22 Listopada 2024 21:01:38
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.14.209.100
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Pozostałe
 Drukuj wątek
Jaki router do UPC 50Mb
tdoman
Witajcie,

Od niedawna korzystam z łącza 50Mb z UPC i stanąłem przed koniecznością wymiany routera. Do tej pory korzystałem z D-Linka DI-524, no ale sprzęt nienowy i dodatkowo nie radzi sobie chyba za dobrze z żelbetem - dosyć ciężko się połączyć przez 2 ściany, poza tym często zrywa i później trzeba go resetować (być może jakiś mój błąd w konfiguracji), co robi się upierdliwe.

Ponieważ mieszkam w bloku i jest trochę sieci na paśmie 2.4, rozglądam się za routerem dual band - nie wiem czy słusznie, może wystarczy jakiś dobry router jednozakresowy? Priorytetem jest dla mnie stabilny i mocny sygnał wifi, który dobrze poradzi sobie z dwiema, lub nawet trzema ścianami w żelbecie. Transfer nie musi być gigantyczny, nie pcham wielkich plików między komputerami ani nie gram online, używam łącza tylko do przeglądania stron, czasem do ściągnięcia czegoś większego, ale sporadycznie. Nie musi to być router gigabitowy, po LAN nie mam nic podłączonego, natomiast chciałbym mieć dobrej jakości wifi - teraz łączą się dwa notebooki (w najbliższym czasie dojdzie pewnie trzeci), PS3 i drukarka, a sporadycznie również telefony czy tablet. Mile widziane USB dla dzielonego dysku, ale nie jest warunkiem koniecznym.

Jeżeli chodzi o budżet - nie jest nieograniczony, ale mogę zapłacić sporo, jeżeli router starczy na kilka lat. Powiedzmy, że górna granica to 650 zł, z mojego googlania wynika że mieści się w tej cenie większość routerów przeznaczonych do domu - ale też nie udało mi się wyszukać jednoznacznego faworyta. Nie da się ukryć że chętnie zszedłbym z ceną niżej - nie chcę przepłacać za funkcje, z których nie skorzystam.

W notebookach mam karty sieciowe Intel WiFi Link 5100 AGN oraz Realtek RTL 8192e wireless lan 802.11n pci-e nic - pierwsza z nich ma jakieś ustawienia dla pasma 5GHz, ale druga chyba nie - na stronie Realteka znalazłem jakieś mętne info o konieczności sparowania jej z innym urządzeniem - czy będę musiał je wymieniać aby w pełni wykorzystać ewentualne możliwości nowego routera? Co siedzi w PS3 - niestety nie wiem.

Z góry dzięki za ewentualne porady,
td

piotrg
Asus RT-N66U
http://www.openlinksys.info/forum/vie...d_id=14360
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

tdoman

tak, ja go też wygooglałem i w sumie stąd moja górna granica cenowa, natomiast waham się bo niestety powtarzają się narzekania na stabilność pracy (również w podlinkowanym teście, podobnie w opiniach na ceneo i na innych forach) - a stabilność i niezawodność to coś na czym najbardziej mi zależy - chybaby mnie trafiło jakbym musiał ręcznie resetować nawet co parę dni router za 600 zeta...

td

buniaczek

Cytat

tdoman napisał(a):

tak, ja go też wygooglałem i w sumie stąd moja górna granica cenowa, natomiast waham się bo niestety powtarzają się narzekania na stabilność pracy (również w podlinkowanym teście, podobnie w opiniach na ceneo i na innych forach) - a stabilność i niezawodność to coś na czym najbardziej mi zależy - chybaby mnie trafiło jakbym musiał ręcznie resetować nawet co parę dni router za 600 zeta...

td

Jak się pracuje na niestabilnym sofcie to takie rzeczy się zdarzają ;]
Najlepiej zapodać tomato i jedziesz dopóki Ci zasilanie nie padnie w domu ;]
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

anonim747874734
Jakie nie stabilne działanie na rt-n66u żeś wygooglowal? Kompletne bzdury... Obecnie żaden z fw nie jest nie stabilny. Nawet tomato jest juz stabilne jak skala. Poza wykresami pasma Smile

Druga sprawa - nie musisz go kupować. Są inne które kosztują mniej a mają takie lub zbliżone funkcje.. Jest u nas nawet temat z zestawieniem maszynek pod tomato.

tdoman

Cytat

house napisał(a):

Jakie nie stabilne działanie na rt-n66u żeś wygooglowal? Kompletne bzdury...

a daleko szukać - wnioski z podlinkowanego wyżej testu na tym forum, cytuję:

Minusy:
- oprogramowanie wymaga jeszcze dopracowania
- problemy ze stabilną pracą przy ustawieniu 40MHz na paśmie 2,4GHz pomimo zastosowania rekomendowanej karty WiFi

bzdury?

td

anonim747874734

Cytat

tdoman napisał(a):

Cytat

house napisał(a):

Jakie nie stabilne działanie na rt-n66u żeś wygooglowal? Kompletne bzdury...

a daleko szukać - wnioski z podlinkowanego wyżej testu na tym forum, cytuję:

