Mam pewien problem. Otóż wgrałem sobie dzisiaj Tomato by Shibby (105 po angielsku, wersja AIO) wg. instrukcji jakie znalazłem gdzieś w necie:
1. reset 30/30/30
2. wgranie tomato
3. czyszczenie NVRAM z poziomu GUI
Wszystko poszło w porządku podczas instalacji. Na początku po wgraniu Tomato, soft reagował na login i hasło takie jakie domyślnie jest w firmwarze Netgear'a (admin/password), jednakże po wyczyszczeniu NVRAM z gui logowałem się już przez admin/admin i ogólnie wszystko OK poza jedną rzeczą.
Czytałem gdzieś na forum, że niebieska diodka WiFi cały czas jest włączona w tym sofcie, nawet gdy wifi jest wyłączone, lecz da się normalnie włączać i wyłączać WiFi przez przycisk z tyłu. Jednakże u mnie przycisk ten nie działa w ogóle i jedynym sposobem na włączenie WiFi u mnie jest zrobienie to z poziomu GUI. Prosiłbym o pomoc w tej kwestii.
Mam wersję 105ENG. Czy to jest normalny problem w wersji angielskiej?
Zauważyłem też, że dzisiaj weszła nowa wersja softu (106) w wersji angielskiej. Czy ta nowa wersja rozwiązuje ten problem (o ile oczywiście jest to rzeczywiście problem w angielskiej wersji 105)?
Pozdrawiam
Michał
Połączony z 19 luty 2013 14:23:58:
Przyjrzałem się bardziej softowi i zauważyłem zakładkę Buttons/LED, w której przeprogramowany jest przycisk WPS przy przyciśnięciu do 2 sekund na włączanie/wyłączanie WiFi. Nie wiedziałem o tym wcześniej. Wydaje mi się, że jest to świetne rozwiązanie!
Mam jednak kolejne pytania:
1. Czy to oznacza, że funkcjonalność WPS z firmware'a Netgear'a jest nieaktywna przy Tomato?
2. Czy przycisk na tylnym panelu spełnia jakąś funkcję w Tomato?
Michał
Edytowany przez MichalS dnia 19-02-2013 14:23
MichalS napisał(a):
Mam jednak kolejne pytania:
1. Czy to oznacza, że funkcjonalność WPS z firmware'a Netgear'a jest nieaktywna przy Tomato?
2. Czy przycisk na tylnym panelu spełnia jakąś funkcję w Tomato?
Szkoda, że takie praktyczne drobiazgi wciąż pozostają niedopracowane od wielu wersji Tomato. Przeciętny człowiek nie ma stopera w kościach. Skąd mam wiedzieć, czy trzymałem 2 sekundy, czy, 2,5 sekundy i WiFi wyłączyło/włączyło się, jeżeli dioda WiFi świeci się zawsze? Także przeniesienie tej funkcjonalności na tylny przycisk, jak w OFW byłoby miłym akcentem i pozwoliłoby na wygodniejsze korzystanie z przedniego przycisku. No i tradycyjnie pozostaje jeszcze świecenie wszystkich diodek po shutdown. Taka moja prośba do Autora.
Zapominasz o tym ze soft netgeara wspiera tylko i wylacznie ten jeden router (zrodla są dostosowane stricte pod jeden model routera) natomiast tomato tworzone jest pod wiele różnych routerów różnych producentów. Ciężko więc dopracować coś nie psując przy okazji tej funkcjonalności dla innych routerów.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Zdawało mi się, że dla tego routera o którym mówimy, czyli WNR3500L v2, który jest nota bene bardzo popularnym modelem, szczególnie wśród fanów opensourcowego firmware, otóż byłem przekonany, że dla tego modelu jest specjalny build
http://tomato.groov.pl/download/K26RT-N/build5x-106-EN/Netgear%20WNR3500Lv2/
- ?
Połączony z 20 luty 2013 22:28:28:
P.S. Czy jest sens przechodzić ze 105 na 106?
Ktoś tu pisał, że 105 ma skopaną obsługę modemów 3G. Na razie nie mam modemu 3G, tylko normalny internet po kablu ethernetowym. Lada dzień chciałem montować modem jako backupowe połączenie. Czy 106 ma już naprawioną obsługę modemów 3G i przy okazji nie jest coś innego skopane? Bo na razie 105 działa mi zaskakująco dobrze :-)
Edytowany przez Kontrolny dnia 20-02-2013 22:31
Obsługa modemów nie została jeszcze poprawiona...
Jeżeli chodzi o specjalny build dla WNR3500L v2 to fakt jest taki, ale tylko dla tego ze router ten posiada pamięć NAND Flash... Reszta jest identyczna jak w innych buildach...
Kontrolny napisał(a):
Skąd mam wiedzieć, czy trzymałem 2 sekundy, czy, 2,5 sekundy i WiFi wyłączyło/włączyło się, jeżeli dioda WiFi świeci się zawsze?
To nie musi być równo 2 sekundy. Wystarczy jedna sekunda. Ja sobie opracowałem taką metodę, że naciskam przycisk i po chwili gdy zapala się i od razu gaśnie diodka pod przyciskiem, puszczam przycisk. Wszystko trwa około 1 sekundy, maksymalnie 1.5.
Szkoda, że takie praktyczne drobiazgi wciąż pozostają niedopracowane od wielu wersji Tomato. Przeciętny człowiek nie ma stopera w kościach. Skąd mam wiedzieć, czy trzymałem 2 sekundy, czy, 2,5 sekundy i WiFi wyłączyło/włączyło się, jeżeli dioda WiFi świeci się zawsze?
Na swoim routerze WNR3500L v2 siebie poradziłem sobie ze stale świecącą diodą LED WiFi w ten sposób, że w Administration->Scripts->Init dodałem skrypt:
I=`nvram get wl0_ifname`
while [ 1 ]
do
if [ $(wl -i $I isup) = 1 ] then
gpio enable 0
else
gpio disable 0
fi
sleep 1
done
Skrypt co sekundę sprawdza stan WiFi i, jeśli jest wyłączone, gasi diodę WiFi. Ze względu na nigdy niekończącą się pętlę w powyższym kodzie skrypt powinien być po wszystkich innych skryptach, bo żaden dalszy kod nie będzie wykonany.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?