Obecnie są spore skoki prędkości na linii AP1 i AP2 500-1000 KB/s.
Przejrzałem sieć przy AP2 i wybrałem "najczystszy" kanał dla AP1 (co pozwoliło na normalne używanie neta).
Wymiana anteny w AP1 odpada. Routery nie widzą się.
Obecenie AP2 (Sapido RB-1842) ma antenę 3dbi, zastanawiam się czy wymiana jego anteny na antenę o większym zysku (9? 12?) poprawi jakość połączenia na linii AP1-AP2? Czy jest w ogóle sens wydawać kasę?
(myślałem o którejś z tych allegro .pl/listing.php/search?buy=0&change_view=1&description=1&order=d&pay=0&personal_rec=0&string=Omni+12dBi+rp-sma&us_id=1391116)
Bylo juz na forum mowione - taka antena nie ma ani 12dBi ani nawet 9dBi... Smiem powatpiewac czy ma chociaz 6dBi... A czesto okazuje sie ze jest gorzej niz przy dolaczonych do routera/AP.
Opisz dokladniej problem. Jaki dystans? Jakie przeszkody?
P.S. Widzialem juz taka antene co miala ponad 30cm wysokosci... a jak sie ja rozebralo to w srodku drucik ~10cm
Wiem, że trzeba bardzo uważać z zakupem anten na allegro, ale na pierwszy rzut oka to jest chyba porządny sklep (yagi pl).
Problemu jako takiego nie ma, ogólnie to jestem nawet zadowolony jak to działa. Chodzi o to, że zdarzają się spadki przy pobieraniu. , na lapku (to ten 'komp' za switchem) sprawdzane w różne dni i jest średnia 4-5 MB/s DL ~1,5MB/s UL, ping 20-50 ms. Łącze ma DL do 15 MB/s, więc zastanawiałem się czy wymiana anteny w AP2 na mocniejszą dookólną cokolwiek da.
Odległość - nigdy nie umiałem szacować - po drugiej stronie ulicy, za jednym rzędem domków (AP2 na wysokości dachów/minimalnie powyżej linii dachów, w oknie).
Przeszkody to ze 2-3 ściany.
Zdjęcie routera z parapetu i postawienie go 30-40 cm niżej przy samej ścianie = brak połączenia.
Edytowany przez fisty dnia 11-09-2012 14:36
AP1 i AP2 stoja przy oknach tak? Przy czym nie maja bezposredniej widocznosci?
Co do anten - sklep moze tak, ale to zalezy od producenta - byl na forum temat w ktorym mowilismy o jakims Edimaxie - producent na swojej stronie sam podawal 2 rozne wartosci, a przy tym dlugosc anteny wskazywala na cos jeszcze innego. 12dBi - antena musiala by miec chyba z metr - matematyki i fizyki nie przeskoczymy tutaj.
Zastanawiam sie czy nie lepiej kupic ze 2 antenki (np panelowe, sektorowe, whatever) na kablu ze zlaczem rp-sma i wyrzucic je na zewnatrz, za okno. Na pewno da to wiecej niz taki "kijek", ktorym mozna sie conajwyzej podrapac po plecach. Ale i cena bedzie wieksza. Czy jest sens? 15mbps to max 1920KiB/s... niech bedzie w zaokragleniu 2MiB/s. Mowisz ze masz 4-5MiB/s - wiecej wiec i tak nie bedzie. Co do wysylania ... Moze by sie cos poprawilo troszke, ale i tak masz pewnie lacze asymetryczne.
Ping troche dziadowady, ale jak pakiety nie gina, to nie wiem czy lepsza antena cos by tu zmienila (cos pewnie tak, pytanie w jakim stopniu?). To troche jak wrozenie z fusow, nikt nie widzi realnej sytuacji, jaki to budynek, czy obity blacha czy nie, w jakiej odleglosci, czy jest mozliwosc wejscia na dach i postawienia tam anteny...
Powiem jedno - zrobic sie pewnie da - pytanie czy Cie stac, czy Ci sie chce i czy warto
Nie. AP1 w stylu " w pokoju na szafce, za ścianą", tylko AP2 w oknie. Możliwość wymiany anteny tylko w AP2 (zamiana miejscami AP też odpada). Po prostu zastanawiałem się czy wymiana anteny w nim na mocniejszą dookólną (może za kilka miesięcy będę się wyprowadzał, więc inne potem mi się nie przydadzą) da jakieś zauważalne efekty.
Może router AP2 jest jakiś mało czuły , niedługo sprawdzę jak się sprawuje wr850g z tomato, bo na razie zostawiłem go u kogoś.
Z tego co piszesz wynika, że jest tak jak myślałem - zmiana anteny tylko w kliencie AP nie daje wiele, a na pewno nie przy budżecie wynoszącym kilkadziesiąt zł.
Dzięki za radę.
Pamietaj ze trzeba miec zasieg... Antena moze miec wiekszy zysk, wiec polaczenie moze byc bardziej stabilne, miec lepsza jakosc - ale do tego potrzeba tez odpowiedniej mocy nadawczej / anteny po 2 stronie. Jeszcze jak piszesz ze stoi w szafie gdzies... Wybacz, ale sciany skutecznie oslabiaja sygnal.
Na mysl przychodza mi pomysly ludzi odnosnie DVB-T. Antenka 3dBi zysku, d otego mega wzmacniacz 40dBi... Tylko ze z pustego i Salomon nie naleje
Bynajmniej ja nie podejme sie doradzania w tym temacie, bo wg mnie niewiele to da, jesli w ogole bedzie jakas widoczna roznica na plus (zawsze moze byc gorzej).
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?