Witam od dziś jestem posiadaczem tego rutera z wgranym tomato (sprzet z alledrogo)
Przepraszam jeśli już bylo ale to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc
1. Mam internet radiowy - z anteny na dachu idzie kabel do AP (taki zasilacz do ktorego idzie kabelek od anteny z dachu a drugi idzie do rutera, teraz bedzie to wlasnie ten ASUS, ten zasilacz AP przydziela IP i nie mam do niego dostepu). Jak ustawic ASUSA aby dzialaly urzadzenia po LAN - mam 5 a sa 4 wyjscia LAN, moge zastosowac jakos WANa aby dzialal jako LAN? Jak to ustawic? Chcial bym tez aby ASUS dzialal jako "rozsylacz" wifi (na pietrze mam AP ktory podlaczony jest do dekodera nbox jako punkt dostepu wifi)
2. Chcial bym podlaczyc do niego dysk 1 TB ktory ma 2 partycje, jedna fat druga NTFS oraz urzadzenie wielofunkcyjne HP f2280, czy jest to mozliwe aby dzialaly rownoczesnie wlasnie 2 urzadzenia przez zastosowanie huba usb czy musze kazde urzadzenie podlaczac osobno za kazdym razem jesli chce je uzywac.
3. Czy jest mozliwe pobieranie plikow np. filmow w 10 linkach ktore gdzies wkleje i router bedzie pobieral je bezposrednio na podlaczony dysk np w nocy bez uzywania komputera, jesli tak to prosil bym o jakis tutek,
4. Zamowilem dzis rowniez karte aero2, posiadam ruter z PLAY huawai e173 bodajze dzialajacy z ta karta, czy moge rozdzielic jakos ten internet przez ten ruter jesli moj "radiowy operator" mnie zawiedzi i nie bede mial neta, jesli tak to jak?
Pewnie napiszecie ze to wszystko juz bylo ale jesli bedzie ktos tak mily to bardzo prosze o odpowiedz, jest to moja pierwsza przygoda z takim sprzetem oraz moj pierwszy post na forum wiec bardzo prosze o pomoc.
Jeszcze raz przepraszam jesli to wszystko juz bylo ale nie moge ogarnac tego tematu. Jutro rano po pracy zabieram sie za konfiguracje rutera i chcial bym sie co nieco o nim dowiedziec.
1. Jest taka możliwość ale wtedy RT nie będzie działał jako router ale AP.
2. Oba urządzenia będą działać jednocześnie przez HUB aktywny jeśli dysk nie ma swojego zasilania, NTFS to nie za dobry pomysł chociażby dla tego, że ten router jest dosyć słaby 3MB/s z ext po sambie.
3. Optwar + Pyload, programy konsolowe
4. Raczej tak.
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
A mogl by ktos podrzucic jakis poradnik jak uruchomic drukarke i dysk, co powinienem zainstalowac, ewentualnie z jakimstutkiem powinienem sie zapoznac.
ad 1. Tego AP, do ktorego masz podlaczona antene musisz podlaczyc pod port WAN routera. Komputery podlaczasz pod pozostale 4 porty LAN. Nie mozesz tego inaczej rozwiazac. Twoj uslugodawca musialby Ci dawac kilka adresow IP (po 1 na kazdy komputer) i do asusa musialbys podlaczyc bezposrednio antene. Nie wiadomo jak uslugodawca skonfigurowal siec - ogolnie jezeli jestes poczatkujacy to szkoda zachodu. Podlacz tak jak napisalem. Jesli masz wiecej kompow, to podlacz czesc bezprzewodowe, albo dokup switcha.
ad 2. Jezeli ten router ma tylko 1 port USB, to musisz kupic huba. Jezeli dysk podlaczasz pod zewnetrzny zasilacz to powinien wystarczyc pasywny. Jezeli Dysk jest zasilany jednak prosto z USB - moze okazac sie ze router go nie uciagnie i konieczny bedzie hub aktywny, ktory go dodatkowo zasili. Mozesz pod huba podlaczyc oba urzadzenia jednoczesnie. W Tomato z poziomu UI wlaczasz obsluge USB, obsluge dysku i drukarki. Ktos kto ma tomato na pewno Ci z tym pomoze - nie pamietam gdzie to dokladnie bylo, chociaz w menu po lewej powinienes miec cos do USB.
ad 4. Tomato wspiera modemy USB; e173 nie jest routerem tylko takim wlasnie modemem. Powinno to bez wiekszych problemow smigac u Ciebie.
Dziekuje za zainteresowanie tematem. Co do pytania 1 wszystko dziala u mnie ale ten AP ktory nadaje dhcp mam podlaczony pod port LAN 1 z 4 bo tak mialem na starym routerze, uslugodawca powiedzial ze ustawiony jest jako "przezroczysty". Teraz podlaczylem tak samo w w sumie wszedzie dziala internet po kablu i po wifi. W zasadzie nie probowalem nawet podlaczyc pod WAN, ale jak by to zadzialalo to byl bym bardzo zadowolony bo potrzebuje wlasnie jeszcze jednego portu LAN do podlaczenia TV kablem.
Co do drukarki to udalo mi sie zainstalowac i dziala
Modem to sprawa nie tak wazna, najwazniejsze na ta chwile na mnie bylo by pobieranie na dysk zewn plikow ale nie moge nigdzie znalezc opisow. Dodam ze nie sciagam torrentow tylko linki.
Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
PS nie wiemco mojadmin poustawiam, ale jesli podlacze tego AP ktory nadaje ip pod WANa Asusa to niestety nie mam internetu. Po podlaczeniu pod LANa asusa internet dziala normalnie.
Czy mohe wykorzystac WANa aby pracowal jako LAN, jest taka opcja jak wylacze dhcp i zaznacze Mostkuj port WAN do podstawowego LAN (br0) ale niestety moj TV nie moze zalapac wtedy netu.
Edytowany przez adrianszef dnia 29-03-2013 19:56
ok, ja lacze sie przez wifi, ale chcac wejsc przez ssh na router caly czas mam acces denied, log i pass admin admin bo nie zmienialem. Co moge robic zle ? W zakladce administracja dostep przez ssh wlaczony
Ok sorki juz sie udalo zalogowac, wpisalem root zamiast admin i poszlo
Połączony z 29 marzec 2013 21:00:32:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=7607 robie wg tego poradnika i doszedlem do resetu rutera i polecenia ipkg update i na tym koniec
-sh: ipkg: not found
root@unknown:/tmp/home/root#
co robie zle
Edytowany przez adrianszef dnia 29-03-2013 21:00
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?