22 Listopada 2024 11:05:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.205.19
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: DYSKI SIECIOWE :: » Rozwiązanie dedykowane
 Drukuj wątek
FFP-stick i Zyxel NSA310 po włączeniu zaśilania.
ardeny
Witam,

Moja standardowa konfiguracja to FFP-stick + Zyxel nsa 310.
Wszystko działa prawidłowo, tylko jest mały problem. Po całkowitym wyłączeniu zasilania i ponownym jego włączeniu nsa310 +FFP-stick wraz z oprogramowaniem na penie startuje dopiero za drugi razem ? Dlaczego tak się dzieje ?

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem.
Firmware 4.22(AFK.0)

Druga sprawa czy FFP-stick działa pod najnowszym Firmware 4.50(AFK.1), u mnie niestety po aktualizacji do najnowszej wersji firmware nie uruchamia się ffp-stick. Downgrade do 4.22 i wszystko wraca do normy.

Czy trzeba coś zmieni w plikach startowych FFP-sticka?

Z góry dziękuje za pomoc
Ardeny

Kontrolny
Nie rozumiem po co ludzie kupują tego Zyxela 310 jeżeli za mniejszą kasę można kupić używanego ReadyNASa Duo, który ma nieporównanie większe możliwości i ogólnie jest dużo lepszy, a Linuxa Debiana ma zainstalowanego fabrycznie.

szymko1995
@up
To znajdź mi lepszy NAS za 100zł. Ja właśnie za tyle kupiłem to urządzenie.
Jakoś ReadyNAS Duo na allegro nie widzę za poniżej 400zł, a to 2x więcej, niż za nowy nsa310.

Do autora:
Radzę usunąć wszystkie pozostałości po ffp, zaktualizować do ofw 4.50 i zainstalować najnowszego ffp 0.7.
WNR3500Lv1+RT-AC56U @Tomato
Syno DS116+WD10EFRX

Kontrolny
Bo widzisz ReadyNAS Duo v2 (ARM). Ten faktycznie kosztuje ok. 400 zł, nawet używany.
Obecnie nie widzę na aukcji ReadyNAS Duo v1 (SPARC). Ale jak się pojawia, to schodzi za ok. 100 zł w stanie nieskazitelnym. Od Zyxela 310 takie używane Duo v1 jest bez porównania lepsze.

grz3si3k

Cytat

Kontrolny napisał(a):

Nie rozumiem po co ludzie kupują tego Zyxela 310 ciach...

Człowieku po co robisz ot ?
Facet pyta o sprzęt a Ty udzielasz 'łaskawych' rad nie na temat!
Wydaje ci się że to coś pomogło pytającemu?
Edytowany przez grz3si3k dnia 20-01-2013 14:29
RT-AC68U

ardeny
Dziękuje za waszą pomoc.

Nie wiem co robię nie tak, ale FFP-Stik nie instaluje się na najnowszym firmware ofw 4.5, w ogóle nic się nie dzieje.
Pobieram z tej lokalizacji bo chyba innej nowszej nie ma ?

http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Mijzelf/FFP-Stick/FFPStick-2012-10-20.zip

Dlaczego wybór padł właśnie na tego ZyxlaSmile , mianowicie sprzęt w bardzo dobrej cenie. Dobre parametry (proc,ram,masa pakietów do zainstalowania ) działa fajnie jest wydajny. Dla bardziej wymagających znajdzie się nawet opcja utworzenia RAID1 + serwer WWW.
Co do Ready Nas wszystko fajnie tylko ze cena 2x większa od Zyxla. Na allegro można trafić co prawda okazję ale to zdarzą się niezwykle rzadko.

Dla mnie sprzęcik jest extra. Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jednemu spodoba się to innemu tamto. Cudów nie oczekiwałem wiedziałem na co się decyduje.

Kontrolny

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Cytat

Kontrolny napisał(a):

Nie rozumiem po co ludzie kupują tego Zyxela 310 ciach...

Człowieku po co robisz ot ?
Facet pyta o sprzęt a Ty udzielasz 'łaskawych' rad nie na temat!
Wydaje ci się że to coś pomogło pytającemu?

Nie interesuje Cię temat, to nie czytaj. To nie jest pokój prywatnych porad w cztery oczy, tylko forum. Piszę co uważam za stosowne i dzięki temu następny, który rozważa zakup Zyxela 310 i przegląda to forum pod kątem informacji na jego temat zastanowi się dwa razy, czy warto wydać 100 zł na Zyxela 310, czy tyle samo na ReadyNASa Duo v1, który jest bez porównania wyższej klasy sprzętem.

grz3si3k

Cytat

Denerwuje Cię, że ludzie piszą to, co chcą napisać, a nie to, co Ty byś chciał, żeby pisali :-)

nie, ale to z problemem ma niewiele wspólnego..
Pytający moim zdaniem wyraźnie napisał, co sądzi o swoim sprzęcie i jakie ma zdanie.
Edytowany przez grz3si3k dnia 20-01-2013 20:17
RT-AC68U

branetre
Ja wam dobrze radzę meliski sobie zaparzyć i więcej czasu w niedziele na świerzym powietrzu z rodziną spędzać Jak widzę wykrzykniki w postach to mi pachnie brakiem umiejętnego czytania ze zrozumieniem REGULAMINU Każdy na forum ma prawo wypowiedzi i o ile taka jest tematycznie związana z założonym tematem to jak najbardziej jest na miejscu Nie zmieniajcie dyskusji w bełkot.

Gdyby ktoś nie potrafił znaleźć http://openlinksys.info/forum/viewthr...ead_id=735
Edytowany przez branetre dnia 20-01-2013 20:11

Kontrolny

Cytat

grz3si3k napisał(a):

Właśnie z tego powodu że mnie interesuje, czytam!
Denerwuje mnie tylko ze ludzie zamiast odpowiadać na pytanie i radzić - mówią co im nie pasuje w danym sprzęcie.

Denerwuje Cię, że ludzie piszą to, co chcą napisać, a nie to, co Ty byś chciał, żeby pisali :-)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 92

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,233,691 unikalnych wizyt