23 Listopada 2024 18:17:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.118.119.77
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Problem z wrt54gl
nitro_67
Mam Wrt54Gl i dosyć często aczkolwiek w nieregularnych odstępach czasu następuje zerwanie połączenia bezprzewodowego. Objawia się to tak że windows monituje o braku połączenie z siecią bezprzewodowwą. Nie można też podłączyć się do routera przez jakiś czas (2-3 min). Nie pomaga odświerzenie adresu lecz konieczne jest zrestartowanie połączenia. Działo się tak na oryginalnym firmware jak i na najnowszym tomato. Więc wykluczam sprawe softu. A teraz pytanie. Czy router ma uwalone radio czy może to wina konfiguracji. Dodam iż używam szyfrowania WPA TKIP no ale wydaje mi się to nie związane z problemem. Czas dzierżawy adresu przez DHCP jest dużo dłuższy (3600 min) niż czas po jakim następuje rozłączenie. Czas Group Key Renewal mam domyślnie na 3600 sec. ale nie wiem czy to może być z tym związane gdyż jak dałem 2 razy dłuższy to nic się nie zmieniło

mopic
Witam,

odpowiem to co odpowiadają admini.

Czy po wgraniu tomato wyczyściłeś nvram i ustawiałeś wszystko ręcznie od zera :-)?

MopIC
Pozdrawiam
MopIC

arteq
Dodam ze reset do domyślnych powinien zrobic tez przed wgranie softu :]
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

jorg49
a dlaczego sądzisz że to router a nie np. karta intel 2200BG ( jeżeli taką masz)?
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=2&thread_id=1431

nitro_67
mopic, nvram wyczyściłem.

jorg49, jak to przeczytałem to zwątpiłem. Mam dwa lapki z intel 2200 i jednego z 2100. Prawde mówiąc nie podejrzewłaem kart sieciowych gdyż w miejscu gdzie dotąd mieszkałem korzystałem z dlinka dsl-626t, ovislinka 5460ap i dlinka di-626 i jak dotąd tylko ten ostatni się co jakiś czas rozłączał z kartą 2200 ale po aktualizacji sterowników problem bezpowrotnie zniknął. Teraz musiałem dokupić nowy router i padło na linksysa. Sprzęt w połączeniu z tomato setki razy przewyższa wcześniej używane przeze mnie urządzenia lecz w połączeniu z tymi nieszczęśliwymi kartami nie udało mi się skorzystać z netu dłużej niż 10 min. Niestety nie mogę wyłączyć szyfrowania, mieszkam w takim miejscy że zasilibym prawie cały budynek w darmowy net. Spróbuję na karcie z atheros i prism ale to i tak nic nie zmnieni bo nie mam zamiaru urzywać zewnętrznych kart mając wbudowaną. Czy da się jakoś tunel zrobić z tym linksysem, IPsec lub coś co zabezpieczy sieć inaczej niż WEP i WPA?

jorg49
ja tylko tak poradziłem jako laik , ponieważ miałem podobny problem. wgrałem nowe sterowniki do laptopa dell (intel 2200bg) jest link (poprzedni post) i od tamtego czasu (odpukać ) ani razu się nie rozłączył ( dla mnie laika w tych sprawach to sukces). spróbuj jeszcze raz wgrać sterowniki z tej strony della ( najnowsze ).

jorg49
mam szyfrowanie WPA , piszę to bo może to też ważne.

nitro_67
mam toshibe więc nie wiem czy mi to zadziała. Teorytecznie windws + karta sieciowa jest istotna a nie producent komputera, zdażyło mi się jednak że poprawki do toshiby nie udało mi sie uruchomoć na HP, a więc zobaczymy czy pomoże.

jorg49
ale intel 2200bg to chyba obojętne czy dell czy toshiba. w każdym razie jak jeszcze nie korzystałem z WiFi to dell coś mnie informował o zmianie sterowników WiFi , ale ja rok temu to zbagatelizowałem ( nie znam angielskiego ). laptop kupiony w USA.

nitro_67
No niestety tak jak przypuszczałem. Na innym komputerze niż dell tej poprawki się nie zainstaluje. Sciagam coś od toshiby, zobaczymy czy coś pomoże.

mescator
Witam, widzialem opisywany problem na swoim złomie (NTT/Hyunday) i na Toshibie satellite. Nie zależalo to od wersji softu routera (oryginalny/Thibor15c/ Tomato / DD-WRT) czy karty w notebooku. Zmienilem szyfrowanie na WEP i zrezygnowałem z microsoftowego Wireless Zero Configuration Service na rzecz oprogramowania producenta (na moim Belkin, na toshibie Intel) i na obu chodzi bez klopotu.
---
Asus RT-16N 1.28.0000 MIPSR2-101 K26 USB VPN
WRT54Gv3.1/ 1.28.0005 099V ND VPN

jorg49
zgadza się , tylko że u mnie ikona wireless na pasku pojawiła się po wgraniu nowych sterowników. wcześniej jej nie miałem .teraz z niej korzystam i jest OK.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,431,146 unikalnych wizyt