Planuje wymianę routera na nowy i prosiłbym was o pomoc w wyborze. Budżet 400 zł (+200-250 max buforu na dodatkowe urządzenia ale o tym za chwile)
Mój stary i "zasłużony" router to linksys 54G + tomato (podpięty do nieszczęsnego "routeromodemu" UPC thompsona).
Czemu chce zmienić i do czego mi jest nowy potrzebny?
1) Mocny Sygnał
Zdecydowanie urządzenie o wyraźnie mocniejszym sygnale. Obecnie na bloku robi się coraz tłoczniej i sygnał nie jest już tak dobry jak zawsze.
sieć: voyager
A) 1 "punkt WIFI" w domu - biurko / notebook ok 5 m od routera + jedna ściana domowa. Sygnał OK (choć zawsze może być lepiej)
B) 2 najbardziej oddalony punkt gdzie się korzysta z WIFI - pokój na tym samym piętrze ok 20-24m od routera + 3 ściany działowe. Znajduje się tu 2 notebooki i bluray z dostępem do sieci. Domownicy skarżą się ,że jakość sygnału jest wyraźnie słabsza jak i prędkość internetu, zdarzają się chwilowe przerwania sieci (niby 4 kreski ale od czasu do czasu urządzenia "gubią" na chwilę sieć) . Przesunięcie czy zmiana miejsca routera jest niemożliwa.
2) prosty NAS
Sprawa trochę drugorzędna. Posiadam dysk samsung 1TB USB 3.0 2,5' NTFS i podłączany jest przez USB do bluraya. Typowy magazyn rodzinny : zdjęcia, muzyka, filmy z kamery (M2TS, mp4) filmy z napisami w SRT. Skoro większość "lepszych" routerów obecnie posiada wejście usb pojawiła się koncepcja aby taki dysk podpiąć właśnie do niego. Dysk byłby widoczny tylko w sieci, praktycznie używany przez użytkowników w trybie "read only" i pewnie jednocześnie nie używany przez więcej niż 2 urządzenia . Ewentualnie jakiś router + prosty NAS ale wątpię czy bym się zmieścił w kwocie. Jeśli miałby jeszcze możliwość jakiegoś "download managera" (aby pozostawić pobieranie plików bez udziału komputera) to też na plus
I jedno pytanie:
Zauważyłem że wszystkie moje urządzenia obsługują n-kę ale niestety większość po 2.4Ghz . Czy po zakupie routera z nką zmiana trybu pracy na 802.11n 2.4Ghz wpłynie lepiej na odbiór/jakość sygnału czy przy okazji kupna zastanowić się nad dokupieniem kart sieciowych USB już z 5Ghz ? Dodam że akurat w tym paśmie u mnie "czysto".
Póki co po "własnym dochodzeniu" zacząłem się zastanawiać nad routerami dwuzakresowymi typu aus rt56u / netgear 3700 ,ale powołuje się tylko na testy/opinie :/
http://sklep.fipro.pl/rt-n16/
http://allegro.pl/nowy-serwer-mediow-nsa-310-esata-usb-ftp-gwarancja-i2903987904.html
Będziesz zadowolony.
Sam router w funkcji NAS może nie wyrobić z transferami, które potrzebujesz do filmów w hd. Najlepiej, jakby dysk był podpięty przez sata, wtedy osiągniesz około 50MB/s, przez usb (większość NAS'ów w tej cenie obsługuje tylko usb 2.0) koło 35MB/s (realne wyniki maksymalne dla tego standardu), a z samego routera mniej niż 10MB/s. Do tego podczas tej operacji router byłby bardzo obciążony. Sam się o tym przekonałem na moim wnr3500l, który ma podobną specyfikację.
Ok! Z tym że do tego zupełnie inny router (stosownie do budżetu) -TP-Link WDR-3600 z WiFi dual-band, wydajnym procesorem 560MHz i 128MB RAM, 2xUSB oraz wsparciem Open-Wrt GargoylePL by obsy za cenę ok.210zł.
Co do routera to jednak rt-n16 odpada chociaż ma tomato. Jak widać na załączonym obrazku sieci widocznych u mnie jest dużo (i to czasem nawet z 13-14!) i ta liczba rośnie więc zakup routera pracującego w dwóch pasmach wydaje się lepszym rozwiązaniem. Ten Tp-link jest bardzo ciekawy ale też ma dużo głosów o tendencje do zrywania połączenia (a na stabilności mi tu bardzo zależy!) http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16833704144 i nie ma wsparcia dla tomato, ale bardzo możliwe że się na niego zdecyduje. Jeszcze nie jestem przekonany do końca :/
A co do NAS : Jak wspomniałem mam dysk USB i co chce zrobić to udostępnić go po sieci. Nie planuje w najbliższej przyszłości kupować żadnego wewnętrznego dysku więc kupno jakiegoś NAS z szufladami mija się z celem bo pewnie będę wykorzystywać tylko port/porty usb. W moim przypadku pewnie lepszym rozwiązaniem były by proste NAS-y typu synology USB station 2lub pogoplug series 4 (choć akurat te to podobno niewypał i drogie. Wspominam bardziej w którym kierunku i co by mi było potrzebne).
NSA-310 - OK (biorąc jednak pod uwagę cenę) Ale miałbym parę pytań:
1) Jak z poborem prądu? Raz widzę informację że w trybie oszczędzania energii 4-6W a raz że 16W . Pytam bo w połączeniu z routerem chce stworzyć jak najbardziej energooszczędny zestaw.
