25 Czerwiec 2019 12:49:21
Nawigacja
· Strona Główna
· Galeria
· Forum
· Linki

· Tomato by Shibby

· Wiki-OpenWrt
· Wiki-DD-WRT
· Emulatory sprzętu

Darowizna
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Dekoder sat + vpn
· ALFA Tube 2H + anten...
· ASUS RT-AC68U proble...
· [MOD] FreshTomato-ARM
· [K] Intel NIC
· Qnap 251A Ubuntu
· Multiroom N z wykorz...
· Asus RT-AC56U - "mał...
· No Internet On VLAN
· Router 2.4/5GHz, eth...
· urbackup-server na r...
· [K] Intel NUC
· Tomato pod TP-Link A...
· Router pod łącze 600...
· password root przez ssh
· Tomato - odblokowani...
· [TURTORIAL] Konfigur...
· Tomato MultiWAN - ot...
· [S] Netgear R7000 Ni...
· [MOD] Tomato by shibby
Najciekawsze tematy
· Multiroom N z wyk... [1011]
· [MOD] FreshTomato... [784]
· Asus RT-AC56U - "... [400]
· Dekoder sat + vpn [22]
· ASUS RT-AC68U pro... [14]
· [K] Intel NIC [7]
· ALFA Tube 2H + an... [6]
· Qnap 251A Ubuntu [5]
· No Internet On VLAN [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
38% [135 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
50% [175 głosów]

Atheros
Atheros
6% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [2 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [10 głosów]

Ogółem głosów: 351
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38

Archiwum ankiet
Reklama
Twoje IP
54.144.75.212
Reklama
Zobacz temat
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj temat
[TURTORIAL] Konfiguracja sieci gościnnej (VLAN + multiSSID)
xentis
Faktycznie jest jak piszesz.
komenda nvram set wl0.1_bss_enabled=1 włączała tylko rozgłaszanie (choć dziwne że rozgłaszanie wychodzi z wyłączonego radia - chyba że z głównego interfejsu wl0)
W każdym razie dodanie komendy nvram set wl0.1_radio=1 (lub 0 dla wyłączenia) całkowicie rozwiązało problem.
Wielkie dzięki za pomocSmile
NETGEAR WNR-3500Lv2
 
Marco76
Radio hardware'owo jest tylko jedno, pewnie dlatego tak jest z tym rozgłaszaniem. W każdym razie cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdrawiam, Monter | NOWE stealthMode Sunset i MyMOTD dla procesorów ARM
Asus RT-N16 ver.A1 + K26USB-1.28.RT-MIPSR2-107-AIO EN + ILHM v2 small + stealthMode Sunset + extended motd
HTPC InWin BQ669 + GA-H61N-USB3 + i3-3225 + 4GB RAM + OpenELEC + Xbox DVD Remote
NAS GA-B85N PHOENIX + i5-4570T + 8GB RAM in Emko D-153 + 2TB + Debian Jessie + Huawei E3131 (SMS gateway)
Working on Lenovo ThinkStation E31 SFF + i7-3770 + 32GB RAM ECC + Quadro 600 1GB + Eizo (PVA)
LAB HP T610 plus + Intel PRO/1000 VT Quad-Port (0h092P) + PFSense
 
Jejski
Zrobiłem procedure wg TUTKA (WRT54GL-TOMATO v. 1.28), chodzi siec goscinna lecz tylko bez szyfrowania
Mam pytanie - jak można odizolowac "sieć gościnna WiFi" tak aby nie przepuszczała uzytkownikow dalej, tzn uzytkownik zalogowany jako "gość" przez WiFi moze w tej samej sieci lokalnej logowac sie np na serwer wpiety do tej sieci, ktory na dodatek jest w innej klasie.
?
 
eRd Dziekuje za dotacje
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi, ale czy czytałeś z pierwszego postu akapit Rady? Wink
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2), 2GB RAM, 160GB HDD
 
Jejski
@eRd - dzieki za INFO, tak, przeoczylem tę rade....spróbuje ustawić to w najbliższym czasie
---
Może wyjaśnie bliżej jak wyglada sieć i co można w niej podejrzeć:
- WRT54+Tomato (skonfigurowane wg "tutejszego"TUTKAz tą róznica ze IP Adress br1 to - 10.10.0.1 a siec br0 została ukryta).
- Router podpiety do jednego z VLANu o adresie 192.168.0.x statycznie, (sa jeszcze VLANy - 192.168.1.x, | 192.168.2.x)
- W sieci LAN jest serwer "Windows Server 2003" na który można sie zalogowac z poziomu użytkownika WiFi z "sieci gościnnej" i z tej właśnie sieci można pingować wszystko z VLAN'ów - | 192.168.0.x, | 192.168.1.x, | 192.168.2.x |

Co zrobić aby sieć gościnna była całkowicie odizolowana od reszty sieci wew. LAN?
Smile

Połączony z 03 kwiecień 2013 11:54:38:
Jakieś sugestie ..... ?
Smile

Połączony z 09 kwiecień 2013 23:58:57:
Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem i może udało się go rozwiązać....?

