Tomato vs OpenWRT
|
oXyDiuS |
Dodano 08-12-2006 05:50
|
User
|
Nie chce tu jakiś wywodów że jeden soft jest lepszy do drugiego...
Ale opis obu softów i ich różnice tak mniej więcej.
Który do jakich zastosowań się bardziej nadaje na WRT54GL v.1.1
Tomato to typowo klikany i bardzo stabilny soft.
OpenWRT też posiada interfejs www + X-WRT
Ale tak opisać mniej więcej różnice w działaniu użytkowaniu i możliwościach.
Pozdrawiam. |
|
|
|
qba |
Dodano 08-12-2006 08:07
|
Maxi User
|
ja bym polecał OpenWRT + XWRT u mnie działa o niebo lepiej niż Tomato |
|
|
|
oXyDiuS |
Dodano 08-12-2006 08:13
|
User
|
A konkretniej co jest takiego o niebo lepsze? |
|
|
|
arteq |
Dodano 08-12-2006 09:16
|
VIP
|
Kilka osób na tym forum pisało, ze na OpenWrt chodzi szybciej Internet. Po zatym OpenWrt z X-Wrt jest modularny. Jak nie potrzebujesz np. DynDNS to go nie instalujesz, a w Tomato masz go non stop. Nie wiem czy nie używane funkcje maja wpływ na wydajność - sprawdz sam. Pozatym OpenWrt świetnie nadaje sie do routerów z USB, ale nie tylko. Open swietnie działa z kartą SD - jest juz moduł skompilowany.QoS: Mozliwe ze w tomato jest lepszy, podkreślam MOZLIWE bo nie uzywałem. W open działa idealnie i jest oparty na hfsc, czyli nowy algorytm kolejkowania, lepszy od HTB. Oczywiscie Open posiada Layer7 i ipp2p, a nawet priorytetowanie IP(swietne do voipa). Dzieki X-Wrt mam interfejs www nie tylko do Qos. Aha brak tylko wypasionych wykresów klas QoSa, hehe ale sa wykresy obciazenia łącza i procesora oparte o kod monowall
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l
|
|
|
|
robsonn |
Dodano 08-12-2006 10:14
|
OL Maniac
|
Trudno powiedzieć, który jest lepszy. Myślę, że obydwa stoją na bardzo wysokim poziomie. Pytanie - czego dokładnie oczekujesz po oprogramowaniu?
Jeśli zależy ci na tak jak Arteq wspomniał modularnej budowie, możłiwości praktycznie dowolnego konfigurowania oprogramowania to OpenWRT + dodatki jest dla ciebie. Dla mnie osobiście to jedyna i najwieksza przewaga OpenWRT, które zresztą powoli dąży w kierunku większej przyjazności dla użytkownika
Jeśli nie chcesz grzebać (przynajmniej nie z modułami) i potrzebujesz softu, który ma być uniwersalny, ale zarazem nie przeładowany dziwactwami (patrz DD-WRT), poza tym potrzebujesz mega konfigurowalnego QoSa (nie twierdzę, że w OpenWRT jest gorszy), ale na pewno nie ma takiej możliwościrekonfiguracji z poziomu UI. Wykresy, jak to niektórzy uważają nie są tylko zabawką. Mój ulubiony tzn. wykres dystrybucji połączeń i pasma dla QoS pozwala w czasie rzeczywistym doskonale dostroić cały system.
Na koniec mogę dodać, że jedyny dobry sposób oceny firmware to zainstalowanie jednego i drugiego na WRTku oraz potestowanie - sam wtedy ocenisz co ci przypasowało najlepiej.
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link
|
|
|
|
dzigi |
Dodano 08-12-2006 12:42
|
User
|
Ja chyba się skuszę na OPEN WRT, oczywiście czeka mnie nie mała lekturka co i ja, ale wszystko w swoim czasie.
Na marginesie Tomato 1.00 u mnie spisuje się bardzo dobrze, wykresiki bajka. Nic nie mryga, nic nie wiesza się .
ArteQ gdybym miał jakieś problemy, a nie mógłbym ich rozwiązać czytając forum czy można liczyć na Twoją pomoc? B)
TO_MA_TO co?
