Siec wifi w calej szkole- kilka pytan
|
ded |
Dodano 20-04-2012 17:48
|
User
|
Tamat juz byl ale admin nie otworzyl go dla mni- moze i dobrze
Poproszono mnie o rozprowadzenie wifi w calej szkole. Szkola ma parter, piatro i male podpiwniczenie. Jest dluga i waska. Obecnie jest jeden AP, jednoczesnie pelni funkcje routera w pracowni komputerowej na parterze. Lapie zasiegiem pol parteru- obrazowo mowiac prawa strone. W piwnicy mamy gniazdko sieciowe, tam podlacze ap- wystarczy jeden.
Na parterze i pietrze wystarcza po 2 szt.
Mam zrobic oferte, jedna tania, druga na bogato. Co do taniej to myslalem o jednym AP w piwnicy, i 2 dzialajacych w trybie WDS na suficie na parterze po lewej i prawej stronie (mam cicha nadzieje ze bedzie na pietrze tez lapac).
Pierwsze pytanko, to jakie AP wybrac- w wersji drozszej chcialbym WRT54GL + tomato i anteny. Co wybrac do wersji tanszej? Najchetniej z mozliwoscia zwiekszenia mocy nadajnika i z tej oferty http://nasz-sklepik.pl/index.php?cPath=552_553. Jakiej dlugosci kabel UTP, ktorym poprawadze zasilanie nie bedzie stwarzal problemow?
Jak ktos moze podlinkowac artykuly traktujace o tym to chetnie poczytam. Siec WDS robilem, ale skladajaca sie z 2 ap wiec doswiadczenie mam niezbyt duze. |
|
|
|
tamtosiamto |
Dodano 21-04-2012 22:01
|
Super User
|
Ja polowałbym na używane linksysy- ja np na ebay.co.uk trafilem GL za 8f a GS v1.1 za 10f. Jkabyś cos upolował w UK moge Ci przywieźć w czerwcu bo wysyłka z UK raczej mało opłacalna. W sumie jak nie potrzeba zbytnich wodotrysków możesz kupić modele z 2MB flash- są tańsze i łatwiej dostępne-może napisz co ma na nich chodzić i być może ddwrt wystarczy. Jak masz możliwość ciagnięcia skrętki UTP na Twoim miejscu nie bawiłbym sie w WDS tylko postawiłbym jeden dobry ruter/serwer i od niego kablami do zwykłych tanich AP. Jednak wszytsko zależy od koknretnej konfiguracji sieci
edit: na allegro wisi LINKSYS WRT54GS v1.1 z 8MB flash za 129zl z wysylka-łap go .
Edytowany przez tamtosiamto dnia 21-04-2012 22:28
|
|
|
|
ded |
Dodano 22-04-2012 12:44
|
User
|
Wystawiam fakture, wiec zakup tylko w hurtowni, wtedy mam tez latwo z gwarancja. Co do ciagniecia kabli to jak najbardziej jest mozliwosc, ale nie wiem czy jest potrzeba. Martwie sie tez o te spadki napiecia po kablu utp... Moglby ktos powiedziec cos wiecej o tym? |
|
|
|
dudi_ |
Dodano 22-04-2012 13:18
|
User
|
Jeśli chodzi o PoE (bo chyba o to Ci chodzi), to zależy od sprzętu - ten wspierający PoE z definicji działa dobrze i na 100m (sprawdzone na MiktoTikach), ale z kolei jak poprzez adapter taki jak ten:
AP D-linka nie chciał włączać WiFi już po 10m kabla (co prawda była do najtańsza nieekranowana skrętka, ale nie wiem czy i na ile to miało wpływ). Chociaż diody się świeciły...
Netgear WNR3500L v2 + Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-116 K26 USB AIO
|
|
|
|
tamtosiamto |
Dodano 22-04-2012 17:30
|
Super User
|
, jakie ceny w hurtowni to widac i niestety nie sa małe a gwarancja hmm no wiesz ja mam 4 sztuki wrt54 od 3 do 7 lat (używane) i wsio gra . Cytat Martwie sie tez o te spadki napiecia po kablu utp... Moglby ktos powiedziec cos wiecej o tym? co do kabli-po co kombinowac z WDS i martwic sie o spadki napięcia i zakłocenia wifi pomiedzy stacjami skoro mozesz pociagnac skretke(dobra skretka to kilkadziesiat metrów) i postawić kilka lokalnych AP niedużej mocy..? Jezęli bez faktury się nie da to obawiam sie koszty nie będą małe na kilka AP ...