2) Wiatrak. Mocno szumi? Idealnym rozwiązaniem byłby jakiś bezgłośny system (stąd te wspomniane nas-y USB) . A właśnie w przypadku, że właściwie będę korzystać tylko z dysku po USB można ten wiatrak.. wyłączyć?
3) DLNA i filmy z napisami w .SRT - są faktycznie jakieś problemy?
4) Klient bittorent - jest możliwość wrzucenia tabeli/listy zablokowanych adresów IP ? (Chociażby takiej jak w PeerBlock-u ?)
1) Jak z poborem prądu? Raz widzę informację że w trybie oszczędzania energii 4-6W a raz że 16W . Pytam bo w połączeniu z routerem chce stworzyć jak najbardziej energooszczędny zestaw.
2) Wiatrak. Mocno szumi? Idealnym rozwiązaniem byłby jakiś bezgłośny system (stąd te wspomniane nas-y USB) . A właśnie w przypadku, że właściwie będę korzystać tylko z dysku po USB można ten wiatrak.. wyłączyć?
3) DLNA i filmy z napisami w .SRT - są faktycznie jakieś problemy?
4) Klient bittorent - jest możliwość wrzucenia tabeli/listy zablokowanych adresów IP ? (Chociażby takiej jak w PeerBlock-u ?)
1)Nie podam ile, ale ludzie piszą, że pod obciążeniem z konkretnym dyskiem to koło 15W, max 20W.
Czyli pewnie samo urządzenie max 10W. Dużo to nie jest, więc nie ma co się martwić. Oszczędzanie energii swoją drogę. Do tego trzeba doliczyć pobór mocy dysku.
2)Bez dysku (wewnętrznego) jest tak chłodno, że nie potrzeba wentylatora i można go odłączyć, albo zakupić jakiś wentylator tani 12cm i podłączyć go przez adapter 5V do NAS'a. Ja mam NAS w pokoju gdzie śpię i jedynie przeszkadzały mi wibracje (z dysku), które zredukowałem poprzez obłożenie NAS'a gąbką, którą dostaje się wraz z opakowaniem. Proste, a działa.
3)Trzeba podobno dograć minidlna, ale podobnie byłoby z wgrywaniem tego na Tomato. Ja nie używam, także się nie wypowiem.
4)Tak, nawet w standardowym. Już nie mówiąc o Transmission, który ma wielką mnogość funkcji.
Dziękuje bardzo za odpowiedź ! Czyli prawdopodobnie zrobie tak że kupie dwuzakresowy router z wejściem USB - sprawdzę jak sama idea dysku w sieci zachowuje się w praktyce. Jak reszta ludzi powie "fajne ale wolno" (co pewnie tak się stanie) to wtedy wezmę w drugim zakupie NAS310
Czyli została tylko sprawa routera i tu widzę już tylko dwa: wspomniany tp link wrt3600 i netgear wndr3700 . Netgear jest prawie o 100zł droższy (co akurat mi nie przeszkadza. Z setek wyczytanych opinii o nim wychodzi że podobno
ma lepszy zasięg i sygnał niż wrt3600,
bardziej energooszczędny,
jak sypnie się przy wgrywaniu alternatywnego softu to gwarancja nadal działa ,
wejście USB jest chyba szybsze
QoS
aplikacje do zdalnego zarządzania pod androida/iphona
.. ale też są opinie że ma tendencje do wybrzydzania co do podpiętych dysków oraz czasami ma chwilowe "braki sygnału".
Pytanie czy ktoś mógłby potwierdzić te informację o wndr3700 ? Jeżeli faktycznie jest ok to go biorę (wizualnie nawet lepiej wygląda) Ale jeżeli bedą opinie że to "przereklamowany produkt" i nie działa stabilnie to zostaje przy tp linku.
Co jest lepszym wyborem ?
Połączony z 18 January 2013 14:14:08:
No dobrze Panowie, trochę odgrzebuje temat bo planowany zakup routera przesunął się na 2 lutego. Po tysiącu różnych tematach, rozmowach ze sklepikarzami i znajomymi "expertami" wybór pozostaje już tylko (i to uważam za ostateczną listę) między:
1) Asus n56u + NAS310
2) Asus n66u
Cenowo obecnie wyjdzie niemal tak samo a nawt roche taniej dla Asusa n66u. Dysk 1TB Western digital USB 3.0 póki co przez dłuższy czas nie zamierzam zmieniać ani dokupywać żadnego (jeszcze trochę miejsca zostało do zapełnienia) więc w przypadku Asusan56/NAS310 jedyny dysk sieciowy byłby właśnie przez USB. Słyszałem i czytałem wiele opinii ,podobno Asus n66u ma znacząco lepsze transfery dla dysków przez USB i dodatkowo ma ostatnio wsparcie dla urządzeń mobilnych (Aicloud - co w sumie może być ciekawe) . Wiem, że nie zawsze warto brać "wszystko w jednym" ale przy moim budżecie i oczekiwaniach to może jest sens wybranie od razu Asus n66u (gdzie już się nawet pojawiają na skąpcu oferty za 500zł ) ?
Ciekawi mnie jaka jest wasza opinia i w sumie jakie zużycie prądu było by porównując oba warianty (wydaje się że n66u powinien łącznie pobierać mniej energii ... ale to teoria)
Edytowany przez wiilczek dnia 18-01-2013 14:19
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?