Witam.
Znalazłem na stronie http://openrouter.info/forum/viewtopi...f=21&t=553 coś takiego, ale mam pewien problem, ściągnąłem już na debianie zainstalowanym w wirtualnej maszynie paczkę skompilowana pod procesory mipsel programem ze strony w/w i podczas wykonywania chroota poleceniem
chroot /tmp/debian /bin/bash wyskakuje mi
chroot: can't execute '/bin/bash': Permission denied
Nie wie ktoś co można by z tym zrobić?
Mój router to asus RT-N16 oprogramowanie to najnowsza kompilacja shibbiego optware zainstalowane, tak jak w tutorialu dotyczącym optware należy wykonać modyfikacje 2 plikow aby w/w blad nie wyskakiwał i tak tez zrobiłem, po restarcie routera dalej jest to samo.
Moim zdaniem temat wart żeby się nim bliżej zainteresować na debiana jest bardzo dużo oprogramowania jak by można było wykorzystać to na naszych routerach było by ciekawie.
Edytowany przez adi1121 dnia 03-04-2012 17:33
Z telefonu pisze tak na szybko bo w pracy jestem, ma ktos jakies pomysly?
Połączony z 03 kwiecień 2012 06:09:12:
Nikt nie pomoże? wydawało mi się to ciekawą opcją później może pomyślało by się nad jakimś tutorialem dedykowanym tomato. Shibby może ty masz jakieś pomysły? W końcu jesteś głównym mózgiem tej strony.
Edytowany przez adi1121 dnia 03-04-2012 06:09
Udało mi się przeskoczyć tamten problem ale teraz znowu utknąłem chroot już się uruchamia źle montowałem katalog debian w tmp, zamiast zamontować bezpośrednio do partycji zamontowałem do katalogu ale teraz:
root@mm:/tmp/debian# chroot /tmp/debian /opt/bin/bash
I have no name!@mm:/# cd /var/cache/apt/archives/
I have no name!@mm:/var/cache/apt/archives# dpkg --force-all -i dpkg*deb
bashusr/bin/dpkg: Permission denied
I have no name!@mm:/var/cache/apt/archives# /bin
bashbin: is a directory
I have no name!@mm:/var/cache/apt/archives# cd /bin
I have no name!@mm:/bin# bash
I have no name!@mm:/bin# dpkg
bashusr/bin/dpkg: Permission denied
I have no name!@mm:/bin# ls
bashbin/ls: Permission denied
I have no name!@mm:/bin# chmod +x /bin/ls
bashbin/chmod: Permission denied
Gdy próbuje dokończyć instalacje pakietów do niczego nie mam uprawnień.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?