26 Listopada 2024 00:49:57
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.141.115
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Ograniczenie lacza za pomocą Bandwidth Limiter jak??
balar
Witam
Mam problem z jednym użytkownikiem ponieważ zużywa trochę za dużo łącza.
Wiem ze można to ograniczyć w usłudze: Bandwidth Limiter tylko nie wiem za bardzo jak...Sad
Nie wiem co mam wpisać w rubrykach:
Enable Limiter
Max Available Download
(same as used in QoS)
Max Available Upload
(same as used in QoS)

Domyślam sie ze mam wpisać max up i do ale mojego łącza czy tylko to dla dziurkowników?

P | IP Range | MAC Address - to wiem nr IP komputera który chce ogtaniczyc Smile
DLRate - ??
DLCeil - ??
ULRate - ??
ULCeil - ??
Priority - to chyba jest wykorzystywane w przypadku QuoS??
TCP Limit - ??
UDP Limit - ??

Tam gdzie - ?? bardzo bym prosil o info co to i do czego...Smile

Dzieki z góry

labik
Admin okrutny Smile ? Wszystko wypunktowałeś Smile Ustaw i zobacz Wink
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

shibby

Cytat

balar napisał(a):

Witam
Mam problem z jednym użytkownikiem ponieważ zużywa trochę za dużo łącza.
Wiem ze można to ograniczyć w usłudze: Bandwidth Limiter tylko nie wiem za bardzo jak...Sad
Nie wiem co mam wpisać w rubrykach:
Enable Limiter
Max Available Download
(same as used in QoS)
Max Available Upload
(same as used in QoS)

Domyślam sie ze mam wpisać max up i do ale mojego łącza czy tylko to dla dziurkowników?

P | IP Range | MAC Address - to wiem nr IP komputera który chce ogtaniczyc Smile
DLRate - ??
DLCeil - ??
ULRate - ??
ULCeil - ??
Priority - to chyba jest wykorzystywane w przypadku QuoS??
TCP Limit - ??
UDP Limit - ??

Tam gdzie - ?? bardzo bym prosil o info co to i do czego...Smile

Dzieki z góry

ehm

Max Available Download - maksymalna predkosc twojego lacza na download`zie

Max Available Upload - maksymalna predkosc twojego lacza na wysyle

DLRate - minimalna predkosc sciagania dla usera
DLCeil - maksymanla predkosc sciagania dla usera
ULRate - minimalna predkosc wysyłu dla usera
ULCeil - maksymanla predkosc wysylu dla usera
Priority - jest wykorzystywane. Zostaw normal
TCP Limit - zostaw bez limitu, to zaawansowane ustawienie
UDP Limit - jw

taki user bedzie poroszal sie wiec w transferze swoich widełek.
Pozostali userzy nie ujeci w tabeli beda mieli full lacza (max available), chyba ze wlaczysz dfault class. Wtedy wszyscy nieujeci w tabelce wpadna w klase domyslna.

Czy teraz wszystko jasne?
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

balar
No jasne ze jasne jak słońceSmile dzięki wielkie shibbySmile

szatri
I właśnie po to jest potrzebna wersja PL w tomato, by każdy na chłopski rozum wiedział co jest co a nie jakieś skróty z j. ang

labik
ale te skróty rozwijają Smile Kiedyś korzystałem z wersji PL.Teraz nie do pomyślenia Wink.
Asus TUF AX5400
Asus RT-AC68U

buniaczek

Cytat

szatri napisał(a):

I właśnie po to jest potrzebna wersja PL w tomato, by każdy na chłopski rozum wiedział co jest co a nie jakieś skróty z j. ang

Po to są książki i net żeby uczyć się języków i rozwijać samego siebie.
Teraz już byle burek szczeka po EN (nie obrażając burka).

BTW: Chyba już większość funkcji była dogłębnie omawiana i opisywana na forum że nawet bez wiedzy EN można wszystko obadać.
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

leonwifi
witam jak prawidłowo powinien dzielić łącze Bandwidth Limiter w Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-085V-PL K26 USB AIO. Wiem że ograniczenia dotyczą tylko lanów ustawiłem dla testów
Maksymalne dostępne pasmo pobierania 18000
Maksymalne dostępne pasmo wysyłania 800
192.168.1.2 ULRate 128 ULCeil 512
192.168.1.3 ULRate 128 ULCeil 512
zapuściłem na obu kompach upload na serwery jak wysyła 192.168.1.2 to przycina do 500 czyli ok pingi nie wariują natomiast jak zaczną wysyłać oba komputery to każdy dąży do osiągnięcia 512 i dzięki temu wysycają całe łącze na wysyłkę mam 1Mb pingi świrują. Czy nie powinno być tak że w sumie dla wszystkich upload nie może przekroczyć wartości zdefiniowanej jako Maksymalne dostępne pasmo wysyłania czyi 800 ?

kille72
Zobacz tak:

Cytat

192.168.1.2-3 DLRate xxx DLCeil xxx ULRate xxx ULCeil xxx

beda dzielic podane wartosci.

