Witam
Mam problem z parą 3500l v2 + SS4100 - i już sam nie wiem czy jest coś uwalone, czy błędy w konfiguracji - proszę bardzo o pomoc.
Może opiszę w skrócie o co chodzi:
Dziś rano Internet przestał działać (wg. logów Netia 7:41), zbiegło to się ze spadkiem napięcia w mojej okolicy, więc większość urządzeń
się zrestartowała ale internet nie wstał.
Konfiguracja była taka:
SS4100 jako brigde + 3500L v2 jako PPoE i wszystko śmigało, pingi stabilne 45-60 (na 3500L ze skryptu RAF podzielone łącze, filtry WIFI itp.)
skonfigurowane porządnie.
Jak zestaw nie wstał tj. Netgear nie mógł się wdzwonić i nawiązać połączenia - skontaktował się z Netią, sprawdzili na łączach - restart bramki itp.
po ich stronie wyglądało, że jest ok - zasugerowali podpięcie samego modemu - co zajęło troszkę, bo konieczny był głęboki restart, zresetowanie ustawień - bo
nie mogłem się do niego zalogować. Po zresetowaniu wprowadzeniu danych do modemu - połączenie nastąpiło gładko (na PPoA).
Więc ponownie podłączyłem do N3500L i nic, żadnego połączenia PPoE.
Skorzystałem z tej metody:
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=13196&highlight=4100&pid=107576#post_107576
ale nie działa (podobnie jak koledze na samym dole tego wątku) - próbowałem różnych ustawień (z NAT/bez NAT i reszty na modemie, z DHCP on/off, z ustawieniami 0/35 i 8/35 - działają tylko te 1 bo to linia TPSA, ale usługi Netia - próbowałem różnych ustawień PPoE po stronie Netgeara - z wpisanym IP modemu/bez czyli 0.0.0.0 itp.) za nic Netgear nie chce nawiązać połączenia przez PPoE, po prostu nie i koniec (nie przeflaszowałem jeszcze Tomato na tym Netgear - jeśli ma to pomóc, to to zrobię - ale mam sporo ustawień i będzie to lekko kłopotliwe).
Aby nie być pozbawionym kontaktu ze światem (m.in. przejrzałem większość wątków tutaj) postawiłem tak:
SS4100 jako modem + DHCP
3500L v2 jako Router + DHCP
działa, ale to rozwiązanie wybitnie mi nie leży - bo pingi są na poziomie 40-800 i skaczą non stop, połączenie nie jest stabilne (niby jest 2Mbit ale transfer jest 0,25-2Mbit i ciągle skacze, co wcześniej nie występowało), nie działa DDNS (jest mi niezbędny) bo IP wypluwa 192.168.254.x a nie wdzwonione po PPoE.
I przyznam, że jestem w kropce (sporej kropce) - bo nie mam przesłanek, że któreś z urządzeń nie działa:
- sam modem działa, wdzwania i utrzymuje połączenie,
- router utrzymuje sieć wewnętrzną, nie sypie błędami, nie zrywa połączeń (ma jakby mniejszy zasięg - pracował na 80mW, ale podbiłem do 105mW i jest ok)
ale razem nie chcą zgodnie pracować jako bridge+PPoE i router - a pracowały tak zgodnie ostatnie 1,5 roku.
Ma ktoś może jakiś pomysł? Przepełniony bufor w 3500L? albo reflash modemu?
Lepiej sobie radzę z GUI, ale jak będzie trzeba powalczę też z SSH albo Telnetem.
- jaka wersja Tomato na WNR,
- SS sprawdził bym tryb bridge zestawiając PPPoE na PC,
- przefleszować na v102,
- obowiązkowe czyszczenie NVRAM,
- sprawdzić zasilacze w obu,
- DDNS działa za podwójnym NAT- em na WNR (sam tak mam) ale trzeba konfig poprawić,
=============================================================== Netgear WNR3500L v1 Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
dzięki za odpowiedź
- Tomato v99 na WNR3500 v1 jednak (czyli 8MB/64MB)
- nie działa PPoE też na PC - błąd 619 wyskakuje
- reflash na razie wstrzymany do uzyskania sprawności modemu
- zasilacze sprawdzone (mam miernik i zapasowy zasilacz) więc
są sprawne na 100%
- to troszkę mnie pocieszyłeś, ale dalej walczę.
szukam teraz tego błędu 619 - bo rozumiem, że PPoE na PC analogiczne jak na WNR3500 - tzn. bez DHCP i 2684-Bridge na modemie?
W momencie kiedy tomato nie będzie umiało złapać połączenia pppoe zresetuj samego speedstreeama.
Mam prawie identyczne warunki tj netia na łączach tp + speedstrem + netgear i mam te same objawy (jak działalo to działało ale od jakiegoś czasu bez resetu SS się nie połączy. Tak samo jest na tomato 102 i tak samo było na 97).
Przestawiałem SS w tryb router + neatger i połączenie trzymał aż miło wykluczam więc problemy z linia i modemem).
Poruszałem kiedyś ten temat tutaj na forum niemniej bez echa.
lucray
ale brigde jako ustawienie 2684B? czy "twardo" opcja Brigde wybrana z ustawień SS4100? coś jeszcze w samym SS4100 zmieniałeś? ustawienia Firewall'a albo NAT/NAPT?
hermes-80
a jak zrobiłeś podwójny DDNS za podwójnym NAT-em? nie mogę przekierować portów z SS4100 - bo to inna hierarchia - 192.168.254.x a LAN jest 192.168.1.x - trochę jestem w kropce.
ok, poradziłem sobie pośrednio - nie ma szans na działanie w trybie bridge ani na PC ani na WNR3500L - po prostu bridge+PPoE nie wdzwania się i koniec, może zmiana na szafie jakaś? nie wiem.
poradziłem sobie przez odblokowanie IP passthru na SS4100, to pośrednie rozwiązanie, ale efekt w zasadzie podobny - tyle że na WNR3500L jest trochę "bałagan" z IP, tj. wszystko "z zewnątrz" wbija się na router i pokazuje jako połączenie vlan2, więc jeszcze muszę popracować nad NAT'em.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?