Czy jest gdzieś opisany format pliku konfiguracyjnego albo może jest coś, co łatwo zamieni taki plik na normalny plik tekstowy?
Pytam bo miałem dziwny problem - nie działało mi WiFi. Generalnie nie używam WiFi, ale kiedyś dla testów uruchomiłem i działało pod DD-WRT. Od czasu przejścia na Tomato nigdy go nie włączałem aż nagle potrzebowałem tego. Włączam i nie działa -- sieć albo nie jest widoczna albo jak się pojawi to na chwilę i przy próbie podłączenia się znika w ogóle i pojawia się po paru minutach ponownie. Próbowałem resetu ustawień (z WWW i sprzętowo), innych FW (DD-WRT i OpenWRT) i nic. Na żadnym z nich nie działało WiFi. W końcu wgrałem oryginalne FW Linksysa, zrobiłem reset ustaweń i o dziwo na nim jest WiFi !!! Wgrałem więc Tomato bez czyszczenia ustawień (są po Linksysie) i jest na nim WiFi !!! Podopisywałem w konfiguracji wszystko co miałem kiedyś i nadal działa !!!
Także teraz mam 2 pliki CFG - jeden z Tomato wcześniejszego (bez WiFi) ma 5kB a aktualny (z WiFi) ma 7 kB. Czym je obejrzeć/porównać?
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest) Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
Eeee - żadne tam szyfrowanie i format wymyślny. Już to rozgryzłem i jest to bardzo proste. To jest to zwykły plik tekstowy (wszystkie zmienne z NVRAM) z zamienionymi końcami linii na "dziwny" znak niedrukowalny i na koniec poleciany gzipem. Wystarczy rozpakować, a jak jeszcze zastąpisz ten dziwny znaczek zwykłym złamaniem linii to będziesz miał normalny zrzut z NVRAM.
W każdym razie co do samych zmiennych to nic specjalnego na pierwszy rzut oka nie widać, ale przyjrzę się głębiej sprawie jak wrócę z świąt.
Edytowany przez bigl dnia 24-12-2006 01:04
Router: Netgear R7000 + FreshTomato (latest) Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite NAS: AsRock BeeBox Fanless + Ubuntu 20.04 Server + WD My Book Essential 8TB Players: Odroid N2+ with Coreelec / Android TV (Nokia Streaming Box 8010)
No to porównałem pliki. Oto wynik - może niech Jon spojrzy na to i powie co jest nie tak. Dla jasności - WRT54GL v1.1. Stara konfiguracja jest wpisywana z palca po wyczyszczeniu NVRAM w Tomato 1.01 i WiFi nie działało. Nowa konfiguracja jest po wgraniu oryginalnego FW Linksysa, wyczyszczeniu NVRAM w nim (z WWW), wpisaniu dokładnie tej samej konfiguracji z palca i potem wgrane Tomato bez czyszczenia NVRAM. Efekt jest taki, że teraz WiFi działa bezbłędnie. Oto różnice ("diff -u" zapuszczony na posortowane configi):
Jeśli możesz to zamieść osobno dwa konfigi (posortowane lub nie) ale każdy w osobnym oknie [c_ode] - bo tak to lekki bałagan jest. Wtedy zalookam, porównam, odpalę u siebie i jak co przekażę to Jonowi.
Myślisz, że to nieczytelne? Przecież to już porównane jest. Jak to w diffie - to co jest takie samo nie jest pokazywane, to co doszło ma plus na początku a to czego nie ma (zostało usunięte) jest z minusem na początku no i dodatkowo jeśli jest jakakolwiek zmiana o zawsze dla jasności kontekstu cytowane są 3 linie przed i 3 po zmianie. To standardowe zachowanie diff-a więc nie sądzę, żeby Jon miał jakikolwiek problem. Zapytaj go - jeśli rzeczywiście woli 2 pliki to pousuwam dane prywatne (hasła, adresy MAC, klucze do WiFi) i podeślę mailem.
Edytowany przez bigl dnia 27-12-2006 21:48
bigl napisał/a:
Myślisz, że to nieczytelne? Przecież to już porównane jest. Jak to w diffie - to co jest takie samo nie jest pokazywane, to co doszło ma plus na początku a to czego nie ma (zostało usunięte) jest z minusem na początku no i dodatkowo jeśli jest jakakolwiek zmiana o zawsze dla jasności kontekstu cytowane są 3 linie przed i 3 po zmianie. To standardowe zachowanie diff-a więc nie sądzę, żeby Jon miał jakikolwiek problem. Zapytaj go - jeśli rzeczywiście woli 2 pliki to pousuwam dane prywatne (hasła, adresy MAC, klucze do WiFi) i podeślę mailem.
BigL nie musisz mi tłumaczyć co to diff Chciałem potestować te ustawienia w moim routku, ale nie chce mi się obrabiać tego co umieściłeś - proste.
Edytowany przez robsonn dnia 27-12-2006 23:45
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?