22 Listopada 2024 18:10:24
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.217.118.7
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj wątek
Router z Gigabit i N
RufuS
Witam,
Pilnie poszukuję w miarę taniego routera spełniającego wymagania:
- WiFi N
- porty Gigabit
- zasięg i stabilność na poziomie WRT54GL
- jak najniższa cena (do 200zł)

Z routera korzystać będą (net 24mbit):
- 2 PC po kablu
- dysk sieciowy Zyxel NSA310
- player Xtreamer Sidewinder po kablu
- 2 laptopy wifi
- telewizor z wifi

NSA310 pracujący jako media storage (dostęp TV przez DLNA) + backup najważniejszych danych z jednego PCeta.

Mam stałe IP w Vectrze i chciałbym zrobić porządną sieć domową. Tak, żeby każde urządzenie miało na stale przydzielone IP wewnątrz sieci. Moja wiedza na ten temat jest szczątkowa - moglibyście polecić jakiś dobry artykuł/tutorial jak to zrobić.

Z góry dziękuję! Smile

buniaczek
Do 200PLN-ów to jedynym spełniającym Twoje wymagania urządzeniem jest Netgear WNR3500L (od Kompranet-u) - cena 159PLN.
Drugą opcją jest kupienie nowego sprzętu Netgear WNR3500L v2 (ale tutaj musisz dorzucić jakieś 50PLNów) - tyle że zyskujesz zupełnie lepszy sprzęt Smile
Tutaj znajdziesz porównanie i zestawienie ruterów.
Jak już zaopatrzysz się w jeden z nich polecam wrzucić na pokład tomato i bez problemu będziesz mógł zrealizować wszystko o czym piszesz wyżej.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

RufuS
Dobra, zainwestuję w tego WNR3500L v2, nie jest to jakaś kosmiczna cena.

A jeszcze tak odnośnie drugiej części mojego postu (trochę odejdę od tematu wyboru routera). Może od początku wszystko wyjaśnię, bo chciałbym się czegoś nauczyć:

1)
Aktualnie Xtreamer (z dyskiem zewnętrznym podpiętym do USB) podłączony jest do routera. Przy każdym włączeniu router przydziela mu inne IP (odpowiada za to funkcja DHCP ?), przez co nie mogę go 'na stałe' zmapować w Win7 (jak zmieni się IP to trzeba na nowo go wyszukiwać).

Planuję zakup NSA310 (bo transfer między Xtreamerem jest strasznie wolny /3-7 MB/, no i potrzebuję DLNA do TV), chciałbym przydzielić mu na stałe IP. Jak to później zrobić w tym Tomato? Wink Coś tam wiem na temat IP, masek podsieci itp, ale bez tutka nie dam rady.

2)
Z recek wynika, że NSA310 potrafi zapewnić transfer na poziomie 30-40 MB/s. Co jeśli nie mam w tej chwili wewnętrznego dysku twardego? Jeżeli podłączyłbym do Zyxela tylko zewnętrzny dysk USB to na jakie transfery mogę liczyć? (na pewno będą ograniczone przez możliwości USB2, ale czy będzie lepiej niż na Xtreamerze)?

buniaczek
AD1. W Tomato jest taka fajna funkcja która zwie się Static DHCP - wpisujesz adres MAC urządzenia a potem IP jakie powinien on dostać za każdym razem Smile - problem solved Smile

Tomato ma też wbudowany serwer DLNA - ale nie wiem jak działa bo się nigdy nie bawiłem.

AD2. Ja osobiście nie potrafię Ci odpowiedzieć na to pytanie i obawiam się że nikt nie będzie mógł tego zrobić.. Jedyna opcja to zbadanie tego empirycznie..
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||

RufuS
No to bułka z masłem Grin Dzięki!

Czyli kupię teraz Netgeara, podepnę do niego dysk USB i potestuję to DLNA w Tomato. Jak nie będzie śmigać to dopiero wtedy będę kombinował z NSA310.

buniaczek
Ale od tomato też nie oczekuj szczególnie wysokich transferów. Wszystko zależy od tego jaki masz system plików na dysku (najlepiej ext2/ext3 - dzięki temu osiągniesz lepsze wyniki)

Dudzio
Jakich transferów można się spodziewać z wersji v2?
jest jakaś różnica względem v1?
- MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN
- Tplink 1043ND + Attitude Adjustment -
- Netgear WNR3500L + Tomato

buniaczek
Odpowiem Ci linkując test kolegi @shibby (sekcja: pomiary)

RufuS
Dostałem wczoraj Netgeara i jestem trochę rozczarowany. Zasięg jest fatalny! W miejscach w których WRT54GL zapewniał komfortowy dostęp do neta, Netgear zapewnia jedynie szczątkowy (na poziomie 800kbit/s). Co więcej, Linksysa miałem schowanego głęboko w szafce pod telewizorem, a WNR jest na razie na 'otwartej' półce.

