma takie mozliwiści ?
Połączony z 28 kwiecień 2013 20:14:59:
witam!
Bardziej sprecyzuje mój problem.
Wifi jest wyłączone w obydwu routerach.
Oba routery są połączone portami WAN. oddalone będą od siebie o 28 km, połączone dwoma konwerterami ze światła na LAN.
Porty te przełączone są w tryb LAN.Ruch który będzie na 1 porcie będzie wychodził na 1 porcie drugiego routera i tak dalej na kolejnych portach.Do każdego z portów będą podpięte komputery z różnych podsieci.
Muszę zrobić tanie awaryjne rozwiązanie do obecnie istniejącej sieci.
Proszę was o odpowiedz!
Edytowany przez darecki_M dnia 28-04-2013 20:14
Dzięki @michalb.
Zrobiłem jak poleciłeś. Cały czas upierałem się i próbowałem wykorzystać port WAN i to mnie chyba prowadziło do błędów. Jak miałem router ADSL, to czasem wykorzystywałem go jako SWITCH i robiłem z nim tak jak to opisałeś, ale myślałem że router DSL trzeba i da się inaczej. Ale jak widać sprawdzone rozwiązania są dobre. Dzięki jeszcze raz.
pozdrawiam.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?