Witam serdecznie,
słuchajcie mam problem jaki router wybrać.
Obecnie posiadam WRT54GL z Tomato i chyba już powoli sprzęt nie daje rady.
Posiadam internet od UPC (120Mb), do tego po ethernecie podpięty jest do routera serwer, który ściąga torrenty, udostępnia filmy i muzykę. To wszystko jest rozsyłane do wielu klientów: 4 laptopy, 3 smartfony, 2 tablety, drukarka (to wszystko raczej na małym obszarze).
Problem jest taki, że kiedy używam obok siebie laptopa (np. strumieniowanie wideo z mojego serwera) i tabletu (pobieram plik z internetu) to na laptopie wideo przycina, są artefakty, itd. Również zauważyłem znaczny spadek prędkości, kiedy kilka urządzeń korzysta jednocześnie.
Co polecicie żeby można było swobodnie korzystać z serwera, z pełną prędkością plus do tego komfortowo z internetu. Serwer obsługuje gigabit, kilka urządzeń również 5GHz.
Podobają mi się WNR3500L lub RT-N16, ale z drugiej strony zastanawiam się, czy nie użycie E3000 i jego DualBand by nie pomogło?
Pewnie ze by pomoglo - uzycie kazdego innego z wiekszym taktowaniem procka. Twoj obecny router jest za slaby na takie łącze. Poza tym nie bierz e3000 jest stanowczo za gorący. Grzeje sie nak dobry geforce sprzed 3-4 lat najlepiej poszukaj wndr3400 jesli zalezy ci na tomato (nie ma gigabita) lub wndr3700v2 jesli poradzisz sobie z gargoyle. Oba maja dual band. Albo wyklucz drugie pasmo i kup wnr3500l v2 lub rt-n16 (w zaleznosci czy rezydujesz w mieszkaniu czy w domu).
Albo idz na całość i wez rt-n66u.bezkompromisowe rozwiazanie drenujace kieszeń ale zapewniajace spokoj posiadania ja go mam na 100mbit wlasnie z dedykowanym itx'em do torentow i hula jak dziki
Taki RT-N66U to już zbytek łask dla mnie? Trochę drogi, ale szukam czegoś co zapewni mi stabilne i szybkie połączenie na lata szczególnie, że kupuję TV z wifi i będę chciał FullHD strumieniować.
Raczej zależy mi na Dual band i Gigabit. Poczytałem o wndr3700v2, cena też fajna. Lubię tomato, ale nie jest mi niezbędne do życia. Nie korzystałem z gargoyle do tej pory, ale poradzę sobie.
Taki RT-N66U to już zbytek łask dla mnie? Trochę drogi, ale szukam czegoś co zapewni mi stabilne i szybkie połączenie na lata szczególnie, że kupuję TV z wifi i będę chciał FullHD strumieniować.
Raczej zależy mi na Dual band i Gigabit. Poczytałem o wndr3700v2, cena też fajna. Lubię tomato, ale nie jest mi niezbędne do życia. Nie korzystałem z gargoyle do tej pory, ale poradzę sobie.
no i zachęciłeś mnie do N66U...
up tp you... jeśli jesteś w stanie tyle zapłacić na naprawdę warto...
tak jak pisałem - spokój posiadania... ja nie mam z nim zadnych problemów...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?