25 Czerwiec 2019 10:50:14
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Dekoder sat + vpn
· ALFA Tube 2H + anten...
· ASUS RT-AC68U proble...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [K] Intel NIC
· Qnap 251A Ubuntu
· Multiroom N z wykorz...
· Asus RT-AC56U - "mał...
· No Internet On VLAN
· Router 2.4/5GHz, eth...
· urbackup-server na r...
· [K] Intel NUC
· Tomato pod TP-Link A...
· Router pod łącze 600...
· password root przez ssh
· Tomato - odblokowani...
· [TURTORIAL] Konfigur...
· Tomato MultiWAN - ot...
· [S] Netgear R7000 Ni...
· [MOD] Tomato by shibby
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1011]
· [MOD] FreshTomato... [784]
· Asus RT-AC56U - "... [400]
· Dekoder sat + vpn [22]
· ASUS RT-AC68U pro... [14]
· [K] Intel NIC [7]
· ALFA Tube 2H + an... [6]
· Qnap 251A Ubuntu [5]
· No Internet On VLAN [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [175 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 351
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
3.90.204.40
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj temat
PPTP Server Configuration
wit3k
Nie wiem czy w poprzednich wersjach było inaczej, jednak w 104 widać że tomato blokuje ruch z zewnątrz.
Próba połączenia się po adresie dyndns nie przynosi rezultatu, natomiast gdy łączymy się już poprzez wewnętrzny adres w sieci rutera wszystko jest oki.

Obie próby były wykonane w sieci z RT-N16 i ostatnim pomidorem.
Testowane na 2 różnych pc.
Więc widać że port nie jest odblokowywany.
Edytowane przez wit3k dnia 16-12-2012 20:36
 
boras2000
Być może to wina v104, taką obecnie mam, więc jak tylko shibby się podłączy będziemy wiedzieć, gdzie tkwi problem
D-Link DIR-320 + Tomato PL 1.28.0005 104-PL
 
shibby Dziekuje za dotacje
wyłączcie logowanie połączeń w administration -> logging i będzie ok. Włączenie tej opcji powoduje nieprzepuszczanie portów (loguje i koniec, nie dziala return). Tyczy się to wszelakich portów, zarówno forwartowanych, DMZ jak i tych otwieranych przez firewall. Możliwe że blokuje też upnp.

Muszę sprawdzić czemu i kiedy to się stało bo nie powinno tak być.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wit3k
Administracja > Logowanie > obie opcje wyłączone.
Dalej ten sam problem.
Shibby, jeżeli chcesz, dam Ci namiary na mój RT-N16 i sam sprawdzisz
 
Pirek Dziekuje za dotacje
wit3k napisał(a):

Administracja > Logowanie > obie opcje wyłączone.
Dalej ten sam problem.
Shibby, jeżeli chcesz, dam Ci namiary na mój RT-N16 i sam sprawdzisz


U mnie na RT-N16 v.104 też to nie pomogło. Zrobiłem reset routera i całkowicie padł !!! (coś chyba jest z tą wersją 104, bo było coś na forum że rt-n16 po restarcie nie wstaje).
Wgrałem przez tftp v104 en RT-N5x AIO i działa pptp z włączonym logowaniem. TomatoAnon nie działa w check my router mam bez id - http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php?search=9&routerid= (zrobię reboot to zobaczę czy coś się zmieni).
Jest jeszcze coś od kilku wersji z pppoe bo dostęp po restarcie do routera jest dopiero jak podłączy się WAN przez pppoe, logując się na adres 192.168.1.1 nic nie ma.

