22 Listopada 2024 20:33:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.142.156.58
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Wymiana anteny klienta - poprawa odbioru?
fisty
Witam,
sieć:
internet --- AP1 -- wifi -- AP2 -- rj45 -- switch -- komp

Obecnie są spore skoki prędkości na linii AP1 i AP2 500-1000 KB/s.
Przejrzałem sieć przy AP2 i wybrałem "najczystszy" kanał dla AP1 (co pozwoliło na normalne używanie neta).
Wymiana anteny w AP1 odpada. Routery nie widzą się.
Obecenie AP2 (Sapido RB-1842) ma antenę 3dbi, zastanawiam się czy wymiana jego anteny na antenę o większym zysku (9? 12?) poprawi jakość połączenia na linii AP1-AP2? Czy jest w ogóle sens wydawać kasę?

(myślałem o którejś z tych allegro .pl/listing.php/search?buy=0&change_view=1&description=1&order=d&pay=0&personal_rec=0&string=Omni+12dBi+rp-sma&us_id=1391116)
Motka WR850G v2

belliash
Bylo juz na forum mowione - taka antena nie ma ani 12dBi ani nawet 9dBi... Smiem powatpiewac czy ma chociaz 6dBi... A czesto okazuje sie ze jest gorzej niz przy dolaczonych do routera/AP.

Opisz dokladniej problem. Jaki dystans? Jakie przeszkody?

P.S. Widzialem juz taka antene co miala ponad 30cm wysokosci... a jak sie ja rozebralo to w srodku drucik ~10cm Grin
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

fisty
Wiem, że trzeba bardzo uważać z zakupem anten na allegro, ale na pierwszy rzut oka to jest chyba porządny sklep (yagi pl).

Problemu jako takiego nie ma, ogólnie to jestem nawet zadowolony jak to działa. Chodzi o to, że zdarzają się spadki przy pobieraniu. , na lapku (to ten 'komp' za switchem) sprawdzane w różne dni i jest średnia 4-5 MB/s DL ~1,5MB/s UL, ping 20-50 ms. Łącze ma DL do 15 MB/s, więc zastanawiałem się czy wymiana anteny w AP2 na mocniejszą dookólną cokolwiek da.

Odległość - nigdy nie umiałem szacować - po drugiej stronie ulicy, za jednym rzędem domków (AP2 na wysokości dachów/minimalnie powyżej linii dachów, w oknie).
Przeszkody to ze 2-3 ściany.
Zdjęcie routera z parapetu i postawienie go 30-40 cm niżej przy samej ścianie = brak połączenia.
Edytowany przez fisty dnia 11-09-2012 14:36
Motka WR850G v2

belliash
Czekaj, czekaj...

AP1 i AP2 stoja przy oknach tak? Przy czym nie maja bezposredniej widocznosci?

Co do anten - sklep moze tak, ale to zalezy od producenta - byl na forum temat w ktorym mowilismy o jakims Edimaxie - producent na swojej stronie sam podawal 2 rozne wartosci, a przy tym dlugosc anteny wskazywala na cos jeszcze innego. 12dBi - antena musiala by miec chyba z metr - matematyki i fizyki nie przeskoczymy tutaj.

Zastanawiam sie czy nie lepiej kupic ze 2 antenki (np panelowe, sektorowe, whatever) na kablu ze zlaczem rp-sma i wyrzucic je na zewnatrz, za okno. Na pewno da to wiecej niz taki "kijek", ktorym mozna sie conajwyzej podrapac po plecach. Ale i cena bedzie wieksza. Czy jest sens? 15mbps to max 1920KiB/s... niech bedzie w zaokragleniu 2MiB/s. Mowisz ze masz 4-5MiB/s - wiecej wiec i tak nie bedzie. Co do wysylania ... Moze by sie cos poprawilo troszke, ale i tak masz pewnie lacze asymetryczne.

Ping troche dziadowady, ale jak pakiety nie gina, to nie wiem czy lepsza antena cos by tu zmienila (cos pewnie tak, pytanie w jakim stopniu?). To troche jak wrozenie z fusow, nikt nie widzi realnej sytuacji, jaki to budynek, czy obity blacha czy nie, w jakiej odleglosci, czy jest mozliwosc wejscia na dach i postawienia tam anteny...

Powiem jedno - zrobic sie pewnie da - pytanie czy Cie stac, czy Ci sie chce i czy warto Wink

fisty
Nie. AP1 w stylu " w pokoju na szafce, za ścianą", tylko AP2 w oknie. Możliwość wymiany anteny tylko w AP2 (zamiana miejscami AP też odpada). Po prostu zastanawiałem się czy wymiana anteny w nim na mocniejszą dookólną (może za kilka miesięcy będę się wyprowadzał, więc inne potem mi się nie przydadzą) da jakieś zauważalne efekty.
Może router AP2 jest jakiś mało czuły Wink, niedługo sprawdzę jak się sprawuje wr850g z tomato, bo na razie zostawiłem go u kogoś.

Z tego co piszesz wynika, że jest tak jak myślałem - zmiana anteny tylko w kliencie AP nie daje wiele, a na pewno nie przy budżecie wynoszącym kilkadziesiąt zł.
Dzięki za radę. Smile
Motka WR850G v2

belliash
Pamietaj ze trzeba miec zasieg... Antena moze miec wiekszy zysk, wiec polaczenie moze byc bardziej stabilne, miec lepsza jakosc - ale do tego potrzeba tez odpowiedniej mocy nadawczej / anteny po 2 stronie. Jeszcze jak piszesz ze stoi w szafie gdzies... Wybacz, ale sciany skutecznie oslabiaja sygnal.

Na mysl przychodza mi pomysly ludzi odnosnie DVB-T. Antenka 3dBi zysku, d otego mega wzmacniacz 40dBi... Tylko ze z pustego i Salomon nie naleje Wink
Bynajmniej ja nie podejme sie doradzania w tym temacie, bo wg mnie niewiele to da, jesli w ogole bedzie jakas widoczna roznica na plus (zawsze moze byc gorzej).

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 81

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,290,090 unikalnych wizyt