Edytowany przez tamtosiamto dnia 22-04-2012 17:53
|
|
|
|
ded |
Dodano 22-04-2012 21:03
|
User
|
W wersji tanszej myslalem o takich APkach:
http://nasz-sklepik.pl/product_info.php?products_id=70187
OVISLINK AirLive [ WL-5460AP v2 ] Access Point 54Mbps 802.11g [ Menadżer Pasma Moc 20dBm ][ 2x LAN ]
Do tego porzadna dluga antena dookolna i to pieknie zawieszone na suficie w korytarzu.
Piszac o PoE myslalem o adapterach, ale chyba faktycznie nie glupie byloby pociagniecie skretki z zasilaniem do APkow. Jaki zasilacz wykorzystac zeby zasilic, 4 urzadzenia 12v na odleglosc max 50m? |
|
|
|
tomcatmedia |
Dodano 22-04-2012 23:19
|
User
|
Ja się wtrącę i powiem tak -Widzę to zrobione w ten sposób:
1) Na parterze: Masz Główny Router z wifi, na drugim końcu parteru Asus RT-N10 w trybie Repeater z firmware oryginalnym asusa.
2) Na piętrze: Masz Asus RT-N10 z firmware Tomato (podłączony skrętką do Głównego Routera z parteru -przebijesz się przez strop), na drugim końcu piętra Asus RT-N10 w trybie Repeater z firmware oryginalnym asusa.
3)W Podpiwniczeniu: Masz Asus RT-N10 z firmware Tomato (podłączony skrętką do Głównego Routera z parteru -przebijesz się przez strop).
Wszystko na oryginalnych krótkich routerowych antenach 3dBi Asusa powinno działać bez problemu. Gdzie ewentualnie trzeba by polepszyć zasięg -dopiero wtedy dokupisz lepszą antenę (nie sądzę żebyś musiał).
Na Asusach z Tomato w menu ustawiasz moc 85mW, ewentualnie 100mW, sam zobaczysz czy potrzeba (domyślnie w Tomato jest ustawione 17).
Na parterze urządzenia ustawione na kanał 1,
Na piętrze urządzenia ustawione na kanał 6,
W podpiwniczeniu na kanał 11, wszystko po to, żeby nie było interferencji.
Główny router z adresacją 192.168.0.1
Na piętrze z adresacją 192.168.1.1
W podpiwniczeniu 192.168.2.1
Zaoszczędzisz na skrętce do APków, sobie pracy przy tym, oraz na antenach.
Tylko kupując Asusa RT-N10 wybierz vB1 -wersję pierwszą z Procesorem Broadcom, bo na nowszą nie wgrasz Tomato. Routery te sam używam w różnych trybach pod Tomato i bez, więc są sprawdzone, ponadto są energooszczędne.
Asus RT-N10 vB1 cena 89PLN.
Przewaga nad Twoim Ovislinkiem poza ceną, jest taka:
Asus procesor 300MHz, Ovis 180MHz,
Asus Flash 4MB, Ovis Flash 2MB.
Przede wszystkim olej ten sklep, który podałeś w linku, bo ceny mają kosmiczne, chyba do każdego towaru doliczają 50% wartości rynkowej...
A jeśli chcesz to zrobić mega tanio, to zamiast Asusów musisz użyć na skrętkach TP-Link TL-WR340G (59PLN), a jako Repeater TP-Link TL-WA500G (79PLN).
Ja bym jednak dołożył do Asusów, jednak Tomato to Tomato, no i wydajność lepsza.
