Witam, jestem nowy na forum i w końcu udało mi się ustawić neostradę w PPPoA na ruterze Pentagrama
Cerberus P 6311-07A w trybie half bridge.
Do rutera/modemu podłączony jest
Linksys WRT54GL v1.1 z Tomato v1.28.1816 ustawiony na połączenie wykrywane automatycznie w dhcp - wszystko hula.
Pentagram jest skonfigurowany na ip 192.168.1.100/24 z włączonym dhcp od 192.168.1.101 na jeden adres.
Do Linksysa są podłączone komputery i działa też on jako acces point [pominę konfigurację, bo raczej nie jest tutaj istotna].
Sprawa jest taka, że po wyłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu [zdarza się u mnie przynajmniej raz dziennie] Linksys pobiera adres LOKALNY 192.168.1.101, jeszcze zanim Pentagram się połączy przez PPPoA.
Przy próbie wyłączenia DHCP na ruterze Pentagrama, Linksys niestety nie widzi go.
Wymagane jest więc albo odnowienie po ok minucie adresu przez dhcp, albo restart/odłączenie zasilania i włączenie ponowne rutera.
Dla mnie to nie problem bo zajmuje mi to 10s przez przeglądarkę, ale rodzina nie zna się na tym za bardzo, a chciałbym uniknąć codziennego odcinania/restartu zasilania tylko po to by odnowić adres przez dhcp.
Tak więc pytanie do Was, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić co można zrobić w takiej sytuacji, może coś mam źle ustawione?
Celuję ogólnie, że da się jakiś prosty skrypcik napisać [opóźniający/wymuszający ponowne żadanie dhcp po włączeniu rutera], jednak nie miałem nigdy z tym do czynienia, więc jestem zielony.
Właśnie DHCP jest włączone, i wszystko działa, co więcej jak połączę się jeszcze komputerem do modemu, to komputer dostaje 192.168.1.101, a ruter nadal ma przypisane ip publiczne.
Jak wyłączę DHCP, to Linksys w ogóle nie wykrywa modemu.
Muszę jeszcze sprawdzić czy bez DHCP modem pójdzie w half-bridge z komputerem i dam znać.
Dołączam 3 screeny Edytowany przez h2o dnia 16-10-2012 18:18
Co do dhcp relay, to w ustawieniach jest adres ip "DHCP Server IP for Relay Agent".
Co mam tam ustawić? Po ustawieniu dhcp relay ruter chyba staje się niejako półprzezroczysty dla żądania dhcp o adres publiczny? Czyli powinienem ustawić ip serwera dhcp neostrady, czy tak ?
Nie napisałeś nic o próbie użycia tp-linka w trybie bridge - nie ma takiej opcji? Wtedy na WRT w WAN masz PPPoE i powinno wszystko działać prawidłowo.
Bywają przypadki gdy PPPoE z Tomato nie potrafi nawiązać połączenia i wtedy rzeczywiście trzeba kombinować nawiązując je przy pomocy pośredniczącego modemu. I to jest właśnie przy okazji drugie wyjście czyli możesz jeszcze pozostawić "normalną" konfigurację tp-linka, tak jakby był tylko on czyli w jego WAN żadne Bridge tylko używasz PPPoA/PPPoE - do jego LANu wpiąć WAN WRT z adresem (np. 192.168.1.101) i umieścić ten adres w DMZ tp-linka.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?