Połączony z 09 kwiecień 2013 23:59:16:
Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem i może udało się go rozwiązać....?
Edytowane przez Jejski dnia 09-04-2013 23:59
 
ox1de
Rady

1) Jesli chcemy w br1 zablokowac możliwosc mapowania udzialow Samby (np. dysk podlaczony pod usb), dopisujemy w Samba File Sharing-Custom Configuration hosts allow = 192.168.1., czyli zezwolenie używania Samby tylko dla klasy ip br0


Raczej tak:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy

interfaces = 192.168.1.1/255.255.255.0 # Określamy interfejs na którym ma działać samba (br0, br1 itp...)
hosts allow = localhost, 192.168.1.0/255.255.255.0 # Określamy sieć która ma mieć dostęp.





I tak działa :)
POzdr
Netgear WNR3500L/U/v2 @ 480Mhz
- Tomato EN 1.28.0000 MIPSR2-110 K26 USB BT
- Seagate Expansion 500GB USB3.0 - (Optware, MPD with MPDroid & Auremo)
- Creative Technology Ltd Sound Blaster Tactic(3D) Alpha + SH-EH570 (klasyk) Smile
- Samsung ML-1640

DOMOWY SERWER - Intel G1610, 4GB RAM, 4 x 4TB RAID 10
- XPEnology DSM 4.2 build 3211 x64\
- Download Station, mail serwer i cała masa innych gadżetów Smile
 
Jejski
O!
Dziekuje Mistrzu Smile
Sprawdze to dopiero za 2 tg...może wcześniej - raz jeszcze dziekuje za podpowiedz !
Słoneczności Smile
 
drawsko
Mam problem z siecią gościnną na RT-N66U + 112 NEWDRIVER AIO-64k. Kiedyś używałem (chyba na 104 lub 105) i nie miałem problemów :/

br0 192.168.1.2-10 - LAN
br1 192.168.2.2-10 - WLAN 2,4+5,0 GHz
br2 192.168.3.2-10 - Gościnne WLAN 2,4+5,0 GHz

Gdy gościnne sieci są przypisane do br2 (tak chcę):
- wl0.1 (2,4 GHz) - br2
- wl1.1 (5,0 GHz) - br2
i sieci są zabezpieczone hasłem to jest problem z połączeniem się do sieci (danego SSID). Gdy sieć jest otwarta to wszystko działa.

Gdy gościnne sieci są przypisane do br1 (tak nie chcę):
- wl0.1 (2,4 GHz) - br1
- wl1.1 (5,0 GHz) - br1
i sieci są zabezpieczone hasłem to wszystko działa.
Edytowane przez drawsko dnia 09-08-2013 10:21
 
shibby Dziekuje za dotacje
pokaz screen z advanced -> vlan
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
drawsko
w załączeniu
drawsko dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.
 
shibby Dziekuje za dotacje
stwórz VLAN 3 bez żadnego portu i sparuj go z br2. Dopiero wtedy ci zadziała. Tak samo brakuje ci pustego vlanu dla br1. Spójrz na tutorial - krok 2. Jest on naprawdę ważny.

Jedna uwaga: nie używaj vlan0 bo ci też nie zadziała Wink Twórz tylko wyższe niż już posiadane.
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
drawsko
Jak będę w zasięgu routera to przetestuję poprawne ustawienia (zrzut ekranu w załączeniu).
Opcję z VLANami też sprawdzałem ... tylko niepotrzebnie dodałem dwukrotnie VLANy do br2 - zasugerowałem się dwoma pasmami Smile
drawsko dodał/a następującą plik:
Nie masz uprawnień to pobierania załączników w tym temacie.
 
shibby Dziekuje za dotacje
i teraz to ma ręce i nogi Smile
Router: Ubiquiti EdgeRouter ER-4 (FTTH + LTE/failover, OpenVPN, DPI, VLAN)
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro
LAN: Netgear GS110TP (8x GbE, 2x SFP, PoE, LACP, VLAN)
NAS: Netgear ReadyNAS Pro4 (2x 4TB/RAID1, 1x 1TB, LACP 2Gbit)
Controler: Raspberry Pi 2 Model B + HDD 1,8" 160GB (Unifi, NUT, CUPS, Pi Hole/DNS Server)
UPS: Eaton Ellipse Eco 650
 
drawsko
I dalej jest kiszka, tj. ten sam problem - z siecią gościnna (br2) można się tylko połączyć gdy sieć jest otwarta lub zabezpieczona WEP.

