26 Listopada 2024 16:40:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.226.214.91
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Tomato czy oryg FW - Asus RT-N16
emer
InSSider pokazuje mi takie coś:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/p...49f97.html
Jak widać niezły miszmasz ... Nie wiem co robić, jaki kanał wybrać, czy poszerzony czy nie (mam teraz automatyczny wybór).
Mam aktualnie najnowszy FW dla RT-N16 t.j. v3.0.0.4.260
Czy zmiana oryginalnego FW na Tomato może poprawi mi czy zasięg czy w jakis inny sposób WiFi między RT-N16 <>laptop ?
W tej chwili mam przerwy krótkie, jakby zaniki króciutkie połączenia WiFi powodujące zawieszenia internetu (przy połączeniu kablowym zero problemu).
Mam tez inne pytanie - natury chyba technicznej - gdy jestem przy routerze (ok 1m od niego i sygnał RSSI nawet poniżej 30), zasieg tez mi mocno "faluje", kontrola szybkości na speedtest.net faluje mocno (np od ok 1 do 15), gdy to samo testowanie łącza na kablowym połączeniu wykazuje niemal stabilnie 23-24Mb ... Mam najnowsze stery Intela dla mojej karty WiFi czyli Intel Centrino Wireless-N 2230 (próbowałem i wczesniejsze i te od Della dla mojego lapka Inspiron 7720). A może mam uszkodzoną karta WiFi ?

Przepraszam że TUTAJ piszę o tych moich problemach, ale za bardzo nie wiem gdzie miałem o tych problemach napisać ...

labik
Z tego co widzę masz jakieś tam wolne kanały więc ich użyj.Miałem podobnie .Zasięg mi znikał całkowicie.Dobór wolnego kanału uzdrowił połączenie router<=>laptopy.
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

emer
myslę, że tam raczej nie ma wolnego kanału Wink Zachodzą i tak na siebie ...
Natomiast mam wrażenie, że u mnie nałożyły się dwa problemy - makabryczna ilość sieci i ich nakładania się na siebie, oraz chyba jednak mam uszkodzoną karte WiFi. Na dwóch innych lapkach speedtest.net wykazał w tych samych miejscach stabilną pracę i 22-23MB (mój szalał 1-15 i przerywał). Włozyłem do USB jakąś staroć Sagem XG-760N i net poprawił sie niesamowicie !! Stabilne 15-17M na speedtest.net !
Laptop pójdzie do naprawy gwarancyjnej ...

A wracając do meritum topica - zmiana oryg FW na Tomato może poprawić zasięg czy stabilność połączenia WiFi, czy oba FW pracują na tych samych (hmmm...) sterownikach ?

shibby
Tomato ma zaimplementowany sterownik asusa. Zasieg na tomato ncie bedzie wiec lepszy ale za to otrzymasz inne ciekawe funkcje
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

emer
Przy zmianie routera muszę podawać mojemu dostawcy internetu MAC adres danego routera - dlaczego w przypadku RT-N16 różni on się ostatnią literą między OFW a Tomato (na jednym jest C a na drugim D) ?
Mimo że nie zmieniam routera muszę zgłaszać zmianę końcówki MAC adresu ...
Gdy używałem WRT54GL nie musiałem nic zgłaszać, bo tu i tu było to samo.
Edytowany przez emer dnia 27-01-2013 10:22

Gikey

Cytat

emer napisał(a):

Przy zmianie routera muszę podawać mojemu dostawcy internetu MAC adres danego routera - dlaczego w przypadku RT-N16 różni on się ostatnią literą na OFW a Tomato (na jednym jest C a na drugim D) ?

Jeśli tak jest to faktycznie trochę dziwne ale z drugiej strony możesz sobie w Tomato ustawić dowolny MAC adres więc w czym problem.

