26 Listopada 2024 16:47:36
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.31.17
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tunellier a Tomato
Kontrolny
Dzień dobry mam problem z korzystaniem ze zdalnego pulpitu.

Sprawa jest dość istotna, ponieważ jest to praca zdalna.

Zadanie: Komputer w mojej sieci lokalnej próbuje połączyć się przy pomocy programu Tunellier do zdalnego pulpitu komputera znajdującego się w sieci korporacyjnej.

Problem: połączenie zostaje nawiązane, można zalogować się na zdalny pulpit. Połączenie działa bardzo niestabilnie i wolno. Udaje się utrzymać połączenie najwyżej przez kilka minut, połączenie jest zrywane.

Jeżeli podłączę ten sam komputer - klienta zdalnego pulpitu - bezpośrednio do modemu UPC, czyli pominę router, wtedy połączenie Tunellierem do zdalnego pulpitu działa aż miło. Podobnie, jeżeli połączę komputer klienta do internetu przez modem iPlus, a nie przez sieć lokalną.

Wniosek wstępny: coś na routerze blokuje przepływ danych, które są potrzebne Tunellierowi. Prawdopodobnie jakieś ustawienie firewalla jest nie do przejścia dla Tunelliera, np. jakieś porty są niedostępne dla Tunelliera, ponieważ blokuje je firewall lub są używane przez inną usługę lub np. inspekcja pakietów działa zbyt agresywnie dla tego zadania.

Niestety nie mogę liczyć na pomoc działu IT korporacji, ponieważ brak woli współpracy po tamtej stronie i jedyna odpowiedź, to "proszę zmienić dostawcę internetu".

Z góry dziękuję za pomysły i podpowiedzi.

Pirek
próbowałeś inne ? np. http://www.teamviewer.com/pl/index.aspx
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO

Kontrolny
Nie próbowałem innych programów do tunelowania.
1. Program do tunelowania został zainstalowany na komputerze klienckim przez dział IT korporacji wraz z odpowiednimi certyfikatami. Nawet nie wiem dokładnie co i jak.
2. Jeżeli usunę z drogi router z Tomato, wtedy połączenie działa dobrze, więc wydaje mi się jasne, że problem i jego rozwiązanie tkwi w konfiguracji Tomato.

Wersja Tomato na moim routerze

Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-102 K26 USB AIO

Pirek
napisz jaki router i wersja tomato bo były problemy z vpn
zobacz administration->logging i wyłącz logowanie, zrób reboot i zobacz czy coś się zmieniło

Kontrolny

Router Netgear WNR3500L v2.

Pirek

Cytat

Kontrolny napisał(a):

Router Netgear WNR3500L v2.

wgraj v.105 i zobacz czy coś się zmieni

Kontrolny
Nie chcę ryzykować zmiany firmware, które znam i wiem, gdzie ma swoje plusy i minusy na nowe, które może spowodować potrzebę czyszczenia NVRAM i/lub jakieś niespodzianki.

Na tym, co mam, nie da się zrobić, żeby działało?

Połączony z 18 luty 2013 11:53:48:
No więc zdecydowałem się i dokonałem instalacji na routerze nowego firmware, czyli

Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-105 K26 USB AIO (EN)

Przebieg instalacji bez zastrzeżeń, wszystko poszło bardzo szybko i sprawnie, ustawienia zostały zachowane, nie było potrzeby czyszczenia NVRAM, ani żadnych innych podobnych akcji. Instalowałem przez aktualizację w GUI Tomato. Wrzeszczącego Anona szybko zaklikałem na "No" i mam nadzieję, że to zabezpiecza mnie przez zbieraniem danych.

Po instalacji nowego firmware jakbym miał inny router.
1. Połączenie przez Tunelliera działa aż furczy, nic się nie zacina, nie rozłącza, działa szybko i sprawnie.
2. Gołym okiem widoczne przyspieszenie działania internetu, szybkości otwierania stron, ładowania grafiki itp.
3. Nagle dowiedziałem się jaka powinna być jakość głosu w rozmowach telefonicznych przez bramkę VoIP (SIP). Przed zmianą firmware myślałem, że tak (czyli słyszalnie gorzej niż w tradycyjnym telefonie stacjonarnym) po prostu musi być, bo to VoIP. W tej chwili jakość głosu w rozmowach jest trudno rozróżnialna od rozmów przez tradycyjny telefon stacjonarny. Zaznaczam, że nie mam włączonych kodeków głosu HD, czy innych najwyższych, tylko mam ustawiony jakiś "zwykły" kodek SIP.

Podsumowując - w sofcie 102 chyba było coś nie całkiem dopracowane... ?

W każdym razie obecnie jestem zadowolony i będę instalował 105 na drugim takim samym routerze w firmie, czyli WNR3500L v2, który do tej pory chodzi na OFW.
Edytowany przez Kontrolny dnia 18-02-2013 11:53

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 41

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,876,073 unikalnych wizyt