Połączony z 09 sierpień 2013 22:43:14:
Wgrałem na nowo tomato i dalej nie trybi :/

Połączony z 09 sierpień 2013 23:03:34:
Po kilku testach stwierdzam:
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-NEWDRIVER-AIO-64K.trx - niedziała poprawnie wirtualna sieć
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-AIO-64K.trx - działa tak jak należy
Edytowane przez drawsko dnia 09-08-2013 23:03
 
xentis
Witam

Mam pytanie/prośbę

Czy jest komenda sprawdzająca czy do danej sieci wifi jest ktoś podłączony?
Chodzi mi o rozbudowę skryptu przycisku:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
[ $1 -lt 2 ] && if [ $(nvram get wl0.1_bss_enabled) -eq 0 ];
then
nvram set wl0.1_radio=1
nvram set wl0.1_bss_enabled=1
service net restart
while [ $(nvram get wl0.1_bss_enabled) -eq 1 ]
do
led aoss on
sleep 1
led aoss off
sleep 1
done
else
nvram set wl0.1_bss_enabled=0
nvram set wl0.1_radio=0
service net restart
led aoss off
fi




Skrypt umożliwia włączenie gościnnej sieci Wi-fi co jest sygnalizowane mruganiem leda AOSS. Chciałbym go wzbogacić o funkcjonalność taką by w czasie gdy ktoś jest zalogowany do sieci gościnnej led się świecił na stałe...
Da się jakoś tak?

Pozdrawiam

Połączony z 18 sierpień 2013 14:59:11:
Ewentualnie gdzie można znaleźć info na temat dostępnych komend i zapytań nvram?
Edytowane przez xentis dnia 18-08-2013 14:59
NETGEAR WNR-3500Lv2
 
qander
drawsko napisał(a):

I dalej jest kiszka, tj. ten sam problem - z siecią gościnna (br2) można się tylko połączyć gdy sieć jest otwarta lub zabezpieczona WEP.

Połączony z 09 sierpień 2013 22:43:14:
Wgrałem na nowo tomato i dalej nie trybi :/

Połączony z 09 sierpień 2013 23:03:34:
Po kilku testach stwierdzam:
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-NEWDRIVER-AIO-64K.trx - niedziała poprawnie wirtualna sieć
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-AIO-64K.trx - działa tak jak należy



Dodam od siebie że nie działa również na RT-N66U na wersji polskiej ostatniej 'wyprodukowanej' czyli
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-110-PL-AIO.trx

Kumpel miał problem, ustawił zgodnie z tutkiem i nie chodziło więc po-testowałem sam
z takim samym skutkiem. Może nasz mistrz shibby się wypowie gdzie jest pies pogrzebany
bo trochę szkoda nie używać 'bezpiecznego gościa'.
ASUS RT-AC68U Asuswrt-merlin 380.57
ASUS RT-AC66U + tomato-RT-AC66U_RT-AC6x--13x-AIO-64K
[b]Qnap TS-453 Pro QTS 4.x
 
nav
Do właścicieli Ovislinka wl-1600gl, czy działa Wam sieć gościnna ?
Bo u mnie coś nie bardzo, a specjalnie wgrałem najnowsze tomato.
Robię wg tutka i na sam koniec, gdy ruter się restartuje mam zwiechę, tzn. nie przydziela na nowo ip i nie widać żadnej sieci wifi (ani podstawowej, ani gościnnej), chociaż wg zapalonych lampek poprawnie robi restart.
Dopiero po krótkim odłączeniu od prądu ruter wstaje i jest net, ale sieć gościnna jest niewidoczna, mimo poprawnych ustawień w menu rutera.