WRT54G+tomato v1.28 shibby
|
|
|
|
arteq |
Dodano 08-12-2006 13:08
|
VIP
|
Cytat dzigi napisał/a:
ArteQ gdybym miał jakieś problemy, a nie mógłbym ich rozwiązać czytając forum czy można liczyć na Twoją pomoc? B)
oczywiscie,
BTW: Z kolega z forum piszemy poradnik do OpenWrt w na bazie Asusa wl500gP. Juz nie długo sie pojawi w dziale Download. Pozostałe jeszcze troche dopisac o Sambie i jakoś to upiekszyc w LaTeXie :] (dzięki x1m1an)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
|
|
|
|
mopic |
Dodano 08-12-2006 13:34
|
User
|
ArteQ - możesz po krótce napisać co nowego w WH 0.9? |
|
|
|
jank0 |
Dodano 08-12-2006 16:00
|
Power User
|
istalacja CoovaAP lub OpenWrt+X-Wrt na WRT54 jest banalnie prosta ...interfejs www przyjazny pakiety "same" sie intalują ...."kłopoty" zaczynaja sie jeśli chcemy wprowadzać restrykcje w sieci ,bez znajomości zaklęc linuxa polegniesz ....taka jest moja opinia laika linuxa.Postawowe ustawienia robi sie z www , wielkim plusem OpenWrt jest to że uzdrowił mi WRT54GS (kasowanie nvram).Po powrocie do Tomato Wrtek śmiga aż miło....co do szybszego wczytywania sie stron www pod OpenWrt to nic takiego nie zauważyłem. Na CovaAP przycinanie uploadu nie działało ...nie potrafiłem tego ustawić :| (ogranicenie upload zadziałało wystarczyło nacisnąc Apply) .Warto zainstalować OpenWrt żeby zobaczyć jak to wygląda i jak chodzi.
Edytowany przez jank0 dnia 08-12-2006 17:31
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"
|
|
|
|
oXyDiuS |
Dodano 08-12-2006 18:07
|
User
|
hmm, QOS puki co mnie nie interesuje jeśli chodzi o moje warunki, Jak potrzbuje limitowania pasma to uźywam BSD+PF+ALQ mi wystarczy. (Choć w domu nie ptrzebne)
Ruter od servera puszcza ruch na 2 kompy po kablu i 2 po wifi.
Co mi potrzebne Stabilność i moźliwości dobrego zabezpieczenia sieci wifi.
Źadnych innych bajerów nie trzeba. Stabilność i bezpieczeństko.
Czyli się zastanowie nad OpenWrt chyba bo wsumie modularność mi odpowiada
niepotrzebne rzeczy won i tyle. Zresztą z tego co poczytałem to OpwnWRT
daję "pełną kontrole i konfigurowalność" z konsoli - ssh co mnie bardzo cieszy.
Oczywiście potestować X-WRT nie zaszkodzi. Ale jeśli konsola ma takie
same moźliwości to... :-) (Domyślam się źe kliknąć tu i tam jest wygodniejsze i łatwiejsze)
jank0: Na linuxie też się nie znam no ale na BSD juź duźo lepiej.
Pozdro.
--
Testuje tomato 1.0 on WRT54GL v1.1
Edytowany przez oXyDiuS dnia 08-12-2006 18:10
|
|
|
|
jank0 |
Dodano 08-12-2006 18:23
|
Power User
|
to wgraj OpenWrt bez X-Wrt tam masz wszysto o czym pisałeś.Ja wgrywałem OpenWrt na te ustawienia co byly w Tomato i nic sie złego nie działo...ale niech sie wypowiedzą znawcy od OpenWrt czy to jest bezpieczne.
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"
|
|
|
|
SlyT |
Dodano 08-12-2006 19:57
|
Power User
|
@jank0
W przypadku Asusa WL-500gP bezapelacyjnie nalezy skasowac do domyslnych ustawien.
@oXyDiuS
Co do pelnej konfigurowalnosci z konsoli to wez poprawke na shell jaki domyslnie masz w OpenWRT - busybox v1.0 . Moim zdaniem znacznie obciety z potrzebnych komend dlatego sugeruje upgrade do wersji 1.2 przygotowanej w formie paczki ipk przez X-Wrt Team.
W twoim wypadku zastanowilbym sie czy przypadkiem nie pokusic sie o samodzielna kompilacje softu ze zrodel ... .
Linksys E2000 Tomato 1.28 shibby's compilation
Linksys EA6700 FreshTomato
|
|
|
|
oXyDiuS |
Dodano 08-12-2006 20:45
|
User
|
Jak by był czas to czemu nie pobawić się źródłami było by można.
Ale z drugiej strony to nie wiem czy to ma sens, chociaź na razie.
Tak jak w spomniałem, mały, stabilny i bezpieczny sofcik.
Tomato z konsoli to nie pozwala wiele zrobić. Interfejs WWW bardzo przyjazny.
Choć szkoda źe nie jest modularny jak nadmienił ArteQ. Bo akurat nie wszystkim
potrzebne jest QOS, Bajerancki wykresik, DyDNS. Tak po zatym nie narzekam.
Ale Spróbuje OpenWRT.
Ale jak stare przysłowie mówi źadna panna źadna lala nie zastąpi terminala.
Pozdrawiam i dzięki za opinie.
|
|
|
|
arteq |
Dodano 09-12-2006 20:58
|
VIP
|
Cytat mopic napisał/a:
ArteQ - możesz po krótce napisać co nowego w WH 0.9?
- Add support for USB scanners
- kilka poprawek do asusa gP
- usuniete buraki
tutaj lista poprawek https://dev.openwrt.org/log/branches/...op_on_copy
Pozdrawiam, Artur
|
|
|