Dopiero po restracie TomatoAnon ma routerid http://tomato.gro...41442a262b
Edytowane przez Pirek dnia 17-12-2012 11:07
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO
 
shibby Dziekuje za dotacje
TomatoAnon nie działa w check my router mam bez id


wystarczyło przeładować stronę by Anon pokazał ID. Nie trzeba było robić resetu Smile

Zrobiłem reset routera i całkowicie padł !!! (coś chyba jest z tą wersją 104, bo było coś na forum że rt-n16 po restarcie nie wstaje).


z wersją jest wszystko. Używam ją na kilku różnych routerach i na każdym działa. Zrobiłeś reset, czyli reset ustawień czy reboot? Wgrywasz RT-N, który nie fakt działa na rtn16 ale jakoś specjalnie nie jest do niego zalecany. Rozumiem ze wcześniej miałeś RT, więc reset ustawień (czyszczenie nvram) to w twoim przypadku więcej niż konieczne!

@witek - tak, podeślij to zobaczę. U kolegi borasa problem rozwiązałem w 10sek.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
Pirek Dziekuje za dotacje
shibby napisał(a):

TomatoAnon nie działa w check my router mam bez id


wystarczyło przeładować stronę by Anon pokazał ID. Nie trzeba było robić resetu Smile

Zrobiłem reset routera i całkowicie padł !!! (coś chyba jest z tą wersją 104, bo było coś na forum że rt-n16 po restarcie nie wstaje).


z wersją jest wszystko. Używam ją na kilku różnych routerach i na każdym działa. Zrobiłeś reset, czyli reset ustawień czy reboot? Wgrywasz RT-N, który nie fakt działa na rtn16 ale jakoś specjalnie nie jest do niego zalecany. Rozumiem ze wcześniej miałeś RT, więc reset ustawień (czyszczenie nvram) to w twoim przypadku więcej niż konieczne!

@witek - tak, podeślij to zobaczę. U kolegi borasa problem rozwiązałem w 10sek.


zrobiłem reboot i router nie wstał, brak pingu, dioda power świeciła za chwilę gasła, wifi też nie działało, kilkakrotnie wyłączałem z prądu i nic, nvram czyściłem
a co z tym łączeniem do routera przed połączeniem się z pppoe nie ma dostępu do gui ?
Asus RT-N16 [B4] Tomato v1.28 K26 USB K26 123 EN-AIO
 
wit3k
Ja nie używam pppoe odkąd połączenie wstaje tyle że zdążę herbatę zrobić.
Po DHCP nie mam tych problemów. Mało tego, wszystko co do tej pory uznawałem za osiągalne jedynie z modemem w trybie bridge działa również teraz np dostęp z zewnątrz.

Shibby dane podesłałem
 
shibby Dziekuje za dotacje
wit3k nie wiem jak ty to robisz ale ja sie podłączyłem bez problemu
ppp4 shibby 2012-12-17 15:00 172.19.0.1 195.28.xx.xx Rozłącz

Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
wit3k
Zgłupiałem.
Przed wysłaniem pm, sprawdzałem na 2 pc.
Teraz patrzę i faktycznie działa.
:/ Dziwne
 
boras2000
Potwierdzam, wszystko gra. Dzięki shibby.
D-Link DIR-320 + Tomato PL 1.28.0005 104-PL
 
Kolin
u mnie też już śmiga - nie napisze co robiłem źle bo aż wstyd Pfft
Asus RT-AC87U Merlin
Asus RT-N66u Tomato K26USB 1.28.RT-N5x-MIPSR2 v131 -AIO
Synology DS415+, DS212j DSM - 5.2
 
yugodriver
Od jakiegoś czasu niestety też nie mogę się połączyć przez pptp. W logu podczas startu pojawia się coś takiego (wydaje mi się, że to może mieć coś wspólnego):
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp9 does not currently exist
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp8 does not currently exist
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp7 does not currently exist
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp6 does not currently exist
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp5 does not currently exist
Jan 1 01:01:15 Yugo daemon.warn dnsmasq[640]: warning: interface ppp4 does not currently exist



Podczas próby połączenia natomiast:
Dec 17 22:33:59 Yugo daemon.info pppd[1202]: Using interface ppp4
Dec 17 22:33:59 Yugo daemon.notice pppd[1202]: Connect: ppp4 <--> /dev/pts/0


