Mam taki problem. Korzystam w domu z urządzenia linksys W200G (modem i router w jednym). Mam duży dom, w tej chwili zasięg potrzebny jest w jeszcze jednym pomieszczeniu. Chodzi mi o przedłużenie sygnału. Jaki router do tego kupić?
Pisze router, ponieważ chciałbym, żeby urządzenia domowe pobierały sobie sygnał właśnie z tego urządzenia, które ma lepszy zasięg. Nie wiem, czy ustawienie urządzenia w tryb repeater jest odpowiednim rozwiązaniem?
Jakie urządzenie dokupić do celów, które podałem powyżej? Mam zaufanie do firmy TP LINK, co z niej polecicie?
A masz możliwość poprowadzenia kabla od Linksysa do nowego urządzenia??
Wolałbym nie ciągnąc żadnych kabli. Sprzęt będzie stał albo piętro nad piętrem, albo po skosie. O ile w pierwszym przypadku jeszcze jakoś kable logicznie dałoby się poprowadzić, to po skosie juz nie ma mowy... Także tylko łącznośc po WiFi...
Shibby, dzięki za artykuł. Jeśli nie będzie innych propozycji, to rozważę tego drugiego asusa, bo mam już jeden router bez wykręcanej anteny, drugi raz już nie popełnię tego błędu. Jednak jakoś nie mam przekonania do sprzętu asusa. Owszem, nie mam podstaw, żeby mówić, że jest zły, ale nie uzywałem go nigdy.
Miałem zaś raz w domu AP TL WR543G i jego zasięgi mnie totalnie zaskoczyły. Bez anteny kierunkowej zbierał zasięg z domu oddalonego o 250 metrów, gdzie pociągnięta jest dookólna antena. A nie widział jej bezpośrednio. Jednak nie ma on repetera, a nie wiem, czy da sie na nim ustawić AP clienta i Ap jednocześnie. Zresztą, z tego co się orientuję, to nie jest to zbyt dobre rozwązanie. A może się mylę???
radio w wr543 działa tylko jako ap router albp wisp client router, nie posiada repeatera. routery asusa to klasa sama w sobie, polecam . jeśłi chcesz mieć po wifi to możesz użyć apeka z trybem universal repeater jak np ovis 5460 czy jakiś inny tp-link wa501 .tyle odemnie
pamiętaj tez że spadnie prędkość jeśli dasz repeater
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
w tym wypadku nie, założyłem że mocniej wykorzystujesz sieć wewnętrzną do np przesyłania plików dlna itp , w tym wypadku lajtowo będzie to działać po wds czy repeaterze
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
A jak ustawić WA500G? Wystarczy przestawić tryb na repeater i już? Czy musze zmieniac jeszcze jego IP?
Bo teraz jest tak, że jak zostawie mu (WA500G) ip 192.168.1.1, czyli takie samo jak routera linksys to nie mogę sie do niego dostać, a i linksys go nie widzi jako urządzenia, któremu nadaje IP. a czasami jak którys komp miał połączenie z linksysem a potem z wa500G(repeater) to na sieci jest wykrzyknik i brak łączności?
Więc jak ustawić WA500G, żeby wszystko ładnie hulało?
daj tp-linkowi inne wyższe ip , zaloguj się , wybierz tryb, ustaw klucz, wybierz siec, połączy się i dalej wpisujesz ssida i szyfrowanie i tyle , ma działac
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
Wrrr, no ok. Rozumiem. Ale wcześniej nie zmieniłem ip i zostało 192.168.1.1. I teraz nie wiem, czy przez to, czy przez coś innego, nie moge sie dostac do strony administracji...
Resetowałem, podpinałem sie przez kabel, przez WiFi... I nic. Pudło chodzi, siec niby jest, ale pisze, ze z ograniczeniami...
EDYTKA: Czy jest jakiś inny sposób na zresetowanie tego AP???
Edytowany przez Grrafi dnia 06-07-2012 09:10
na włączonym wetknij mu coś cienkiego w reset na 20s, poczekaj chwilke, ustaw na karcie lan ip 192.168.1.10 maske 255.255.255.0 bez bramy i dobijaj sie na 192.168.1.1 , musi działac
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
Dokładnie tak, jak piszesz, działa, tyle że normalnie jak pójde na innego kompa, gdzie wczesniej nie było grzebane w kartach sieciowych to super chodzi po ipku bez konfiguracji karty. Ale jak mu sie juz grzebnie w ustawieniach, czy to tego Apka czy karty a potem zresetuje, to juz trzeba ustawiac na karcie IP. I tak az do podlaczenia innej sieci. Potem po przerzuceniu znów na apka czasami normalnie wchodzi na przegladarke bez ustawiania sieciowy. Dziwne.
Z innej beczki. Podpiałem do tego apka ciut silniejsza antenkę 5dbi i okazało się, że jak wystawie na parapet toto, to mi łapie sieć z innego domu (równiez moją) oddalonego o 200 metrów. Tam mam dookólną antenę załozoną i jest dużo szybszy net. Sęk w tym, że nie będe trzymał Apka na parapecie za oknem, bo zamoknie i po ptakach.
Odległość dom-dom to ok 200 metrów. Na widoku czubki drzew są i ogólnie nie ma czystego pola. jaka antenkę dorzucić zewnętrzną, żeby ładnie łapała? Bo skoro łapie praktycznie standardowa tego Apka, to teoretycznie powinno złapać wszystko, ale chciałbym mieć płynny sygnał? Panelowa, Yagi? Inna? Jaki producent?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?