G

emer
faktycznie zmieniłem mu ten MAC adress Smile

Takie uwagi - v105.1 po przeflashowaniu (czy wyłaczeniu) routera ma makabrycznie długi czas wstania i działania (tzn niby załączone, ale nie działa - diody świecą, choć dioda WiFi nie) - czy to jest to, co miało być poprawione poprzez v105.1 ?
Edytowany przez emer dnia 27-01-2013 18:35

belliash
Sprobuj moze asuswrt od merlina?
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

emer
Szefie - widzę, że Ty masz w RT-N16 wersje 104 ?
Tzn że nie zapodałeś v105 ?
Rozumiem że model tak ma (lub poszczególne egzemplarze ?) i te restarty do ponownego działania trwają tak dłuuuugo - u mnie chyba około 15min Shock

A coś więcej o tym merlinie i działaniu można gdzieś poczytać ?
(Hmmm ... i tak wierzę że shibby poprawi ten bug Wink )

Pirek

Cytat

emer napisał(a):

Szefie - widzę, że Ty masz w RT-N16 wersje 104 ?
Tzn że nie zapodałeś v105 ?
Rozumiem że model tak ma (lub poszczególne egzemplarze ?) i te restarty do ponownego działania trwają tak dłuuuugo - u mnie chyba około 15min Shock

A coś więcej o tym merlinie i działaniu można gdzieś poczytać ?
(Hmmm ... i tak wierzę że shibby poprawi ten bug Wink )

http://www.lostrealm.ca/tower/
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO

belliash
Moj RT-N16 padl, tzn padlo wifi, reszta dziala... 105(.1) nie testowalem, ze 104 mialem problemy. Natomiast aktualnie mam na nim openwrt.

branetre
@shibby pisał że w 105 sterownik jest zaciągnięty z OF ASUSA (RT-N16)
@belliash na 105 padło ci radio ?

belliash
@house, @branetre: Moj Asus ma niesprawne wifi Wink Nie dziala wogole... ani na tomato, ani stockowym.

emer
Rozumiem, że OpenwWRT ma stare sterowniki WiFi ?
A ten merlin to jakby zmodernizowany OFW z tym samym interfejsem ? Wielkość jak oryginalne FW ... a merlin jeszcze pisze, że dla RT-N16 to właściwie nie testowany FW ... Wink

@shibby - planujesz zerknąć na v105 i poprawić ten bug z uruchamianiem ? Te wstawanie 15-20min jest dość upierdliwe Wink

branetre

Cytat

emer napisał(a):

@shibby - planujesz zerknąć na v105 i poprawić ten bug z uruchamianiem ? Te wstawanie 15-20min jest dość upierdliwe Wink

Wyszła 105.1 Wink
Edytowany przez branetre dnia 28-01-2013 07:01

emer
w swoim poście wyżej napisałem że właśnie tą wersje zapodałem - no i na niej też takie są restarty czy uruchamiania Wink

branetre
Na 105.1 Masz dalej problem ? Czyściłeś NVRAM przed i po ?

Ja na poprawionej wersji już problemu nie miałem :|

emer
Czyściłem oczywiście i przed i po ...
Nawiasem mówiąc za pierwszym razem, myślałem że coś źle wyszło, bo router nie wstaje, więc zrobiłem jeszcze raz - okazało się że właśnie tak dłuuuugo wstawał. Świeci power, świeci port, świeci wan (czyli jakby net był), Wifi nie świeci - ale NIC nie działa, nawet to kablowe połączenie nie działa (mimo że dioda świeci).
Dopiero po około 15-20min nagle zaświeca się dioda WiFi i tuner ożywia się - i kablowe połączenie jest i WiFi i net ...
Czyszczenie NVRAM - mówimy oczywiście o 30/30/30 z guzikiem WPS ?

grz3si3k
@emer
mój na 104 też wstawał około 10 minut i też za pierwszym wgraniem myślałem że uwaliłem Smile
Okazało się że ze 104 tak ma, na 105 wstaje w 60 sekund..
RT-AC68U

emer
kurcze ... dokładnie odwrotnie niz u mnie - v104 normalnie bez problemu wstawała, na wersję 105 nie zmieniałem, od razu 105.1

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 82

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,875,492 unikalnych wizyt