Witam
To mój pierwszy post na forum więc jeśli coś źle zrobię to proszę o wyrozumiałość.
Szukam jakiegoś fajnego i niedrogiego z wi-fi N i Gb LAN.
Chciałbym zmieścić się w cenie 250zł.
Zależy mi na Gb LAN ze względu na podpięcie mojego dysku sieciowego ZyXEL NSA-310 i innych urządzeń.
Zależy mi również na dobrym zasięgu i transferze po wi-fi.
Router będzie umieszczony na piętrze w centralnej części domu (na piętrze mam praktycznie wszystkie urządzenia które chcę żeby z nim współpracowały).
Chcę zmienić mój stary router Linksys WRT54G (daję kuzynowi bo mu obiecałem) i żeby mieć zasięg jak na nim.
W tej chwili rozmieszczenie urządzeń wygląda tak:
Do routera Linksys WRT54G przez wifi są 2 kompy + laptop + switch 1Gb (kablem do pokoju gdzie jest reszta urządzeń) + TV z DLNA przez wi-fi (na parterze)
Do Switcha 1Gb mam podpięte: dysk sieciowy ZyXel, Play Station 2 (docelowo będzie PS3), odtwarzacz multimedialny sieciowy, 1 komputer.
Chciałbym przenieść dysk sieciowy z pokoju do korytarza i podpiąć do nowego routera bo stary router był wąskim gardłem po LANie
Proszę o pomoc co kupić (nowy lub używany). Na razie spodobał mi się:
ASUS RT-N15U (239zł nowy na allegro)
ASUS RT-N56U (za około 250zł da się kupić używany)
Netgear WNR3500L v1 lub v2 (przed chwilą go zobaczyłem ,chyba często polecany na forum również może być używany)
Co jeszcze możecie mi polecić? i co wybrać?
Aaaa i co mi się dodatkowo spodobało w ASUS RT-N56U to to że obsługuje modemy 3G (choć nie wiem czy kiedykolwiek tego użyję bo nie mam na razie w planach)
Aha i z TOMATO nigdy nie korzystałem choć jeśli będzie router je obsługiwał i to polepszy jego funkcjonalność to bym się nim zainteresował
Z góry dziękuję za pomoc, liczę na szybkie odpowiedzi i pozdrawiam
Ja mam WNR3500L v2 i nie jest OK, ale jeśli miałbym porównywać zasięg to WL-500W radził sobie znacznie lepiej. Z tym że nie miał gbit LAN.
Z tej trójki ja bym wybrał RT-N56U (nie obsługuje Tomato), z tym że kupienie go za 250zł graniczy z cudem.
Więc jeśli dostaniesz Asusa w tej cenie to bierz go, a jeśli nie to bierz WNR3500L v2, jego dodatkowa zaletą jest wyprowadzenie złącz antenowych w postaci u.FL, pozostałe modele mają anteny na płytce PCB. Ja dzięki tym wyprowadzeniom dołożyłem pigtaile i zamontowałem je w obudowie, mogę sobie teraz wymieniać anteny.
Połączony z 20 październik 2012 13:51:30:
I jeszcze jedna ważna sprawa, jeśli chciałbym korzystać z Tomato. Asus ma 8MB flash, Netgear v2 ma 128MB. Można do niego załadować najbardziej rozbudowaną wersję Tomato. 8MB robi się już trochę za ciasne.
Edytowany przez jack78 dnia 20-10-2012 13:56
Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT, Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini Tenda AC10 - AC1200 OFW NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology
raczej wezmę tego rt-n56u, chyba że warto dołożyć np do ASUS'a RT-N16 bo tam są zewnętrzne anteny i powinien być lepszy zasięg. Transfery będą w nim chyba takie jak w rt-n56u (chodzi mi o lan i wifi). USB nie będzie mi specjalnie potrzebne do torrentów bo mogę je ściągać przez oprogramowanie w ZyXEL NSA-310 i do niego mam podpiętą drukarkę udostępnioną dla innych kompów. USB wykorzystam jak coś do jakichś innych celów
A i czy na każdego rt-n16 da się wgrać w razie czego tomato (czy są specjalne wersje?) bo na początku będę na sofcie asusa ale może go zmienie bo coraz bardziej podoba mi się to tomato mnogość funkcji i w ogóle i duże wsparcie na forum zwłaszcza dla tego routera
Tylko teraz pytanie co zrobić??? co wybrać??? Pomocy
Ale w wydajności nie jest gorszy???
Z tego co czytałem na forum to po usb rt-n16 jest wolniejszy od rt-n56u, a jak z resztą czyli po lan i wi-fi?
Jak wspomniałem usb raczej sporadycznie wykorzystam bo torrenty i drukarka jest na dysku sieciowym a i tak mam jeszcze jedno usb tam wolne. Chcę kupić coś dobrego na długo a jak zachce mi się czegoś nowego to żeby stary sprzęt nadał się na coś np AP lub AP Client.
Bo nie ukrywam że mam smaka na rt-n16 a w dodatku teoretycznie lepszy sygnał od reszty proponowanych po wifi powinien być
rt-n16 jest i jeszcze dlugo blugo bedzie bardzo wydajnym i polecanym routerem. Jezeli wahasz sie miedzy netgearem a asusem ze wzgledu na transfer to zdecydowanie warto doplacic do asusa.
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
Dzięki wielkie jack78 i shibby za pomoc
Wybrałem asusa rt-n16 Dzisiaj zamówiłem w sklepie u nas za całkiem rozsądne pieniądze i jutro będę go miał (tylko 15zł więcej niż najniższa oferta na allegro a w razie czego gwarancja na miejscu a nie że trzeba wysyłać do sklepu z allegro )
Temat można zamknąć
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?