Instalowałem kilka wersji Tomato, usuwałem całą konfigurację routera i konfigurowałem od nowa. Nie mam więcej pomysłów i nie bardzo wiem co robić. Spotkał się może ktoś z podobnym problemem?
==============================================================
Linksys E4200 + tomato-E4200USB-NVRAM60K-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-AIO
 
gandalf Dziekuje za dotacje
Też miałem problem po wgramiu v.104. Po jednym dniu padło wszystko. Nie można było się zalogować nawet do panelu.
Pomogło jedynie Firmware Restoration i to chyba po trzeciuj czy czwartej próbie. Później już tylko -erase all data nvram i ponowna konfiuguracja z palca.
Po tym wszystkim działa bez problemów już ponad tydzień.
Asus RT-AC68U Asuswrt-Merlin 384.9
+ HDD 1TB --- OwnCloud 8.0.11
APC UPS 700
QNAP 251 (16GB RAM) - 12TB
 
yugodriver
Shibby czy mógłbyś spojrzeć na moją konfigurację? Instalowałem na nowo firmware, czyściłem nvram, problem dalej nie ustępuje :-(
==============================================================
Linksys E4200 + tomato-E4200USB-NVRAM60K-1.28.RT-N5x-MIPSR2-115-PL-AIO
 
kebas
Jak to uruchomiliście? Na 109 nie działa, a na 110 podziałało do restartu - chyba po dadaniu tego:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
interface=ppp4,ppp5,ppp6,ppp7,ppp8,ppp9
no-dhcp-interface=ppp4,ppp5,ppp6,ppp7,ppp8,ppp9



Uruchamiane na Windows XP.
Asus RT-N16 + tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-130-AIO
 
falitorek
No to ja mam inny problem:

- internet UPC z ich routerem wifi i telefonem

- do tego podłączony wrt54gs z ostatnim tomato:
- wyłączony wan
- w lan wyłączony dhcp i przypisany stały ip z zakresu routera UPC z maską, dns i bramą tego routera.
- poprawnie skonfigurowany i poprawnie działający openvpn dla pecetów i laptopów.
- standardowo skonfigurowany i włączony server pptp dla androidów i tu problem ?!

Przez pptp mogę tylko dostać się do wrt54gs po jego stałym ip inne urządzenia ani nie widać ani nie można pingować, nawet router UPC nie odpowiada na pingi.

Co jeszcze muszę ustawić, a może przekierować na wrt54gs by dostać się do urządzeń w sieci UPC w takiej konfiguracji po pptp ?
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200
 
Maniek91PL
coś czuje że nic nie zrobisz. Jest poblokowane w urządzeniu od UPC. Pamiętam jakiś czas temu też męczyłem urządzenie od vektry u dziadków. Gdzie nie dało się :/

Jedyne zostaje poprosić o odblokowanie portów w urządzeniu UPC

* chociaż nie mam 100% pewności - trzeba by opinia kogoś kto ma od nich jeszcze neta
Asus N18U FreshTomato Firmware 2018.4 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP
Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200
Lenovo IdeaPad Y500
i7 3630QM
16 GB DDR3
SLI GT 750M
Vu+ Solo2
 
falitorek
Maniek91PL napisał(a):

coś czuje że nic nie zrobisz. Jest poblokowane w urządzeniu od UPC. Pamiętam jakiś czas temu też męczyłem urządzenie od vektry u dziadków. Gdzie nie dało się :/

Jedyne zostaje poprosić o odblokowanie portów w urządzeniu UPC

* chociaż nie mam 100% pewności - trzeba by opinia kogoś kto ma od nich jeszcze neta


Może źle się wyraziłem.
Ja normalnie mam otwarty port do pptp i łączę się z zewnątrz z wewnętrznym wrt54gs po pptp, tylko że już z wrt54gs nie mogę przebić się do urządzeń w sieci.
Tak jak pisałem wrt54gs ma wyłączony port wan, a lan wyłączony dhcp i wpięty do routera UPC i nadany stały ip z zakresu UPC.