leonwifi
Dziękuję za sugestie okazało się że nie za każdym razem ograniczenia działają prawidłowo muszę kilka razy kliknąć zapisz. Teraz wygląda na to że wszystko dobrze widełki trzeba jednak robić spore bo limiter pływa. Napisze ktoś z własnych obserwacji dlaczego Bandwidth Limiter jest lepszy od QoS. Po czterech godzinach testów głownie upload przy Qos ze standardowymi ustawieniami pingi oscylowały w granicach 60 ms przy 700 kb/s wysyłania przy Bandwidth Limiter pingi wynosiły już 200 ms w obu przypadkach pingował komputer który nie generował żadnego ruchu służył tylko do pomiaru pingu

jarek7714

Cytat

leonwifi napisał(a):
Teraz wygląda na to że wszystko dobrze widełki trzeba jednak robić spore bo limiter pływa. Napisze ktoś z własnych obserwacji dlaczego Bandwidth Limiter jest lepszy od QoS. Po czterech godzinach testów głownie upload przy Qos ze standardowymi ustawieniami pingi oscylowały w granicach 60 ms przy 700 kb/s wysyłania przy Bandwidth Limiter pingi wynosiły już 200 ms w obu przypadkach pingował komputer który nie generował żadnego ruchu służył tylko do pomiaru pingu
Przypisywanie pasma w Tomato-Bandwidth Limiter jest jednym z największych atutów tego softu. Działają na słabych i starych konstrukcjach (Linksysa GL/GS, Asusa WL-500) są łatwe w konfigu, czego nie mogę powiedzieć o QoS-raz starsze routery nie dają sobie z tym rady, 2-jest trudniejszy w konfigu-źle ustawiony nie działa prawidłowo i nie skutecznie. Łatwym rozwiązaniem do QoS są wersje komercyjne DD-WRT (niestety wymagany do takiego zastosowania router z min. 64MB RAM i prockiem chociaż 400MHz bo przy ułomności tego softu odnośnie stabilności mogą być niespodzianki) i routery z Open-Wrt Gargoyle-łatwe w konfigu i w 100% skuteczne w działaniu (przetestowane w realu przez 6-mcy na rw2458n ). Wink
jareq

leonwifi
właśnie dlatego zmieniłem ruter używałem wrt 54 gl i nie miałem do niego zastrzeżeń poza tym że już nie wydalał teraz mam asusa n16 wiec z tego co czytałem na jego temat mocy ma w zapasie na długo wiec QoS chyba ogarnie myślałem że może soft ma problemy i dlatego QoS jest nie polecany i uważany jest raczej jako dodatek czy zabawka Smile

hermes-80
QoS obecnie tylko jest ustawiany na Uploud, a BW działa na U i D jednocześnie.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

jarek7714

Cytat

hermes-80 napisał(a):

QoS obecnie tylko jest ustawiany na Uploud, a BW działa na U i D jednocześnie.
To rzeczywiście Gargoyle z tym wygląda ciekawiej. Choć przy tak wypasionym routerze to jeszcze bym sprawdził różne wersje Tomato np. tą od skośnookich (DUAL-WAN). Wink
jareq

cold_demon
Witam Smile ze tak zapytam w jakich jednostakach podajemy wartości do limitera Kb czy KB ? i czy działa on podobnie do linuxowego niceshapera ?

shibby
Kbps (kilobity na sekundę).

niceshaper jest troche bardziej dynamiczny. Sam w locie potrafi modyfikowac widelki w zaleznosci jak kto uzywa lacza. Tu jasno okreslamy widelki w ktorych user moze sie poruszac. Zarówno BWLimiter jak i Niceshaper wykorzystują do tego celu HTB.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

cold_demon
ok Smile to zapytam jeszcze o co chodzi z tym min i max czyli DLRate i DLCeil to znaczy ze program ma mozliwość płynnej zmiay limitów w celu zabezpieczenia łącza przed przeciazeniem czy o co z tym chodzi ?

buniaczek
Chodzi o to ze poprzez zadanie min definiujesz gwarantowane pasmo dla usera, natomiast Max czyli ponad to user nie wyleci Smile
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

cold_demon
ok dzieki za szybką i fachową odpowiedż Smile a pytam z ciekawości bo w niceshaperze mam tylko DL Ceil i UL Ceil no i cos tam jeszcze jest co ma niby zabezpieczać zeby łącze sie nie zatkało Smile

jack78
Z tego co zauważyłem trzeba uważać z DLRate. Jeśli robimy np konfig dla 10 osób i mamy łącze 10mbit, to max DLRate możemy dać 1 mbit, a najlepiej około 900kbs. Jest to zagwarantowana minimalna prędkość na usera i suma tych prędkości nie może przekroczyć max prędkości łącza, dodatkowo ja u siebie podzieliłem tylko 90% łącza.
To samo tyczy się ULRate.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 52

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,804,088 unikalnych wizyt