Przydatny link:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...post_74130
Edytowany przez tomcatmedia dnia 25-04-2012 00:45
|
|
|
|
ded |
Dodano 23-04-2012 22:00
|
User
|
@tomcatmedia, chyba zrobie tak jak mowisz, router asusa faktycznie wydaje sie fajny i jego zastosuje. Wyjasnij mi tylko czemu mam stosowac trzy adresacje? Nie lepiej zeby tylko glowny router mial wlaczone dhcp i wszyscy klienci mieli adresy np z puli 192.168.1.x? Jak wlacze 3 serwery dhcp to bede za podwojnym natem, a to tylko klopoty- czy zle rozumuje? |
|
|
|
rzerzuch |
Dodano 23-04-2012 23:48
|
Super User
|
A nie lepiej dać w narożniku każdego korytarza albo na końcu/końcach korytarzy na środku coś w stylu NanoStation albo TP-LINK TL-WA5210G mniejsze, ładniejsze, zasilane po kablu, lepszy sygnał. |
|
|
|
tomcatmedia |
Dodano 24-04-2012 00:09
|
User
|
@ded Możesz dać w jednej adresacji, tylko wtedy obciążysz Główny Router wszystkimi urządzeniami, zwłaszcza tymi Repeaterami.
Jeśli zależy Ci, by wszystkie urządzenia widziały się w sieci to zrób w jednej adresacji, ale wydajniej moim zdaniem jest podzielić to na takie "stopnie".
PS: Na tych Asusach z Tomato nie zapomnij włączyć Qos.
@rzerzuch Te urządzenia owszem są ładne ale i droższe A wcale nie mają lepszych "wnętrzności". Po prostu to AP/Repeater w innej obudowie A cena o ile wyższa, o Tomato nie wspomnę, Asusy nie są brzydkie, nie są duże, a możliwości Tomato nieocenione. |
|
|
|
ded |
Dodano 24-04-2012 00:48
|
User
|
Czyli po prostu wlaczyc DHCP na tych routerach, o ktorych mowiles i tyle? Urządzenia nie musza sie widziec, pewnie i tak wlacze izolacje klientow. QoS koniecznie. Zalezy mi glownie na bezobslugowosci tej sieci. Chcialbym zeby calosc (oprocz routera w piwnicy) byla zasilana z jednego miejsca (pracownia) i w razie klopotow aby pani informatyk mogla jednym guzikiem wylaczyc i wlaczyc wszystkie ap-ki bo np cos przestalo dzialac. Plan jest taki, zebym wpadal tam max 2 razy w roku a pod moja nieobecnosc reset mialby byc lekarstwem na wszystkie problemy
Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny. |
|
|
|
shibby |
Dodano 24-04-2012 09:29
|
SysOp
|
Zadne WDS, Zadne Repetear. Do takich zabaw jest Roaming.
Kupujesz sobie tanie modecomy wr22 (100zł sztuka). Mają dwie anteny 5dbi a wiec ładnie obszar pokrywają i mają radio N 300mbps.
Teraz na każdym ustawiasz to samo SSID, szyfrowanie (jezeli ma byc) i RÓŻNE kanały oraz właczasz funkcję roamingu. Wyłączasz przy okazji na nich WAN (ustawiasz mode na bridge) oraz DHCP (wkoncuy zalezy nam na tym by byl jeden serwer DHCP w siec - ten na routerze głownym). Ustawiasz też ip LAN takie by były z podsieci bys mogl sie na nie logowac.
Teraz najwazniejsza czesc - łączysz wszystkie APki kablem do switcha. One muszą się widziec po LANie.
Rezultat: jedna sieć, ktora jest widoczna w całej szkole. Można chodzic z telefonem lub notebookiem po całej szkole i nie straci się połączenia. Dzięki funkcji roamingu klient może być "przepięty" bezbolesnie miedzy kolejnymi punktami dostępowymi bez utraty pingu. Działa to dokładnie tak samo jak w sieciach komórkowych. Możesz jechać pociągiem od wrocławia do warszawy i nie przerwie ci rozmowy prawda?
Na koniec weryfikacja czy czasem nie trzeba na niektorych APkach zmniejszyc mocy. Wkoncu zalezy nam na przelaczaniu miedzy APkami. Stojąc 2m od APka nie chcemy byc nadal podpięci do APka 15m dalej
10 takich modecomów montowałem ostatio w nowym hotelu. Chodzi to ładnie. Od basenu, po recepcje, przez bar az po pokoje można chodzić sobie i wszedzie jest net
IMO
Słowo na koniec: APki nie muszą byc z tomato, bo one nie będą pelnić zadnej roli, prócz przekazywania połączenia. Dlatego uwazam ze takie modecomy lepiej nadadza sie na APki niz np rt-n10. Na tomato postaw router główny bys mogl zarzadzac wszystkich z jednego miejsca.