WRT54GS w tym wypadku pracuje tylko jako serwer OpenVPN i ten działa wyśmienicie, oraz jako serwer PPTP i tu są problemy z dostaniem się do urządzeń w sieci, a na sam serwer można spokojnie wejść po jego ip jakie ma przypisane na stałe.
1xRT-N16
2xWRT610N v2
1xQNAP TS-110
1xPCH C-200
 
kpietrek
Podpowiedzcie bo jakiś czas temu mogłem się połączyć przez PPTP na 115PL a teraz gdy chcę się połączyć to dostaję błąd 807.

Raczej nic nie zmieniałem w ustawieniach od ostatniego razu a przynajmniej sobie nic nie przypominam.

Macie jakiś pomysł??

Może ktoś chce sprawdzić połączenie od siebie?? Podam namiar na PW.
Netgear R7000 + FreshTomato Firmware 2019.1.015 -beta K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-N18U + Tomato Firmware 1.28.0000 -2017.2-kille72- K26ARM USB AIO-64K
Asus RT-AC56U + Tomato Firmware 1.28.0000 -138 K26ARM USB AIO-64K
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 7

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,884
· Najnowszy użytkownik: mc1100
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

stegano
19-06-2019 23:13
Pozdrawiam wszystkich Smile

PanRatio
14-06-2019 08:38
Kupiłem Lenovo Newifi-D2 za 139 zł. Zobaczymy co to za cudo Grin

mosfit
12-06-2019 06:37
RAM MB:128 szału nie ma,Broadcom raczej ciężko będzie z openwrt-podobno radio nie działa a tomato raczej tez nie będzie

PixelPL
11-06-2019 19:40
Co powiecie na temat TP-Link Archer A9 ?

skupi
07-06-2019 21:25
Od rana wszystko działa jak trzeba, może zasilacz złe napięcie dawał i go zresetowało wypięcie z gniazdka Pfft

skupi
07-06-2019 21:24
NVRAM mam 18% wolnego, zauważyłem wysoką temp cpu 105, rozebrałem postawiłem na golasa i już było 70 Smile, ale i tak dalej rwało, przed snem odpiąłem zasilacz, bo chciałem go sprawdzić

pedro
07-06-2019 19:20
@skupi: nie skonczył się NVRAM w jakimś momencie?

majkel152
07-06-2019 12:37
sprawdz na merlinie, załoz temat, wklej zrzut z nvram i ustawien

skupi
06-06-2019 23:50
pomoże ktoś. Asus AC68, freshtomato 02.2019, wszystko śmigało, ale ostatnio nagle zaczęło świrować wifi, dropy, niska prędkość. Po lanie wszystko oki?

majkel152
03-06-2019 12:18
dla kogoś kto ma kontroler i licencję coś tam będzie warty.w innym wypadku paczkę żelek, chyba że openwrt doda suport

SynC
31-05-2019 12:03
Merki MR42 nowy bez fv, czy to jest sprzedawalne, i za ile ewentualnie?

tamtosiamto
28-05-2019 18:11
ano wlasnie dlatego pytalem na poczatku, jak sie usuwa pojednyczne wpisy Smile. Zrobilem juz reset i ustawilem do nowa.

Steel_Rat
28-05-2019 00:11
To pozostaje przejrzeć NVRAM i usunąć niepotrzebne wpisy. Bądź wgrać obraz gdzie jest mniej bajerów np. bez openvpn jak nie używasz.

tamtosiamto
27-05-2019 23:32
tylko bwlimiter i iptraffic, zadnych vpnow nie mam

Steel_Rat
25-05-2019 23:19
Jak masz ustawionego openVPN, to przenieś certyfikaty na dysk. I cóż musisz ograniczyć wpisy do NVRAM.

tamtosiamto
25-05-2019 16:04
jak uwolnic nvram w tomato? rtn66u, mam wolne tylko 2% nvram, internet mi rwie chce uwolnic ale nie wiem jak, wszytski edodatkowe uslugi wylaczone

OpenDM
23-05-2019 14:20
AB-Solution ---> Diversion https://diversion.
ch/

38,380,532 unikalne wizyty