witam ,zakupiłem niedawno rt-n16 i tu na początku wgrałem tomato ,ale coś mi wifi gubiło,więc wgrałem oryginał spowrotem ale nudno było i zachciało mi się wgrać RT-N16_3.0.0.4_220.18.zip R12; RT-N16 EXPERIMENTAL: Rebased on 220, includes AiCloud; added wifi client stats i tu zaczęły się problemy po wgraniu programem firmware restoration wyskoczyło to:
http://images50.fotosik.pl/1672/59235e217b9df7cbmed.jpg
dziwne bo po ustawieniu ip karty sieciowej na 192.168.2.10 lub 192.168.1.10 wsio się wgrywa jak powyżej w fotkach,ale za to pingi idą tylko do 192.168.2.1
witam ponownie udało mi się wgrać orginał i pużniej tomato ,ale mam pytanie czy przed wgraniem jakiegoś softu trzeba czyścić nvram?wgrałem tomato teraz i wyczyściłem nvram a on i tak pamiętał dane do logowania do internetu .
Edytowany przez miron1210 dnia 23-09-2012 20:43
Może ja opowiem moje zmagania z RT-N16 ...
Parę lat WRT54GL z Tomato - czas na cos lepszego, szybszego, z zasięgiem lepszym.
Wybór padł na RT-N16 (nie mam nic z 5GHz , no i ściany żelbet).
Wczoraj dostałem go, miał FW jakis starszy, stare GUI, wielkość ok 8-9MB - v1.cośtam. Zmieniłem na najnowsze 3.0.0.4.260.
Skonfigurowałem , uruchomiłem, działało ... ale mała niespodzianka in minus - wcale nie polepszył zasięgu, parę lapków za paroma ścianami żelbetonowymi dalej miało problemy (parę ścian, pod kątem, ale tylko max ok 5-8m).
No cóż, może Tomato polepszy zasięg, może zwiększyć te mV w WiFi?
OK - tryb serwisowy ("restore" i podłączyć zasilanie, parę sekund i dioda power wolno miga), Asus Restoratiom Firmware, zapodaje "tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-104-PL-AIO.trx" - niiiby zapodaje, niby upgrade .... porażka - na koniec info, że nie wie czy zmieniło FW, nie ma połączenia z routerem , sprawdzić diody na routerze ... kilkakrotna próba - za każdym razem porażka ...
Trudno - zapodaje z powrotem ten najnew oryginał 3.0.0.4.260 - niespodzianka - to samo, PORAŻKA, NIE DA SIĘ .... wielokrotne próby - nie da się ! (przy okazji zrzuciłem półkę, rozbiłem lampe ... wkur ....)
Wziąłem router do pracy ... ściągam jakies starsze oryginały - za każdym razem porażka.
Czytam w necie o tym "jakims" 30/30/30 - próbuję "restore" + 30/30/30 ... nie pomaga ...
Czytam dalej, gdzieś wyczytałem że w przypadku RT-N16 użyć guzik "WPS" dla 30/30/30 ... no cóż , próbuję, i zapodaję stary "mały" oryginalny FW i .... JEST !! No to za ciosem, od razu wchodzę w tryb ratunkowy (restore + zasilanie), Firmware Restoration, "tomato-K26USB-1.28.RT-MIPSR2-104-PL-AIO.trx .... i JEST !!
I od razu czyszczenie NVRAM ... (bo jak tego nie zrobiłem , miał jakieś dziwne ustawienia gdzieniegdzie ...)
Wniosek : w przypadku RT-N16 , 30/30/30 działa nie z guzikiem "restore", ale guzikiem "WPS" .... nie wiem czy to reguła, ale u mnie TO pomogło .... może komuś te moje "doświadczenie" pomoże ...
BTW - ile mozna dać mV w ustawieniu Wifi ? Defaultowo jest 17 (tyle ma oryginalny?) ... ile mozna dać tak bezpiecznie, bez żadnego szaleństwa.
W przypadku lapków na róznym poziomie (na innym pietrze - niżej i wyżej) - anteny dać jakoś pod kątem ?
Jest sens zmienic anteny na jakieś troche wieksze ?
Edytowany przez emer dnia 13-12-2012 06:43
masz racje - ale TAM napisałem, a potem pomyslałem że właściwie TU powinienem "pochwalić się" ...
przepraszam, że znów się powtórzę, ale ...
Ile mozna dać mW w ustawieniu Wifi ? Defaultowo jest 17mW (tyle ma oryginalny?) ... ile mozna dać tak bezpiecznie, bez żadnego szaleństwa.
W przypadku lapków na róznym poziomie (na innym pietrze - niżej i wyżej) - anteny dać jakoś pod kątem ?
Jest sens zmienić anteny na jakieś trochę większe ?
Właśnie przerobiłem ten sam temat co emer.
Zmiana z tomat0 102, na najnowszy FW Asusa. Dziś próba wgrania tomato 104 przez firmware restoration i d... ta sama sytuacja co u kolegi. Dopiero 30/30/30 i wgranie starego FW Asusa pomogło.
Potwierdzam. U mnie było to samo, tzn. guzik WPS, 30/30/30 i pomogło. Ale i tak zostaje przy najnowszym FW z Asusa z iCloudem - na pierwszy rzut oka jest rewelacyjny. No i nie ogranicza mnie, jest telnet
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?