Działało mi to tylko przez chwilę, jak ustawiłem gościnną bez szyfrowania, ale i tak ruter pod koniec ustawień łapach zwiechę i trzeba go było odłączać od prądu j/w.
Ovislink WL-1600GL @ tomato by Shibby
Tp-link mr3220 @ mifi by Obsy + huawei e3372h mod
 
monter
Witam
Ja mam w domu 2 routery 1 główny, drugi jako AP; połączone są kablowo i mają taki sam ssid (zwiększenie zasięgu)
Zastanawiam się czy można, założyć sieć dla gości na obydwu ???
czy wystarczy dla vlan 3 przypisać w 1 routerze nr portu który jest spięty z z drugim???
ale jak skonfigurować vlan na drugim?

pozdr
 
drawsko
drawsko napisał(a):

I dalej jest kiszka, tj. ten sam problem - z siecią gościnna (br2) można się tylko połączyć gdy sieć jest otwarta lub zabezpieczona WEP.

Połączony z 09 sierpień 2013 22:43:14:
Wgrałem na nowo tomato i dalej nie trybi :/

Połączony z 09 sierpień 2013 23:03:34:
Po kilku testach stwierdzam:
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-NEWDRIVER-AIO-64K.trx - niedziała poprawnie wirtualna sieć
tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-112-AIO-64K.trx - działa tak jak należy

wrzuciłem na rt-n66u Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-114 K26AC USB AIO-64K i znów kiszka. Do sieci gościnnej można się połączyć gdy sieć jest otwarta lub zabezpieczona WEP.
 
Kontrolny
Czy dobrze rozumię, że na WDS sieć gościnna nie będzie działać?
A może się mylę?
--
Netgear R6300 v1 OFW :-o
Netgear WNR3500L v2 × 3
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO
ReadyNAS Duo v1
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 23,884
· Najnowszy użytkownik: mc1100
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

stegano
19-06-2019 23:13
Pozdrawiam wszystkich Smile

PanRatio
14-06-2019 08:38
Kupiłem Lenovo Newifi-D2 za 139 zł. Zobaczymy co to za cudo Grin

mosfit
12-06-2019 06:37
RAM MB:128 szału nie ma,Broadcom raczej ciężko będzie z openwrt-podobno radio nie działa a tomato raczej tez nie będzie

PixelPL
11-06-2019 19:40
Co powiecie na temat TP-Link Archer A9 ?

skupi
07-06-2019 21:25
Od rana wszystko działa jak trzeba, może zasilacz złe napięcie dawał i go zresetowało wypięcie z gniazdka Pfft

skupi
07-06-2019 21:24
NVRAM mam 18% wolnego, zauważyłem wysoką temp cpu 105, rozebrałem postawiłem na golasa i już było 70 Smile, ale i tak dalej rwało, przed snem odpiąłem zasilacz, bo chciałem go sprawdzić

pedro
07-06-2019 19:20
@skupi: nie skonczył się NVRAM w jakimś momencie?

majkel152
07-06-2019 12:37
sprawdz na merlinie, załoz temat, wklej zrzut z nvram i ustawien

skupi
06-06-2019 23:50
pomoże ktoś. Asus AC68, freshtomato 02.2019, wszystko śmigało, ale ostatnio nagle zaczęło świrować wifi, dropy, niska prędkość. Po lanie wszystko oki?

majkel152
03-06-2019 12:18
dla kogoś kto ma kontroler i licencję coś tam będzie warty.w innym wypadku paczkę żelek, chyba że openwrt doda suport

SynC
31-05-2019 12:03
Merki MR42 nowy bez fv, czy to jest sprzedawalne, i za ile ewentualnie?

tamtosiamto
28-05-2019 18:11
ano wlasnie dlatego pytalem na poczatku, jak sie usuwa pojednyczne wpisy Smile. Zrobilem juz reset i ustawilem do nowa.

Steel_Rat
28-05-2019 00:11
To pozostaje przejrzeć NVRAM i usunąć niepotrzebne wpisy. Bądź wgrać obraz gdzie jest mniej bajerów np. bez openvpn jak nie używasz.

tamtosiamto
27-05-2019 23:32
tylko bwlimiter i iptraffic, zadnych vpnow nie mam

Steel_Rat
25-05-2019 23:19
Jak masz ustawionego openVPN, to przenieś certyfikaty na dysk. I cóż musisz ograniczyć wpisy do NVRAM.

tamtosiamto
25-05-2019 16:04
jak uwolnic nvram w tomato? rtn66u, mam wolne tylko 2% nvram, internet mi rwie chce uwolnic ale nie wiem jak, wszytski edodatkowe uslugi wylaczone

OpenDM
23-05-2019 14:20
AB-Solution ---> Diversion https://diversion.
ch/

38,381,126 unikalne wizyty