Mam mały problem z WRT54GS
Od jakiegoś czasu zwalnia mi internet do nawet 56kbs czyli nic prawie nie działa nie mówiąc już o stronach flash które blokują mi komputer czekając na odpowiedź serwera. Wgrane jest w tej chwili Tomato Firmware v1.28.0006, ale na wcześniejszych wersjach było to samo, wgrałem jedno z nowszych które znalazłem i przy tym zostałem. Moje spostrzeżenia po resetach i ponownych ustawieniach są takie.
- winą spadku prędkości jest to że spora część pakietów nie wraca 20-40 %
inny router który został podpięty do modemu nie wykazywał takich objawów
- zmiana wersji i ponowna konfiguracja pomaga na chwilę 15 minut do kilku godzin, podobny rezultat uzyskuje po wyłączeniu i włączeniu urządzenia
- zmiana zasilacza nie pomaga, dalej to samo
stawiam na problem ze sprzętem a nie oprogramowaniem (czyżby mój routerek się kończył?) , czy coś można na to poradzić czy raczej zmieniać sprzęt
i jeszcze jedno, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi ( z zaleceń ponowna konfiguracja z resetem i czyszczeniem pamięci, zmiana wersji, inny zasilacz, nie pomagają jak już nadmieniłem)
mam nadzieję że ktoś już przerabiał podobny problem i się podzieli spostrzeżeniami
Łącze od TPSA albo już orange - neostrada 1M przez modem Zyxela
Router jest na strychu więc na zimno na pewno nie narzeka, ale nie jest zastawiony ani zabudowany.
Jeśli chodzi o występowanie problemu to WRTka wykorzystuje do rozgłaszania internetu drogą radiową, ale z tego co zauważyłem teraz i czego nie zauważyłem wcześniej to problem jest z wyjściem po kablu bo sam router mi odpowiada a nie wracają pakiety od modemu i tu sprawdziłem wszystkie porty na każdym podobnie - po restarcie przez jakiś czas jest OK i po kilkunastu minutach zaczyna się mój problem.
Kabel podpięty bezpośrednio do modemu i nie ma problemu z zagubionymi pakietami, więc to nie wina modemu
Podwinąłem rękawy i zabrałem się za rozebranie mojego WRTka chociaż od 2005 była nie ruszana plomba gwarancyjna.
Moje spostrzeżenia
- chociaż pracuje prawie bez przerw od tego 2005 roku na strychu gdzie kurzu jest mnóstwo w środku nie było najgorzej
- płyta nie ma oznak uszkodzeń spowodowanych przepięciami, nie widać nigdzie nadpalonych elementów, z tym że nie znam się żeby to wykluczyć
- trochę się głowiłem jak to rozebrać żeby nie uszkodzić obudowy, ale z pomocą przyszedł portal openlinksys.info i jego archiwum, jak się okazało czynność banalnie prosta - wystarczyło odepchnąć za nóżki niebieską część obudowy i mamy wszystko ze środka w dłoni
kilka zdjęć płyty
jedno co zauważyłem po złożeniu to ilość pakietów po złożeniu nie jest już taka duża i waha się w granicach 5 - 10 % zagubionych a to pozwala mi już na pracę przez wifi
nie wiem czym to jest spowodowane, może temperaturą którą mam na strychu bo zrobiło się zimniej, ale procesor według mnie nie jest specjalnie gorący to znaczy mogę go dotknąć i trzymać więc chyba nie jest źle, wcześniej nie było problemów przy dużo wyższych temperaturach przez te kilka lat pracy
stawiam na padnięty kontroler LAN WAN bo tak to wygląda, ale może się mylę
może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał bo ja się zaczynam zastanawiać nad wymianą jeśli nic nie poradzę z tą usterką
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?