Minusy:
- oprogramowanie wymaga jeszcze dopracowania
- problemy ze stabilną pracą przy ustawieniu 40MHz na paśmie 2,4GHz pomimo zastosowania rekomendowanej karty WiFi

bzdury?

td

no pewnie że bzdury...
wpadasz ... czytasz test z marca i sugerujesz się premierową recenzją przeprowadzoną na starej wersji FW 3.0.0.3.108 ( looknij sobie na stronie producenta historię OFW : http://support.asus.com/Download.aspx...9&p=11&s=2 ).
Poza tym jestem jedynym który używa OFW i bardzo sobie chwalę (może nie do końca OFW bo używam moda od merlina). Poza tym skoro jesteś na OL to przede wszystkim powinieneś się zaintersować Tomato (a to już zupełnie inna bajka)...
Od fabrycznego FW masz stronę producenta, ale wiadomo ile "charakterów" tyle opinii...
zadaj sobie trud i przeczytaj w całości wątek który zacytowałeś wtedy nie będziesz kierował się pierwszym info które zobaczysz.

A gdybyś zadał sobie jeszcze większy trud i zamiast oczekiwać odpowiedzi podanej na tacy poczytał sobie temat o którym wspomniałem wcześniej :
http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=12779
to byłbym wdzięczny za nie wałkowanie kolejnego tematu typu "co do czego i za ile"... Smile
Edytowany przez anonim747874734 dnia 06-09-2012 10:03

tdoman

Cytat

maxikaaz napisał(a):

Kup RT-N16.
Przyzwoity sygnał radia, zewnętrzne odkręcane anteny...
Router stabilny, wydajny, świetnie oprogramowany, w zastosowaniach o których piszesz sprawdzi się bez problemu.

wszystko to prawda, ale mam jedną wątpliwość - czy brak pasma 5GHz nie jest problemem? przed chwilą sprawdziłem - inSSIDer pokazuje mi 11 sieci WiFi w paśmie 2.4 - może jednak warto wejść w duala? z drugiej strony czytałem gdzieś że pasmo 5GHz jest dosyć czułe na przeszkody, u mnie jest trochę ścian, sam już nie wiem...

td

anonim747874734

Cytat

tdoman napisał(a):
wszystko to prawda, ale mam jedną wątpliwość - czy brak pasma 5GHz nie jest problemem? przed chwilą sprawdziłem - inSSIDer pokazuje mi 11 sieci WiFi w paśmie 2.4 - może jednak warto wejść w duala? z drugiej strony czytałem gdzieś że pasmo 5GHz jest dosyć czułe na przeszkody, u mnie jest trochę ścian, sam już nie wiem...

td

forum.android.com.pl/images/smilies/facepalm.gif
poczytaj to co poleciłem ci wyżej...

shibby
to ja moze zapukam z mowiną: odlaliłem tomato na WNDR3400 v1 Grin
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

buniaczek

Cytat

shibby napisał(a):

No to pięknie się dzieje Smile
Więc można chyba powiedzieć że WNDR3400 to taki WNR3500L v1 + drugie pasmo Wink
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

shibby
dokładnie tak Smile

anonim747874734

Cytat

buniaczek napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):

No to pięknie się dzieje Smile
Więc można chyba powiedzieć że WNDR3400 to taki WNR3500L v1 + drugie pasmo Wink

no tak, ale zabecelować za niego trzeba... dla mnie cena nie jest aktrakcyjna...

shibby
house tylko ze jaki inny router dual-band w tej cenie dostanies? WNDR3400 mozna miec za 320-330zł brutto co nie uwazam za wygorowana kwote jezeli ktos bardziej potrzebuje 5Ghz niż np gigabit. W sumie z routerów na tomato nie bedzie on mial alternatywy w swojej klasie.

piotrg
nie taki znowu drogi - 165 zeta
http://allegro.pl/router-netgear-wndr...89286.html
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

anonim747874734

jedna aukcja, pewnie takie same jak tanizna z kompranetu Smile
http://allegro.pl/listing.php/search?...g=wndr3400

Połączony z 07 wrzesień 2012 06:52:21:

Cytat

shibby napisał(a):
house tylko ze jaki inny router dual-band w tej cenie dostanies? WNDR3400 mozna miec za 320-330zł brutto co nie uwazam za wygorowana kwote jezeli ktos bardziej potrzebuje 5Ghz niż np gigabit. W sumie z routerów na tomato nie bedzie on mial alternatywy w swojej klasie.

jak ktoś potrzebuje i dualband i gigabit to w tej cenie dostanie : http://allegro.pl/listing.php/search?...g=wndr3700

Połączony z 07 wrzesień 2012 06:52:21:

Cytat

shibby napisał(a):
W sumie z routerów na tomato nie bedzie on mial alternatywy w swojej klasie.

to prawda, tutaj wyborem będzie jedynie FW, ale myślę się ,że "zieloni" wezmą 3400 i "pro's" pójdą w stronę 3700 Smile
Edytowany przez anonim747874734 dnia 07-09-2012 08:03

shibby
atheros jest ogolnie tanszy. To tak jakby porownywac Linksysa E3000 lub (swego czasu) WNR3500L v1 a TP-Linka 1043nd Smile

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 75

· Użytkowników online: 1
kobrawerde

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,292,208 unikalnych wizyt