Mam router Netgear WNR3500l + tomato shibby i chce dokupić do niego dysk twardy na którym przechowywał bym zdjęcia, muzykę i dokumenty więc jednocześnie służył by jako backup (kopia danych) a jednocześnie miałby np zdjęcia których bym już nigdzie indziej nie przechowywał. Ogólnie zależy mi na tym żebym mógł wrzucić tam pliki z kilku komputerów i nie martwić się o ich utratę. Mam kilka pytań co do takiego rozwiązania:
- Czy jest jakaś różnica w wyborze dysków 5400 i 7200 obrotów do takiego zastosowania?
- Czy jest jakaś różnica pomiędzy gotowymi dyskami zewnętrznymi a zwykłymi + obudowa?
- Na allegro jest wysyp dysków USB 3.0, ale wydaje mi się że w moim routerze jest tylko 2.0 i shibby ma sterowniki 2.0 (mogę się mylić) - czy taki dysk 3.0 będzie działał?
- Czy mam gwarancję że na 99% taki dysk się nie zepsuje mechanicznie?
- Czy w przypadku "uderzenia piorunem" dysk podłączony do routera może się spalić? Czy zabezpieczenie w postaci przedłużacza z czujnikiem napięcia wystarczy?
- Czy odtwarzanie muzyki lub filmów z takiego dysku poprzez sieć Wi-Fi będzie miało jakieś widoczne opóźnienia podczas otwierania pliku?
1. w takim wypadku nie ma większego znaczenia, ze względu na żywotność raczej 5400.
2. w zależności od obudowy może być różnica w cenie, oraz źródle zasilania. Część dysków zewnętrznych potrzebuje dodatkowy zasilacz lub korzysta z 2 złącz usb. Patrz na cenę, kwestię zasilania (optymalnie 1 usb do wszystkiego czyli dane + zasilane), może na producenta dysku
3. tak masz USB 2.0 w routerze
4. tak będzie działał usb 3.0 jest kompatybilne wstecz z USB 2.0. Zobacz jak ma się kwestia zasilania (usb 3.0 jest wydajniejsze w tej kwestii od usb 2.0)
5. Wyłącz parkowanie głowicy w ustawieniach, nie rzucaj dyskiem etc. to powinno być dobrze. Z tego co kojarzę WD ma serię dysków z optymalizacją pod NAS.
6. Zawsze jest takie ryzyko, że coś się zjara. Dobra listwa zabezpieczająca może zmniejszyć ryzyko, ale nie wyeliminuje w 100%
7. Dużo zależy od wydajności procesora w urządzeniu, im wydajniejszy tym mniejsze opóźnienie. W przypadku streamu muzyki nie widać, natomiast w przypadku filmów HD 1080p już może być odczuwalne. Netgear jest rozsądny więc nie powinno być dużych problemów.
Z własnego doświadczenia - dysk bez dodatkowego zasilania nie ruszy na zasilaniu przez USB z WNR3500L (v2). Sam stosuję taką sztuczkę, że kiedy przyłączam dysk, daję dodatkowe zasilanie z USB z laptopa i wtedy dysk rusza. Jak już ruszy to już dalej się kręci. Oczywiście w przypadku przerwy w zasilaniu (nawet krótkiej) dysk nie wstanie sam. Nie można też używać opcji spin down when idle, bo nie ruszy sam, kiedy będzie potrzebny. Zaletą jest natomiast oszczędność energii elektrycznej.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?