Witam
Ostatnio zmieniłem internet z UPC na Vectre 24/64 mb i od razu wymieniłem router na Netgear WND3500L v2
W "prezencie" od Vectry dostałem modem razem z routerem Wifi thomson twg870 i tu pojawiło się problemów kilka
Po pierwsze nie mogę połączyć się z tym modemem ani przez Wifi ani bezpośrednio przez Kabel
Z tego co się dowiedziałem tylko operatorzy Vectry mają dostęp do tego cudu więc dałem sobie spokój z wyłączeniem wifi z vectry
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł prosze o info
Drugi problem jest poważniejszy i dotyczy prędkości
W dzień wszystko jest ok prędkość około 20 mb, wieczorem powinno być 64 a jest nadal tylko 20 mb a co dziwne i to mnie martwi najbardziej w nocy na routerze Netgear prędkość spada do 0,7 - 1 mb po wifi a jak przełącze się na router vectry prędkość liczona w podobnym czasie jest 17 mb
Czy ktoś może mi pomóc ? dlaczego na jednym routerze prędkość jest zaledwie 1 mb a na drugim prawie normaleni około 17 mb
Tak dzieje się tylko wieczorami kiedy prędkość powinna być 2,5 szybsza
Z góry dziękuję za okazaną pomoc
Pozdrawiam
Twins
Ps
Wyniki Modem Vectry po wifi
http://www.speedtest.net/result/2071492813.png
Wyniki Modem Netgear
http://www.speedtest.net/result/2071494447.png
Witam, miałem tak samo, tyle że z router WNR3500Lv1, musisz przejść się do biura obsługi lub do nich zadzwonić i poprosić aby przestawili Ci w ich modemie Wi-Fi z funkcji routingu na zwykły modem. Ich modem dalej będzie nadawał Wi-Fi, ale co najważniejsze pełna moc pójdzie rj45 do Twojego routerka. Poza tym jak Ci przełącza na funkcje modemu to od razu będziesz miał publiczne IP. Pozdrawiam.
Poza tym jak Ci przełącza na funkcje modemu to od razu będziesz miał publiczne IP
Zapomniałeś dodać, że IP publiczne w Vectrze jest płatne 5zł/miesięcznie. A z resztą się zgadzam.
Edit: Mam teraz problem z połaczeniem ruotera. W Vectrze przypisany mam IP publiczne do karty w komputerze. Gdy podłaczam modem od Vectry, modem ten sam pobiera IP i umternet smiga. Gdy podłacze kabel przez WAN do routera a potem do komputera to netu nie ma. Czy może byc tak, ze IP jest przypisane do MACA karty w komputerze i przez to nie mogę puścić sygnału przez router.
Mam nadzieje, ze jakos to dobrze opisałem :|
Edytowany przez kaliniak75 dnia 02-09-2012 18:20
Kaliniak75 niestety mylisz się, gdyż 5zł/msc to jest opłata za stałe IP a nie publiczne. Publiczne IP (zewnętrzne) jest za darmo w pakiecie. Co do opisanego przez Ciebie problemu to u Ciebie jest w tym problem, że kiedyś podpisując umowę trzeba było podać adres MAC urządzenia końcowego co w tym wypadku musi być u Ciebie PC, wystarczy zadzwonić do Vectry i powiedzieć im, że Twoim urządzeniem końcowym jest ich modem z którego idzie RJ45 do routera. Pozdrawiam.
Kaliniak75 niestety mylisz się, gdyż 5zł/Msc to jest opłata za stałe IP a nie publiczne. Publiczne IP (zewnętrzne) jest za darmo w pakiecie
To dziwne, na umowie mam jak byk, IP stałe publiczne i takie właśnie mam dodane do mojego MAC karty sieciowej w komputerze. Adres ten jest widoczny po wpisaniu IPCONFIG.
Cytat
Co do opisanego przez Ciebie problemu to u Ciebie jest w tym problem, że kiedyś podpisując umowę trzeba było podać adres MAC urządzenia końcowego co w tym wypadku musi być u Ciebie PC, wystarczy zadzwonić do Vectry i powiedzieć im, że Twoim urządzeniem końcowym jest ich modem z którego idzie RJ45 do routera.
No dobrze, czyli jeśli zrobię taką operację to będę miał stałe publiczne IP na routerze. Dobrze rozumiem!? A co z przekierowaniem portów na P2P, da się to zrobić z poziomu ustawień routera?
Edytowany przez kaliniak75 dnia 03-09-2012 04:19
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?