Witam
Bardzo proszę osoby którym udało się zestawić DGT VDSL2 G wraz z routerem (tommato) o pomoc przy moich bojach . Po uruchomieniu u siebie zrobił bym poradnik z opisem krok po kroku. W necie strasznie mało na ten temat.
Pozdrawiam
Krzysztof
Edytowany przez KrzychoP dnia 22-10-2012 19:47
Zapis konfiguracji router w tryie brigde. Najpierw zalogowałem się na adres routera - standardowo 192.168.1.1 Tam klikamy zakładkę zaawansowane. Login: admin Hasło: admin Teraz polecam zrobić backup konfiguracji ! Klikamy: Zarządzanie->Ustawienia->Zapisz i tam przycisk Kopia zapasowa ustawień. Teraz jak już mamy config zachowany przechodzimy do stworzenia bridga. Klikamy Zaawansowane->WAN Tam zaznaczamy wszystkie interfejsy i klikamy Usuń. Po chwili zostaną usunięte wszystkie interfejsy służące do komunikacji, teraz utworzymy nasz interfejs. Klikamy dodaj, na następnej stronie z otwieranego menu wybieramy ptm0/(0_1_1) i klikamy dalej, w następnym oknie będziemy mieli możliwość wyboru trybu WAN. Wybieramy Bridging. W pole Wprowadź priorytet 802.1P [0-7]: wpisujemy 0 a poniżej Wprowadź 802.1Q VLAN ID [0-4094]: wpisujemy 35 i klikamy dalej, w następnym oknie podsumowującym ustawienia interfejsu klikamy zastosuj. W ten oto sposób otrzymaliśmy nowy interfejs. Jego działanie sprawdzimy w zakładce status WAN. W polu status jeśli jest wszystko OK będzie napisane Conected. Teraz wystarczy podłączyć się kabelkiem i ustanowić połączenie PPPoE. Komputer nasz dostanie adres z puli Neostrady i będzie bardziej podatny na infekcje. Ważną sprawą jest posiadanie jakiegoś sprawnego firewalla. W załączeniu przesyłam swój config z interfejsem bridga. Jeśli ktoś sobie nie poradzi według mojego opisu lub się śpieszy. Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś te moje wypociny się przydadzą. Po wgraniu konfiguracji zmienia się hasło do użytkownika admin. Teraz będzie neostrada_1 Bardzo ważną rzeczą jest też wyłączenie serwera dhcp i usunięcie adresu przypisanego wcześniej przez router. Miałem z tym małą przygodę. Łączyło mnie do sieci za pomocą PPPoE ale nie miałem sieci. Porobiły się jakieś dziwny routing w komputerze i nic nie działało dopiero właśnie usunięcie adresu przypisanego przez DHCP rozwiązało sprawę.
Asus RT-N10U v.B1 ||Tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-Nocat-VPN|| Linksys E 2500 OFW 1.0.0.7
potwierdzam że wyżej wymieniony opis chyba z elektrody działa miałem taką konfigurację jeśli masz możliwość poszukaj Huawei HG612 DSLAMy tp w większość są firmy huawei i ten sprzęt z nimi bardzo dobrze się dogaduje do tego można na niego wbić w trybie bridge nawet zza podwójnego NATa ( choć nie polecam) gdyż ma do tego oddzielny port lan
Zadam pewnie pytanie lamerskie.
Czy pójdzie to na Linksys WRT54G ver 2.2 z Tomato ?
Czy DGT wtedy będzię tylko modemem, czy mogę wykorzystać go jako mini switch gigabitowy?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?