Edytowany przez shibby dnia 24-04-2012 09:34
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
|
|
|
|
kille72 |
Dodano 24-04-2012 09:39
|
Administrator
|
Ciekawe rozwiazanie. A jak ustawiales kanaly na tych 10 Modecomach? |
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 24-04-2012 11:10
|
VIP
|
Popieram wersje shibby-ego.
A panią informatyk bym się nie martwił w końcu skoro ma taki tytuł to i poziom wiedzy powinien być na odpowiednim poziomie bo reset całego systemu to nie rozwiązanie, a ominiecie problemu, który powróci.
Dziwie się, ze tym problemem nie zajmuje się pani informatyk pracująca w szkole bo przeważnie tak bywa - by obniżyć koszty.
Zasilać z jednego miejsca cały sprzęt raczej ci się nie uda bo musiałbyś mieć specjalny sprzęt (odpowiedni switch + przejściówki na końcach) do tego celu, a celujesz w rozwiązania budżetowe.
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-04-2012 11:31
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
tomcatmedia |
Dodano 24-04-2012 14:15
|
User
|
@ Shibby I Twój pomysł to jest właśnie rozwiązanie "na bogato" jak to ujął ded
Jest to też więcej pracy, nie wiadomo czy potrzebnej, bo jak napisał ded:
Cytat Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny. |
|
|
|
shibby |
Dodano 24-04-2012 15:31
|
SysOp
|
naprosciej kolejno. Wtedy jest mała szansa ze kanały będą się pokrywać
http://www.broadbandspeedchecker.co.uk/guides/improve_wireless_internet_speed.aspx
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
|
|
|
|
hermes-80 |
Dodano 24-04-2012 15:46
|
VIP
|
Cytat @ Shibby I Twój pomysł to jest właśnie rozwiązanie "na bogato" jak to ujął ded
Na bogato?? Sprzęt po 100 zł ??
To jest raczej minimum (skoro ten budżetowy sprzęt się sprawdza - pytanie - jak by się zachowywał przy obciążeniu 300 klientów jednocześnie - jak to w szkole - trzeba myśleć na przyszłość) - przy sensownym działaniu (bo repeatery i inne wynalazki to tylko jest prośba do boga o problemy)
Edytowany przez hermes-80 dnia 24-04-2012 15:59
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!
|
|
|
|
tomcatmedia |
Dodano 24-04-2012 16:23
|
User
|
@hermes-80 Na Bogato napisałem w cudzysłowiu, bo rozwiązanie niby bardziej profesjonalne ale i droższe od Asusów i w wykonaniu, ponieważ trzeba się bawić ze skrętkami do każdego AP, które też darmowe nie są, przecież pisząc na bogato nie zamontuje w tej szkole jakiejś stacji bazowej Mikrotika
300 klientów na przyszłość? Jeszcze raz dodam cytat:
Cytat @ded Powiem szczerze ze domyslam sie, ze wifi bedzie uzywane bardzo sporadycznie i przez max kilku klientow jednoczesnie. Dzieciaki maja zabronione przynoszenie komorek, laptopow szkola jeszcze nie dostala i jak znam zycie to nie spelni wymogow technicznych wiec o obciazenie wifi jestem spokojny.
Tak więc te dwa repeatery mu krzywdy nie wyrządzą, ja tak mam i nie mam problemów (miałem problem z repeaterami TP-link'a kiedy nadajnik był Asusa, po wymianie na same Asusy problem znikł).
No cóż, każdy swoja wersję przedstawił, niech Ded sam wybierze, która opcja bardziej mu odpowiada.
Ciekaw jestem jaki jest model i marka tego Głównego Routera, czy on w ogóle się nadaje do takiej sieci, bo jak to jakis marny TP-Link za 100zł to będzie się wieszał, znam to z kilku przypadków. |
|
|
|
tamtosiamto |
Dodano 24-04-2012 20:50
|
Super User
|
a nie da sie dolaczyc do naszego pomidorka tego Roamingu? Szczególnie do K24? (jak na razie tylko to mam ) |
|
|
|
tomcatmedia |
Dodano 25-04-2012 01:02
|
User
|
Ja tak od siebie tylko chciałem dodać, że jak jadę na trasie Warszawa-Wrocław lub odwrotnie, to u mnie przerywa rozmowę hehe Tak samo Warszawa-Kielce-Warszawa |
|
|