Witam, od kilku dni walczę z konfiguracją dysku sieciowego.
Sprzęt:
dysk - WD MyBook Live
router - Netgear 3500l
firmware - Tomato.
TV - PHILIPS 46PFL5507K/12
Chciałbym aby dysk był widoczny w sieci (na komputerach poprzez wifi) oraz w TV - poprzez LAN
Stan obecny:
Po podłączeniu dysku do portu LAN routera zainstalowałem sterowniki.
Komputer widzi dysk, ale tylko częściowo tzn. mam dostęp do katalogu plików poprzez skrót na pulpicie do udziału publicznego. Po uruchomieniu skrótu otwiera się folder o nazwie IP dysku i można wgrywać pliki (koszmarna prędkość). Natomiast programy WD - WD smartware, WD quick view dysku nie widzą.
Chciałbym aby dysk był widoczny jako dysk zewnętrzny i mieć dostęp najlepiej przez totalcommandera.
TV z kolei widzi folder My book live twonky, który jest pusty.
Na dysku będzie znajdować się kilkadziesiąt tysięcy zdjęć!, nie chciałbym aby wszystko było naraz widoczne na TV, ale tylko niektóre pliki, które np. wrzucę do odpowiedniego folderu.
Pytania:
Jak skonfigurować Tomatoo by dysk był widoczny w sieci bez konieczności wgrywania oprogramowania WD?
W jaki sposób udostępnić wybrane pliki na TV?
Czy taki sprzęt umożliwia nagrywanie obrazu z TV i jego zapis na dysku?
Przy takiej konfiguracji przeglądając zasoby sieciowe z komputera podłączonego do Tomato mam dostęp katalogów android i filmy (dostęp do katalogów opt i dane można uzyskać przez wpisanie ręcznie ścieżki dostępu, u mnie \\10.0.1.1\dane i \\10.0.1.1\opt).
Pliki które mają być widoczne przez urządzenie obsługujące DLNA (TV) umieszczam w katalogu /nas/tomato/dlna/, z poziomu eksploratora mogę tam się dostać wpisując adres:
\\10.0.1.1\dane\tomato\dlna.
EDIT: Sorry za zamieszanie, rzeczywiście pominąłem kilka istotnych informacji i odpisałem całkiem nie na temat post do usunięcia.
Edytowany przez stalminator dnia 05-03-2013 08:31
-- VDSL2 FG4B+WNR3500L[Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB VPN]
Co do dysku sieciowego wystarczyło w panelu sterowania dysku dodać hasło do użytkownika i dysk pojawił się w eksploratorze jako dysk zewnętrzny. Bez hasła nie był widoczny :/ Szkoda że dostawca dysku Western Digital nie napisał tego w instrukcji.
Prędkość przesyłania danych po kablu znacznie się poprawiła i dysk jest widoczny w totalcommander. Zgranie 120 GB zajęło ok 3,5 godziny, czyli ok 10 mb/s
@stalminator - dziękuję za zrzuty, z pewnością się przydadzą,
@maxikaaz - 100% racji
Warto zaznaczyć, że po wgraniu tomatoo router wykrył inny dysk jaki posiadam WD My Book o wielkości 3TB! podłączony przez USB. Oryginalne oprogramowanie nie obsługuje takiej pojemności.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?