Witam. Z Aster rozdysponowuję net na 2 komputery przy pomocy WRT54GC. A raczej chciałbym na dwa, bo konfiguracja notebooka z WiFi mnie przerasta. Na ten moment na routerze ustawione jest auto DHCP i wbite są MAC adresy i IP. W komputerach wszystko jest na auto. Tak działa.
Moja prośba jest taka, aby opisać mi, jak chłopu na miedzy, jakie kroki trzeba wykonać na routerze i w notebooku, aby móc używać WiFi (szystkie te TKIPy, AESy, kanały, klucze szesnastkowe).
Od kilku dni szukam takiego tutoriala i nic. Może google mnie nie lubi
Na początek znajdz zakładkę Wireless uaktywnij (ENABLE) następnie Wireless Mode (Acces Point) - > Mode ustaw na B lub G a najlepiej na mix - > wymyśl sobie nazwę SSID np. (surykatka) następnie wybierz metodę zabezpieczenia powiedzmy WEP w oknie Encryption wybierz 128 bits w zakładce Passphrase wymyśl sobie Hasło np. 356jtk456 naciśnij generate wygeneruje Ci Key skopiuj sobie pierwszy będzie potrzebny do wpisania na laptopie oraz nazwa SSID i to tyle powinno śmigać
Akurat nie polecałbym WEP - jak dla mnie WPA-PSK (z kluczem o max. długości) + filtracja MAC + wyłączone rozgłaszanie SSID to takie minimum jeśli chodzi o bezpieczeństwo sieci..
Powiedzmy, że WEP może złamać praktycznie każdy z dostępem do google i odpowiednią kartą wifi (koszt 50-100PLN na allegro), ponieważ jest mnóstwo informacji na ten temat w internecie (jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie nawet poradniki po polsku krok po kroku - uruchom to, kliknij tutaj.. )
Wbrew temu co się niektórym wydaje zasięg naszej domowej sieci wifi nie kończy si na ścianach naszego mieszkania, ewentualnie zamiast zabezpieczać sieć możemy wywiesić tabliczkę jednak mam wątpliwości co do jej skuteczności
Teraz wszedłem z pracy na routerek i...
WEP jest dla mnie jasny. WPA jednak nie do końca.
Możliwe ustawienia "Encryption" dla WPA to TKIP i AES.
Jest jeszcze WPA2 Personal (z AES) i WPA2 Mixed Mode (TKIP + AES).
Przy każdym z wymienionych jest wolne pole "Passphrase".
Teraz pytania:
1. Który rodzaj WPA włączyć?
2. Jak rozumiem pole "Passphrase" przy WPA wpisuję dowolne hasło i identyczne do notebooka?
3. Czy mode zostawić na mixed, czy zapiąć na sztywno G?
4. Czy w notebooku wpisać IP, gateway, DNSy, czy zostawić wszystko na auto?
5. Z tego co wpadło mi w ucho, im mocniejsze zabezpieczenia, tym wolniejszy transfer. Czy różnice są istotne?
TKIP i AES to algorytmy szyfrujące (nie wszystkie karty obsługują AES)
1. Ja używam WPA Personal (PSK) ponieważ karta w laptopie nie obsługuje WPA2. (WPA2 od WPA różni się w zasadzie tylko zastosowanymi algorytmami szyfrującymi).
2. Tak - najlepiej o maksymalnej długości czyli 63 znaki.
3. Możesz zostawić na Mixed.
4. To zależy czy masz włączone DHCP czy też nie.
5. Tak to częściowo prawda - im więcej miejsca w pakiecie zajmują zabezpieczenia tym mniej zostaje na dane, jednak przy korzystaniu z internetu nie jesteś w stanie tego odczuć (tymbardziej w standardzie G), może to być odczuwalne przy np. kopiowaniu plików pomiędzy komputerami jednak moim zdaniem warto poświęcić kilka-kilkanaście % przepustowości łącza w imię zabezpieczenia sieci.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?