Da się jakoś w opcjach Tomato to poprawić?

arteq
WR1043ND i tyle w temacie
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

buniaczek

Cytat

RufuS napisał(a):

Dostałem wczoraj Netgeara i jestem trochę rozczarowany. Zasięg jest fatalny! W miejscach w których WRT54GL zapewniał komfortowy dostęp do neta, Netgear zapewnia jedynie szczątkowy (na poziomie 800kbit/s). Co więcej, Linksysa miałem schowanego głęboko w szafce pod telewizorem, a WNR jest na razie na 'otwartej' półce.

Da się jakoś w opcjach Tomato to poprawić?

Tego już nie poprawisz... Jedyną opcją jest kombinacja z ustawieniem rutera odpowiednio (musi stać pionowo oraz możesz pokombinować z miejscem w którym obecnie stoi).

RufuS
Kurcze, coś jest nie tak. Siedzę metr od routera i speedtest po wifi pokazuje:
Down: 0.58 Mbps
Up: 2.09 Mbps

Moje łącze to 24/2. WTF? Shock

buniaczek
Napisz pierwsze jaki soft masz w tym ruterze

RufuS
Przed chwilą na nowo wgrałem Tomato by Shibby: tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--100-AIO (z opcją wyczyszczenia NVRAMu)

Jedyne co zmieniłem to ustawienia WiFi:
http://i.imgur.com/1Wqba.png

Cała reszta domyślna. Siedzę metr od routera z netbookiem (karta wifi N Broadcoma). Speedtest.pl pokazuje:
Down: 0.12 Mbps
Up: 2.01 Mbps
Ping: 34

Nie wiem, może jakiś problem z szyfrowaniem...

buniaczek
1. A jak sprawa wygląda na kablu? Jest coś lepiej?
2. Sprawdź jeszcze na stronie http://speedtest.net/
3. Spróbuj zmienić kanał na inny niż 6

RufuS
Dobra, zmieniłem na inny kanał i śmiga. Dziwna sprawa.
Kurcze, ten zasięg... nie satysfakcjonuje mnie. Pytanie tylko, czy TPLink byłby pod tym względem lepszy? Niby ma 3 zewnętrzne anteny (Linksys tylko 2), ale to chyba różnie bywa.

jack78
Ja wczoraj w swoim Netgearze wyprowadziłem na zewnątrz pigtaile pod zewnętrzne antenki. Sprawa o tyle prosta że wersja v2 ma wenętrzne antenki na złącza uFl, a nie jak jego poprzednik wytrawione ścieżki w laminacie.
Siła sygnału na lapku wzrosła o jakieś 6dBi.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

buniaczek

Cytat

RufuS napisał(a):

Dobra, zmieniłem na inny kanał i śmiga. Dziwna sprawa.
Kurcze, ten zasięg... nie satysfakcjonuje mnie. Pytanie tylko, czy TPLink byłby pod tym względem lepszy? Niby ma 3 zewnętrzne anteny (Linksys tylko 2), ale to chyba różnie bywa.

Nie dziwna tylko tak się dzieje gdy w okolicy lata dużo sieci na tym samy kanale.
Z zasięgiem tak już jest - lubi płatać figle i sprzęt sprzętowi nigdy nie równy.
Masz trzy opcje:
- jeśli kupiłeś sprzęt przez net to masz szanse na jego zwrot pod warunkiem że nie zerwałeś ofoliowania itp.
- pomyśl o tym co napisał kolega wyżej - wyprowadzenie anten (opisane gdzieś w necie - tutaj na forum znajdziesz link do instrukcji)
- pomyśl nad zmianą lokalizacji rutera - czasem przestawienie go w inne miejsce lub umieszczenie wyżej pomaga

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 96

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,277,654 unikalnych wizyt